Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

I što bi smo trebali naučiti?

Сличне презентације


Презентација на тему: "I što bi smo trebali naučiti?"— Транскрипт презентације:

1 I što bi smo trebali naučiti?

2 Što su inkunabule? Sve knjige tiskane od izuma tiskarskoga stroja, dakle od godine 1455., pa do godine okupljamo pod nazivom inkunabule.

3 A zašto se zovu baš inkunabule?
Riječ inkunabula dolazi od latinske riječi incunabula, koja znači kolijevka, zipka, dakle, početak nečega U ovom slučaju mislimo na početak tiskarstva, odnosno tiskanih knjiga

4 Kako izgleda prva inkunabula?

5 Tko ju je izradio i što je ona bila?
Tiskao ju je Johann Gutenberg, osoba koju u današnje vrijeme slavimo kao izumitelja tiskarskoga stroja. Prva tiskana knjiga bila je Biblija i tiskana je godine.

6 A u Hrvatskoj…? Prva hrvatska inkunabula, prvotisak, Misal po zakonu rimskog dvora, tiskan je godine 1483., točnije, 22. veljače.

7 Gdje je tiskan Misal? Postoje mnogobrojne pretpostavke o tome gdje je tiskan jer u samoj inkunabuli ne nalazimo točan podatak o tome. U početku se mislilo da je tiskan u Veneciji U današnje vrijeme je prevladala pretpostavka da je tiskan na hrvatskome tlu Pretpostavlja se da su slova bila lijevana u inozemstvu, ali da je tiskara radila u Hrvatskoj. Budući da se slova iz Prvotiska više ne pojavljuju ni u jednoj hrvatskoj inkunabuli, opravdana je sumnja da je tiskara bila na našem tlu, te da je nestala u ratnom vihoru Osmanlija koji je uništio i stvari veće od tiskare.

8 Ima li u Hrvatskoj još inkunabula?
Poznato nam je devet hrvatskih inkunabula, od čega je pet tiskano glagoljicom. Budući da su hrvatske inkunabule tiskane i latinicom, Hrvati su jedini narod koji ima inkunabule tiskane na dvama pismima..

9 Zašto je teško pratiti trag hrvatskih prvotisaka?
Petnaesto stoljeće je vrlo težak period hrvatske povijesti. Hrvati su se našli pred najezdom Osmanlija koji su rušili sve pred sobom. Tiskati knjige u doba kada je tiskarstvo još u povojima bilo je iznimno naporan i skup posao. U doba kada hrvatsku pustoše turske vojske, novac je bilo teško namaknuti. Ipak, hrvatski glagoljaši uvijek su uspijevali doći do novca koji je bio potreban za kulturu. Tiskare su se zbog najezde Osmanlija morale premještati i zatvarati.

10 Kako su se izrađivale inkunabule?
Stil kreiranja slova - Rana se tiskana knjiga uvelike oslanja na iskustva rukopisnih knjiga, kako u oblikovanju teksta, tako i u oblikovanju ostalih knjižnih elemenata. Slovo se u svojim tiskanim počecima kreira direktno iz rukopisnog slova.

11

12 Uvez knjiga Korice su ispočetka najčešće od drvenih ploča presvučenih kožom, ali mogu biti i od raznih drugih materijala. Listovi se šivaju međusobno u lage, a one zajedno u knjižni blok da bi se na kraju sve spojilo s koricama.

13

14 Materijal za izradu knjige
U početku pisanja knjiga uglavnom je korištena pergamena – posebno isušivana koža životinja (uglavnom janjeta) Kasnije je sve češće u uporabi papir koji su u Europu iz Kine donijeli Arapi. Naša prva inkunabula, Misal, tiskana je i na pergameni, te je prva slavenska inkunabula tiskana ne samo na papiru, nego i na pergameni.

15 Kako prepoznajemo koja je knjiga gdje tiskana?
Autori i vlasnici se često žele na svojoj knjizi na neki način "potpisati". Znak kojim se u najranije doba tiska "potpisuje" tiskar zove se sinjet. Svaka tiskarnica imala je svoj sinjet. On je služio kao danas poput pečata, po njemu znamo gdje je koja knjiga tiskana.

16 Ima li koja hrvatska tiskara svoj sinjet?
Sinjet senjske glagoljske tiskare

17 Gdje su u u Hrvatskoj tiskane inkunabule?
Na prostoru hrvatske najpoznatija je tiskara inkunabula u Senju Najznamenitiji tiskar hrvatskih inkunabula bio je Blaž Baromić koji je bio i najzaslužniji za otvaranje tiskare u Senju. Iz Senjske tiskare izašle su dvije glagoljske inkunabule, i to Misal i Spovid općena godine.

18 I za kraj, pogledajmo najstarije izdanje iz naše školske knjižnice..


Скинути ppt "I što bi smo trebali naučiti?"

Сличне презентације


Реклама од Google