Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Стефан Немања I Стефан Немања I (1113-1199) је био велики жупан Рашке, родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Стефан Немања I Стефан Немања I (1113-1199) је био велики жупан Рашке, родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем."— Транскрипт презентације:

1 Стефан Немања I Стефан Немања I ( ) је био велики жупан Рашке, родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем веку.

2 Стефан Немања I Сматра се једним од најзначајнијих српских владара и, заједно са сином Савом, једним од утемељивача Српске православне цркве, која га слави као Светог Симеона Мироточивог. Доба његове владавине представља преломни период у историји и култури Срба.

3 Родослов Стефана Немање I
Стефан Немања, велики краљ Србије се оженио са Кристофером (Анастасија) и са њом имао синове Вукан Немањић, краљ Стефан Првовенчани, Растко (касније Свети Сава) и још две ћерке.

4 Смрт Стефана Немање I Немања је преминуо у дубокој старости, у манастиру Хиландар 3. Фебруара године. Према хришћанском предању, у тренутку његове смрти просторију је обасјала светлост. Светогорски сабор канонизовао као светог Симеона Мироточивог, јер су његове мошти точиле миро. Његов син Сава је године пренео његове посмртне остатке у Рашку, да би над њима измирио своју старију браћу Стефана Немању Првовенчаног и Вукана који су се борили око власти.

5 Коришћени линкови АНА МАТИЋ IV-2 УЦИТЕЉИЦА ЛАЛА
Линк: АНА МАТИЋ IV-2 УЦИТЕЉИЦА ЛАЛА


Скинути ppt "Стефан Немања I Стефан Немања I (1113-1199) је био велики жупан Рашке, родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем."

Сличне презентације


Реклама од Google