Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Ćopićeva poetika fantastike

Сличне презентације


Презентација на тему: "Ćopićeva poetika fantastike"— Транскрипт презентације:

1 Ćopićeva poetika fantastike
Branko Tošović, emer. Institut für Slawistik der Karl-Franzens Universität Graz Ćopićeva poetika fantastike 8. simpozijum: Ćopić fantastični Novi Sad, 8–10. novembar 2018. Projekat „Lirski, humoristički i satirički svijet Branka Ćopića“ (Grac, 2011–)

2 Sadržaj Fantastika kao pojam Poetika fantastičnog
Fantastični Ćopić – Ćopić fantastični Ćopićeva fantastika Ćopićeva fantastika prostora Dva zavičaja Ćopićeve fantastične heterotopije Rodna kuća, tavan, ogledalo, mlin, mjesec/mjesečina, groblje, san, internat, šuma, magla, drugo (klanac, provalija, raskršće, bogomolja, prag)

3 Ćopićeva autorska bajka
Ćopićeve stilizacije drugih mini folklornih žanrova Fantastičnost Ćopićevih junaka Žena kao fantazija, mitski junaci Ćopićeva komična fanzacija Izvori i literatura

4 1. Fantastika

5 2. Poetika fantastičnog Opšta poetika Poetika fantastičnog
Ćopićeva poetika fantastičnog

6 Opšta poetika Struktura umjetničkog teksta Forma, način (tehnika) i postupci oblikovanja proznih, pjesničkih i dramskih djela

7 Poetika fantastičnog Umjetničko opserviranje i osmišljavanje realnosti koje vodi strukturiranju irealnog, fiktivnog, virtualnog, imaginarnog.

8 3. Fantastični Ćopić – Ćopić fantastični

9 4. Ćopićeva fantastika Prostor Vrijeme Subjekat Objekat Tip Žanr
Postupak Intencija Jezik, stil

10

11 5. Ćopićeva fantastika prostora

12 Dvostruki zavičaj

13

14 Kada govorim o svome djetinjstvu, najprije moram da naglasim jednu stvar: ja sam imao dva zavičaja. Prvi je – zavičaj moje majke i moga djeda Rade; to je Lika. Ja Liku nisam vidio sve dok mi nije bilo 50 godina, ali – iz djedovih i maminih pričanja – Liku sam tako živo zamišljao. […] Drugi zavičaj je bio onaj gdje sam se rodio, u kome sam se kretao; to je Bosanska Krajina (Razgovori sa Jevtićem 2000: 15).

15 I sâm ne bih znao kazati koji mi je zavičaj izgledao ljepši
I sâm ne bih znao kazati koji mi je zavičaj izgledao ljepši. Čim padne veče i Bosnu pokrije mrak – ja onda vidim Liku. […] Tako je u meni taj svijet moga djeda i moje majke – ta Lika – staklo blistao, i sjajio noću, kao neki čarobni fenjer. A kada dođe jutro, ja iskačem u Bosnu – divna, krasna, šumovita, drukčija od Like, koja se uvijek zove kamenita Lika. Prekrasna mi je bila i Bosna (Razgovori sa Jevtićem 2000 : 15).

16 Smatrao sam da je Lika moj zavičaj
Smatrao sam da je Lika moj zavičaj. I mi smo se uvijek nazivali Ličanima I uvijek smo se, što se kaže, kecali sa drugom djecom, koju smo zvali „bosanska djeca“, iako su i njihovi stari, pradjedovi možda, porijeklom iz Like. Jer tu je vječito negdje ona granica. Kada zagusti u Bosni, bježi u Liku, i kada u Lici pokradeš kakve volove ili nešto, bježi u Bosni… (Razgovori sa Jevtićem 2000: 15).

17 Tako sam imao dvostruki zavičaj i dvostruko djetinjstvo
Tako sam imao dvostruki zavičaj i dvostruko djetinjstvo. I iz toga sam ponio svoj osnovni kapital, literarni. Čini mi se da ga ne mogu nikad iscrpsti. On se i sad, u sasvim zrelim i starijim godinama, javlja ponovo u meni – blistav. Posvetio sam mu i knjigu Bašta sljezove boje. (Razgovori sa Jevtićem 2000: 15).

18 Zavičaj moje majke, zagubljen daleko tamo negdje u Lici, živi duboko u meni kao tiha svijetla pjesma bez riječi (Sunčani svijet moje majke). Vidio sam onda nepoznat kraj kako treperi u sunčanoj svjetlosti, a kroza nj vijuga put koji vodi u majčin zavičaj (Sunčani svijet moje majke).

19 I malo-pomalo, u njezinim pričanjima, i njen zavičaj i njezino djetinjstvo postajali su jedan srećan i sunčan svijet kakav se doživljava samo u samotnim sanjarenjima (Sunčani svijet moje majke).

20 Sadašnjost Da, zna on da je ovo Beograd, ali iz svakog daška zgrijanog vjetra Stojanu diše u lice daleki zavičaj i neveselo napominje da je možda već vrijeme za povratak (Osma ofanziva).

21 Heterotopija Dva prostora i dva vremena Sporo i postojano kucalo je srce zavičaja, drukčiji sat od onoga varoškoga (Osma ofanziva).

22 6. Ćopićeve fantastične heterotopije
Rodna kuća Tavan Ogledalo Mlin Mjesec/mjesečina Groblje San Šuma Drugo (magla, klanac, provalija, raskršće, bogomolja, prag, internat…)

23 Rodna kuća

24 Tavan

25

26 Ogledalo

27 Mlin

28 Mjesec/mjesečina

29 Groblje

30 San

31 Internat

32 Šuma

33 Drugo: magla, klanac, provalija, raskršće, bogomolja, prag, internat…

34 7. Ćopićeve autorske bajke

35 8. Ćopićeve stilizacije drugih mini folklornih tekstova

36 9. Fantastičnost Ćopićevih junaka
Žena kao fantazija Mitski junaci

37 10. Ćopićeva komična fantazija

38 11. Izvori i literatura


Скинути ppt "Ćopićeva poetika fantastike"

Сличне презентације


Реклама од Google