Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Без Сунца не би било живота на Земљи

Сличне презентације


Презентација на тему: "Без Сунца не би било живота на Земљи"— Транскрипт презентације:

1

2 Без Сунца не би било живота на Земљи
Без Сунца не би било живота на Земљи. Сунчева светлост и топлота неопходни су свим живим бићима.

3 СУНЦЕ КАО ИЗВОР ТОПЛОТЕ
Током године, Сунце различитом јачином загрева нашу планету. Биљке, животиње и људи прилагођавају се постојећој количини Сунчеве светлости и топлоте. Уочаваш ли те разлике на сликама?

4 Због недостатка светлости и топлоте биљке се зими притаје
Због недостатка светлости и топлоте биљке се зими притаје. Многе биљке у касну јесен оголе. Птице се почетком јесени селе у топле крајеве, а многе животиње у својим јазбинама преспавају зиму или у њима остају скривене до пролећа. С пролећа, када дани постану сунчанији и топлији, читава природа оживи. Биљке почну поново да расту и цветају, враћају се птице селице, а многе животиње на свет доносе младе.

5 СУНЦЕ КАО ИЗВОР СВЕТЛОСТИ
Без Сунчеве светлости наша планета била би мрачна пустиња. Захваљујући Сунчевој светлости можемо јасно да видимо облик, величину и боју онога што нас окружује. Тако се много лакше сналазимо, а и живот је лепши и занимљивији. Размисли шта жива бића раде ноћу.

6 ШТА СУНЧЕВА СВЕТЛОСТ И ТОПЛОТА ОМОГУЋАВАЈУ ЖИВИМ БИЋИМА?
БИЉКЕ ПОМОЋУ СУНЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ САМЕ СТВАРАЈУ ХРАНУ РАСТ И РАЗВОЈ Помоћу сунчеве светлости у листовима се ствара храна за биљке.

7 СЕНКА Сунчева светлост простире се праволинијски. Када наиђе на предмете који је не пропуштају – настају сенке. Дужина сенке зависи од доба дана. Најкраћа је у подне.

8 ДУГА Када истовремено пада киша и сија Сунце, на небу се појављује дуга. Сунчеви зраци се пробијају кроз облаке и пролазе кроз кишне капи. Преламање Сунчевих зрака кроз капи воде омогућава да видимо читав спектар боја од којих се састоји Сунчева светлост. Дуга има облик лука, а редослед боја на њој је увек исти. Црвена боја је увек на спољашњој, а љубичаста на унутрашњој страни дуге.

9 СУНЧЕВА СВЕТЛОСТ И ТОПЛОТА живим бићима омогућава
извор светлости РАСТ ОБДАНИЦА НОЋ РАЗВОЈ ББ БИЉКЕ ПОМОЋУ СУНЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ САМЕ СТВАРАЈУ ХРАНУ СУНЦЕ: извор топлоте СЕНКА И ДУГА: ПРОЛЕЋЕ СУНЧЕВИ ЗРАЦИ СЕ КРЕЋУ ПРАВО. КАДА НАИЂУ НА НЕПРОВИДАН МАТЕРИЈАЛ НАСТАНЕ СЕНКА. ДУЖИНА СЕНКЕ ЗАВИСИ ОД ДОБА ДАНА. НАЈКРАЋА ЈЕ У ПОДНЕ. ПРЕЛАМАЊЕ СУНЧЕВИХ ЗРАКА КРОЗ КАПИ ВОДЕ ОМОГУЋАВА ДА ВИДИМО ЧИТАВ СПЕКТАР БОЈА - ДУГУ, ОД КОЈИХ СЕ САСТОЈИ СУНЧЕВА СВЕТЛОСТ. ЛЕТО ЈЕСЕН ЗИМА


Скинути ppt "Без Сунца не би било живота на Земљи"

Сличне презентације


Реклама од Google