Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Знамените личности нашег краја

Сличне презентације


Презентација на тему: "Знамените личности нашег краја"— Транскрипт презентације:

1 Знамените личности нашег краја
Гордана Косанић

2 Просветитељи

3 Свети Сава Народ је Сетог Саву волео због добрих дела која је чинио, због великих засулига за народ, цркву и државу. Колико је народ веровао Светом Сави види се по многим народним причама и легендама. По њима Свети Сава је учитељ и чудотворац. Он лечи и образује људе, учи их занатима и како да обрађују земљу. По народним предањима он је створио многе изворе, реке, путеве.

4 Доситеј Обрадовић Живео у 18.веку и почетком 19.века. Звао се Димитрије Обрадовић. У младости је био калуђер. Тада је добио име Доситеј. Убрзо је напустио манастир и кренуо на дуга путовања по свету. Одлично је знао неколико језика: латински, грчки, француски, немачки, енглески и италијански. Основао је Велику школу у Београду. Био је први министар просвете у Србији. Био је један од најообразованијих људи свога времена. Написао је више књига.

5 Вук Караџић Живео је крајем 18 века и половином 19.века.
Школу је учио у лозници и мастиру Троноши. Вредно је прикупљао народне песме, приче, бајке, пословице, загонетке. Много је путовао, нарочито по Србији и Црној Гори. Творац је српске азбуке, књижевног језика и правописа. Започео је борбу за увођење народног језика.

6 Писци и песници

7 Иво Андрић Живео у 20.веку. Писао је романе и приповетке, путописе, записе, есеје. Добитник је Нобелове награде за књижевност.

8 Десанка Максимовић Живела у 20.веку. Рођена је у близини Ваљева. Позната наша песникиња. Њена поезија је и љубавна и родољубива, и полетна, и младалачка, и озбиљна и осећајна

9 Јован Јовановић Змај По занимању био је лекар, а током целог свог живота бавио се уређивањем и издавањем књижевних, политичких и дечјих часописа. Најзначајније Змајеве збирке песама су „Ђулићи“ и „Ђулићи увеоци“, прва о сретном породичном животу, а друга о болу за најмилијима.

10 Бранислав Нушић Живео је у 19.веку и половини 20.века. Био је наш познат комедиограф. Писао је о Београду почетком 20.века. Писао је занимљиво и духовито.

11 Научници

12 Никола Тесла Научник и проналазач који је живео и радио у Америци. Живео је крајем 19.века и половином 20.века. Један од најзначајнијих научника и проналазача. Још као дете више га је занимала техника од игре. Открио је преко хиљаду проналазака.

13 Михаило Пупин Физичар и проналазач који је провео живот у Америци. Највише проналазака је имао у области електротехнике. Посебно је усавршавао телефонију.

14 Јован Цвијић Рођен у Лозници. Познати наш географ. Научне радове је писао на српском, немачком и француском језику. Посебно је проучавао Балканско полуострво. Посебну пажњу посветио је постанку и развитку наших насеља.

15 Јосиф Панчић Живео у 19.веку. Био је познати ботаничар. Потпуно се посветио научном раду. Нарочито је истраживао биљни свет Србије. Описао је око стотину до тада непроучених биљака и једну врсту оморике, данас познату као Панчићева оморика.

16 Михаило Петровић Алас По свом научном раду и резултатима Михаило Петровић Алас спада у највеће српске математичаре, једини математичар међу 100 најзнаменитијих Срба. Његова заслуга је посебно велика што је био оснивач београдске математичке школе, из које је проистекао велики број његових ученика који су наставили његово дело. Михаило Петровић био је пасионирани путник, пропутовао је кроз све европске земље и упознао њихове главне градове, а обишао је и северни и јужни пол Баво се рибарством, отуд и његов надимак Алас.

17 Сликари

18 Павле-Паја Јовановић Један од највећих српских сликара. Познат је по сликама које показујују историјске догађаје.његове најпознатије слике “Крунисање Душаново”, “Таковски устанак”, “Борба петлова”...

19 Надежда Петровић Стварала је слике које приказује сеоске пределе и ликове сељака.

20 Урош Предић Рођен у Банату. Познат српски сликар. Насликао је велики број портрета познатих личности. Његове најзначејније слике су: “Косовка девојка”и “На мајчином гробљу”

21 Стеван Стојановић Мокрањац
Наш познати композитор. Инспирисан мелодијама Србије и Македоније, компоновао је 15 композиција. Назвао их је Руковетима.


Скинути ppt "Знамените личности нашег краја"

Сличне презентације


Реклама од Google