Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Милован данојлић.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Милован данојлић."— Транскрипт презентације:

1 Милован данојлић

2 Милован Данојлић је рођен 3. јула 1937
Милован Данојлић је рођен 3. јула године у Шумадији у Ивановцима крај Лазаревца. Живи у Паризу од године. Члан је САНУ. Савремени је песник, приповедач и романсијер. У његовим песмама јасно је истакнута велика љубав према природи. 

3 Најпознатије збирке песама су му : „Како спавају трамваји”, „Родна година”, „Како живи пољски миш”, „Фуруница јогуница”, „Песма за паметну децу” и друге. Добитник је многих награда.

4 Збирка песама „Родна година” (1972) састављена је од песама у којима се говори о воћу и поврћу, о ономе што расте и што даје плодове по нашим баштама, на њивама и воћњацима. Неке од песама носе упечатљиве наслове: „Кромпир”, „Першун”, „Диње”, „Лубенице”, „Гроздови”, „Краставац”, „Паприке”, „Ротквице”…

5 Шљива Шљива се буди крајем априла, развија широка, пребела крила, на крају села, уврх голети, она се спрема да полети. - Ал’ заспи. Пробуди се тек у јуну, и осети: крошњу, тешку и пуну. Клонуле, повијене, гране се муче. Криве се стабла, к’о  во сред вуче. У јулу, плод се на земљу сруши, и шљиви к’о  да лакне на души. Одскочи крошња увис, к’о  да је побегла из загушљиве неке одаје. Тако преспава јесен и зиму тиха, загледана у даљину.

6 У овој песми је песник стопљен са животом, цветањем и рађањем шљиве
У овој песми је песник стопљен са животом, цветањем и рађањем шљиве. Према њој осећа велику блискост попут људи у давној прошлости који су веровали да све у природи има сопствену снагу и значај.

7 НАСЛОВ ПЕСМЕ: Шљива КЊИЖЕВНИ РОД: лирика / лирска поезија КЊИЖЕВНА ВРСТА: описна или дескриптивна песма ТЕМА : Живот, цветање и рађање шљиве.  ИДЕЈА ( порука ) песника је да дочара свој занос природом уопште. Основни мотив је ШЉИВА.

8 Песничке слике Цветање Формирање плодова Сазревање Зимски сан

9 Песма је састављена од три катрена (строфа од четири стиха), док последња сторфа има два стиха (дистих). Стихови су различити, од оних са 9 слогова до оних са 13 слогова. У песми има риме. Одреди врсту риме. Сети се да је РИМА  гласовно подударање на крају два стиха или више њих, а доприноси лепшој звучности песме и појачава значење песме.

10  ОПИСНА (ДЕСКРИПТИВНА) ПЕСМА је лирска песма у којој песник описује природу, а кроз опис природе исказује сопствене мисли и осећања.

11 ЈЕЗИЧКО-СТИЛСКА АНАЛИЗА
ПЕРСОНИФИКАЦИЈА – шљива се буди; шљива има крила, као птица; шљива заспи; пробуди се шљива; гране се муче; шљиви лакне на души; крошња побегла из одаје; шљива преспава јесен и зиму; шљива тиха и загледана. ПОРЕЂЕЊЕ – стабла као во сред вуче; шљива одскочи к’о да је побегла из одаје.

12 Анализа песме по слободном избору.
Наслов песме: Књижевни род: Књижевна врста: Тема: Идеја: Основни мотив: Основне песничке слике: Персонификација: Поређење:

13 Урадила: Гордана Вучинић


Скинути ppt "Милован данојлић."

Сличне презентације


Реклама од Google