SMANJENJE GUBITAKA U MREŽI BARA KAO REZULTAT IZMJEŠTANJA I UGRADNJE NOVIH BROJILA I UVOĐENJA AMM-a Sve studije gubitaka električne energije,koje su do.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Merenje otpornosti provodnika namotaja
Advertisements

УРЕЂАЈИ ЗА НАПАЈАЊЕ БИЗНИС ЦЕНТРАЛА
69. Основне сметње и њихово отклањање.
Konto, kontni okvir, kontni plan
Мале хидроелектране у Републици Српској
Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka
Data mining Izdvajanje informacije iz skupa podataka i transformacija u jasnu strukturu za buduće korišćenje Data Mining koristi/prati isti opšti pristup.
Поремећаји у електричним мрежама
Зависност разлике од умањеника
V Саветовање ЦГ КО ЦИГРЕ, Бечићи мај 2017.год.
Digitalna obrada signala u FPGA
Izrada i sprovođenje planova integriteta u institucijama Crne Gore
DIGITALNA MODULACIJA.
BIZNIS PLAN !!! Veljković Uroš 157/09 Ristović Danilo 08/09
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ
Prelomna tačka rentabiliteta
Merenje koeficijenta indukcije
Razvoj filozofije kvaliteta
EKONOMIKA PREDUZEĆA Nastavnik: dr. sc. Jasmin Halebić
Priredila: Aleksandra Vladisavljević
EKONOMSKA ANALIZA DOBITI I TROŠKOVA IMPLEMENTACIJE NAPREDNIH MREŽA
ИНТЕГРАЛНИ-I РЕГУЛАТОР
Физика као наставни предмет
Konferencija o istraživanju i razvoju u hrvatskoj ICT industriji
21. Основни појмови и величине
Делија Балош, ВТШСС Нови Сад
ЕЛЕКТРИЧНИ РАД И СНАГА. ЏУЛОВ ЗАКОН
Др Ката Шкарић Јовановић
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ
EKONOMIKA PREDUZEĆA osmo predavanje Rezultati reprodukcije
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ
V Savjetovanje CG KO CIGRE
ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТИКЕ
ZAŠTITA OD GUBITKA POBUDE I KOORDINACIJA SA LIMITEROM MINIMALNE POBUDE
Olivera Kujundžić Ministarstvo održivog razvoja i turizma Oktobar 2017
Autori: dipl. el. ing. Branko Glomazić dipl. el. ing. Milica Glomazić
Др Наташа Папић-Благојевић
Др Ката Шкарић Јовановић
KGH sistemi u školama u Srbiji
Општина пријепоље Генерални пројекат повећања енергетске ефикасности санацијом јавне рАсвете у Општини пријепоље.
Primjer održivosti bioreaktorskog odlagališta komunalnog otpada Autori: Marin Herenda, dipl.ing.prom. Kristina Tomašić, dipl.ing.građ. H-PROJEKT.
V Savjetovanje CG KO CIGRE
 INDUKTIVITET U STRUJNOM KRUGU zbog ~ U  za N namotaja uz
Milica Glomazić, COTEE prof.dr Jadranka Radović, ETF
Енергетска ефикасност
UPRAVLJANJE OSNOVNIM SREDSTVIMA SA POSEBNIM OSVRTOM NA DALEKOVODE
MSc. Mirjana Božović Glogovac Prof. dr Saša Mujović
Minimizacija gubitaka u prenosnoj mreži Srbije uticajem na tokove reaktivne snage V.Bečejac, M.Mosurović, B.Šumonja, D.Aničić.
CRNOGORSKI KOMITET MEĐUNARODNOG VIJEĆA ZA VELIKE ELEKTRIČNE MREŽE - CIGRE RAZVOJ I REALIZACIJA SISTEMA RADIO DALJINSKOG UPRAVLJNJA NA ELEKTRIČNIM MOSTNIM.
ODRŽIVI RAZVOJ ENERGETIKE U JUGOISTOČNOJ EVROPI
Mjerenje Pritiska Student:Amar Merdić.
DINAMIČKO ISPITIVANJE REGULACIONE SKLOPKE TRANSFORMATORA – SIMULACIJE I IDENTIFIKACIJE POTENCIJALNIH KVAROVA Autori: Aleksandar Boričić & Danilo Laban.
UNAPRIJEĐENA METODA PROCJENE KAPACITETA PRIKLJUČENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE NA DISTRIBUTIVNU MREŽU Autori: Vito Kumelj, dr. Gorazd Krese, dr. Dejan.
43.Избор електромотора.
Unutrasnji magistralni
dr.sc. Ivan Strnad, Pro Integris mr.sc. Ivan Višić, Pro Integris
Transformacija 35/0.4 kV (od 1948 DO 1964
Testiranje novog proizvoda
Analiza i prikaz mjerenja ugrađenog monitoringa vibracija, vazdušnog zazora i magnetnog fluksa na HE „Perućica“ VI SAVJETOVANJE CG KO CIGRE Bečići, 14.
У циљу коришћења електричне енергије за различите намјене неопходно је да постоје:
5. Термоелектране: подела, опште карактеристике, губици
Poglavlje treće: Troškovi kao vid ulaganja u reprodukciju
6. Термоелектране: делови, котао и котловско постројење
DINAMIKA KONSTRUKCIJA I ZEMLJOTRESNO INŽENJERSTVO
Peković Dejan Jasna Suljević
V SAVJETOVANJE CRNOGORSKOG KOMITETA CIGRE
NOVE ULOGE ODS-A NA MALOPRODAJNOM TRŽIŠTU I
Zajednički master programi
Избор ТВ канала у програмској шеми кабловског оператера Пошта НЕТ Зоран Антонић, РЈ Пошта НЕТ, ЈП „Пошта Србије“
63. Common-rail систем.
Транскрипт презентације:

SMANJENJE GUBITAKA U MREŽI BARA KAO REZULTAT IZMJEŠTANJA I UGRADNJE NOVIH BROJILA I UVOĐENJA AMM-a Sve studije gubitaka električne energije,koje su do sada rađene, pokazale su da su glavna žarišta tehničkih gubitaka el. energije mreža 35 kV,transformacija 10/0.4 kV i naročitoNN mreže Osim gubitaka, štete koje nastaju kod potrošača često su pripisivane kvarovima na brojilu i napojnim vodovima do brojila pa je to motiv za izmještanje brojila Problem redovnog i brzog očitavanja je takođe važan. Veliki broj mjernih mjesta kod sezonskih potrošača godinama je bio nedostupan za očitavanje i kontrolu U početku sprovođenja projekta AMM nije bila predviđena rekonstrukcija NN mreže.Ali ubrzo poslije početka sprovođenja projekta i loših početnih rezultatana prenosu upravljačkog signala preko NN mreže do koncentratora, uočeno je da se prije izmještanja brojila mora izvršiti rekonstrukcija NN mreže. Ona je obuhvatala zamjenu stubova i promjenu presjeka provodnika, rekonfiguraciju mreže, i preraspodjelu pojedinih predugih dijelova mreže između susjednih traforejona. Takođe, težilo seda se što veći dio monofaznih potrošača pretvori u trofazne. Pored drugih funkcija nova brojila imaju mogućnost tzv. "daljinskog očitavanja". Da bi se omogućila generacija signala za prenos informacije bilo je potrebno ugraditi nova brojila koja to omogućavaju.

PRIPREMA INPLEMENTACIJE AMM SISTEMA MJERENJA Multifunkcionalno elektronsko brojilo Koncentrator Prenos korisnog signala preko NN mreže Uslov za kvalitetan prenos signala Rekonstrukcija niskonaponskih mreža Kontrola pridruženosti potrošača traforeonu Do sada obrađeni konzum može se klasifikovati u dvije vrste objekata NA OBJEKTE KOLEKTIVNOG STANOVANJA NA OBJEKTE INDIVIDUALNOG STANOVANJA STANOVANJA

Rezultati implementacije AMM su vrlo povoljni gubici REZULTATI IMPLEMENTACIJE PROJEKTA AMM NA OBJEKTE KOLEKTIVNOG STANOVANJA Tabela I: Gubici električne energije kod implementacije projekta AMM na objekte kolektivne gradnje Rezultati implementacije AMM su vrlo povoljni gubici smanjeni oko 4 puta

na objekte individualne gradnje REZULTATI IMPLEMENTACIJE PROJEKTA AMM NA OBJEKTE INDIVIDUALNOG STANOVANJA   Tabela II: Gubici električne energije kod implementacije projekta AMM na objekte individualne gradnje Rezultati implementacije AMM su povoljni gubici smanjeni oko 2,5 puta

RAD NA ODRŽAVANJU STEPENA OČITANOSTI NA PODRUČJU SA UGRAĐENIM AMM Dijagram I: Ukupno AMM brojila, nepridružena i neočitana AMM brojila u (%) Superpozicijom šuma i korisnog signala gubi se pridruženost signala ukoliko se redovno ne otklanjaju uzroci šuma

mjerenja u mjesečnom konzumu UPOREĐENJE GUBITAKA NA PODRUČJIMA SA DALJINSKIM I DIREKTNIM OČITAVANJEM BROJILA I PRAVCI DALJEG RADA Dijagram II: gubici u (%) na AMM i klasičnim brojilima i procentualno učešće pojedinih vrsta mjerenja u mjesečnom konzumu Energija preuzeta preko AMM brojila čini procentualno više od polovine ukupne energije. Takođe se može procijeniti da su gubici po mjesecima za tradicionalna, klasična brojila oko 10 % a za AMM brojila, koja preuzimaju znatno veću energiju, oko 5 % što je značajna razlikai Pema najnovijim podacima za 2015. godinu ukupni gubici u Baru bili su 14,8 % a za 2016. godinu bili su 14,3 % što je svakako rezultat efikasnog načina primjene mjera koje su predviđene projektom AMM.

Analiza gubitaka na indukcionim (klasičnim) brojilima Međutim, mora se sa dijagrama II zapaziti da procenat gubitaka na tradicionalnim brojilima ostaje približno konstantan iako se učešće tradicionalnih brojila u ukupno preuzetoj energiji značajno smanjuje zbog uvođenja AMM sistema. To u velikoj mjeri umanjuje pozitivne efekte koji se postižu uvođenjem AMM brojila. Tabela IV: Preuzeta energija i gubici na tradicionalnim brojilima Tabela III: Gubici energije u Baru u 2011. godini, (prije početka realizacije AMM) Iz tabele se vidi stalan i značajan pad primljene energije, smanjenje gubitaka ali i porast procenta gubitaka u odnosu na energiju koju preuzimaju indukciona brojila. To znači da su na preostalim traforejonima i preostalim tradicionalnim brojilima koncentrisani srazmjerno najveći gubici koji jednim dijelom mogu biti prouzrokovani lošim NN mrežama. Zato na preostalim traforejonima, realizacijom ugradnje AMM brojila, može doći do smanjenja gubitaka ali uz srazmjerno značajna ulaganja u rekonstrukciju NN mreže. Za sledeći korak u primjeni projekta AMM brojila treba napraviti detaljniju analizu troškova na rekonstrukciji NN mreže.

Zaključak Primjena projekta ugradnje AMM brojila u uslovima Bara, već na samom startu pokazala je da je za kvalitetan prenos korisnog signala posredstvom NN mreže neophodno dopuniti projekat Zbog postizanja brzih efekata projekat je prvo implementiran na objekte kolektivnog, pa zatim na objekte individualnog stanovanja Efekti projekta ugradnje AMM brojila na gubitke u objektima kolektivnog stanovanja su izvanredni, i traju već 4-5 godina. Efekti projekta ugradnje AMM brojila na gubitke u objektima individualnog stanovanja su dobri, i traju već oko 2 godine. Efikasnom utvrđivanju veličine i kontroli nivoa gubitaka doprinos je dao i visoki stepen pridruženosti i očitanosti AMM brojila. Da bi se održao i povećao stepen očitanosti i rpeidruženosti brojila nužno je aktivno održavanje dostignutog nivoa i njegovo unapređenje. Zaključak je da će se na preostalom konzumu postići nešto manji efekti na smanjenju gubitaka uz znatno veća ulaganja na rekonstrukciji mreže nego ranije. Zato prije pristupanja daljoj realizaciji projekta neophodno je detaljno analizirati preostalo konzumno područje radi utvrđivanja troškova projekta na rekonstrukciji mreža koji, sudeći po trendu gubitaka na tradicionalnim brojilima, mogu biti vrlo značajni.