Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Olivera Kujundžić Ministarstvo održivog razvoja i turizma Oktobar 2017

Сличне презентације


Презентација на тему: "Olivera Kujundžić Ministarstvo održivog razvoja i turizma Oktobar 2017"— Транскрипт презентације:

1 Olivera Kujundžić Ministarstvo održivog razvoja i turizma Oktobar 2017
Program uvođenja označavanja novih putničkih vozila na mjestima prodaje (Labeling) Olivera Kujundžić Ministarstvo održivog razvoja i turizma Oktobar 2017

2 “Službeni list Crne Gore", Br. 040/17 od 27. 06. 2017. god.
Pravilnik o bližem sadržaju oznaka, vodiča, postera, displeja i promotivne literature i materijala o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida iz novih putničkih vozila Na osnovu člana 50 stav 6 Zakona o životnoj sredini ("Službeni list CG", broj 52/16) “Službeni list Crne Gore", Br. 040/17 od god. Direktiva 1999/94/EC od 13. decembra o dostupnosti podataka za potrošače o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 u vezi s prodajom novih putničkih automobila i Direktiva 2003/73/EC o izmjeni Priloga III Direktive 1999/94/EC

3 Oznaka (label) o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida (CO2)
Oznaka o potrošnji goriva i emisiji ugljendioksida (CO2) sadrži podatke o: modelu putničkog vozila, vrsti goriva koje troši, potrošnji goriva i emisiji ugljendioksida (CO2) i sljedeći tekst: “Pored efikasne potrošnje koju obezbjeđuju tehničke karakteristike vozila, način vožnje i drugi netehnički faktori utiču na potrošnju goriva i emisiju ugljendioksida (CO2), glavnog gasa sa efektom staklene bašte koji izaziva globalno zagrijavanje. Vodič o potrošnji goriva i emisiji ugljendioksida (CO2) koji sadrži podatke za modele novih putničkih vozila dostupan je besplatno na svim prodajnim mjestima.” Format A4

4 Vodič o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida (CO2)
Vodič o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida (CO2) sadrži: godišnji spisak modela novih putničkih vozila koja su dostupna na tržištu; vrstu goriva i zvanične podatke o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida (CO2) za svaki navedeni model; spisak deset modela novih putničkih vozila sa najekonomičnijom potrošnjom goriva, poređanih prema rastućim vrijednostima emisija ugljendioksida (CO2) za svaku vrstu goriva; uputstvo o pravilnom korišćenju i redovnom održavanju vozila, načinu vožnje, postepenom kočenju, naduvavanju guma, smanjenju vremena rada motora u praznom hodu i izbjegavanju prekomjerne težine, radi ekonomičnosti potrošnje goriva i smanjenja emisije ugljendioksida (CO2); objašnjenje uticaja emisija gasova sa efektom staklene bašte i upotrebe putničkih vozila i različitih vrsta goriva na životnu sredinu; adresu internet stranice na kojoj je objavljeno elektronsko izdanje vodiča.

5 Poster ili displej o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida (CO2)
Na prodajnim mjestima novih putničkih vozila treba na posteru ili displeju prikazati podatke o potrošnji goriva i emisiji ugljendioksida (CO2) svih tipova, varijanti i verzija novih putničkih vozila koja su izložena za prodaju ili iznajmljivanje. Poster ili displej o potrošnji goriva i emisiji ugljendioksida (CO2) sadrži: spisak modela novih putničkih vozila poređanih prema rastućoj količini emisije ugljendioksida (CO2), po vrsti goriva koje koriste, pri čemu se model sa najnižom potrošnjom goriva stavlja na vrh spiska i sljedeći tekst: “Pored efikasne potrošnje koju obezbjeđuju tehničke karakteristike vozila, način vožnje i drugi netehnički faktori utiču na potrošnju goriva i emisiju ugljendioksida (CO2), glavnog gasa sa efektom staklene bašte koji izaziva globalno zagrijavanje. Vodič o potrošnji goriva i emisiji ugljendioksida (CO2) koji sadrži podatke za modele novih putničkih vozila dostupan je besplatno na svim prodajnim mjestima.” Minimalna veličina postera je 70 x 50 cm, a elektronskog displeja 25 x 32 cm.

6 Promotivna literatura i materijal
Promotivna literatura i materijal je štampani promotivni materijal koji se koristi pri prodaji i oglašavanju putničkih vozila, uključujući tehničke priručnike, plakate, brošure i oglase u novinama i časopisima. Promotivna literatura i materijal treba da sadrži podatke o potrošnji goriva i emisiji ugljendioksida (CO2) za modele novih putničkih vozila na koje se odnosi. Podaci o potrošnji goriva i emisiji ugljendioksida (CO2) treba da budu uočjivi.

7 Izražavanje potrošnje goriva i emisija ugljendioksida (CO2)
Na oznaci, vodiču, posteru, displeju i drugoj promotivnoj literatuti i materijalu potrošnja goriva izražava se numerički, sa jednim decimalnim mjestom, u litrima na sto kilometara (l/100km), a emisija ugljendioksida (CO2) izražava se cijelim brojem u gramima po kilometru (g/km). Ako se nekoliko varijanti i/ili verzija vozila navodi pod istim modelom, kao zvanični podatak o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida (CO2) uzima se potrošnja, odnosno vrijednost emisija varijante i/ili verzije vozila koja ima najveću potrošnju odnosno vrijednost emisija u toj grupi.

8 Vodič o potrošnji goriva i emisijama CO2

9 Oznaka o emisijama CO2 za nova putnička vozila

10 Hvala na pažnji!


Скинути ppt "Olivera Kujundžić Ministarstvo održivog razvoja i turizma Oktobar 2017"

Сличне презентације


Реклама од Google