Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

У циљу коришћења електричне енергије за различите намјене неопходно је да постоје:

Сличне презентације


Презентација на тему: "У циљу коришћења електричне енергије за различите намјене неопходно је да постоје:"— Транскрипт презентације:

1 2.Основни појмови електричних величина који се користе у електричним инсталацијама

2 У циљу коришћења електричне енергије за различите намјене неопходно је да постоје:
–извори електричне енергије –пријемници и –средства за њихов пренос од извора до пријемника

3 Средства за пренос електричне енергије или информација кроз објекат се представљају Електричним инсталацијама (ЕИ).

4 ЕИ се састоје из скупа проводника и других електричних компоненти које омогућавају сигуран и квалитетан пренос електричне енергије или информације до пријемника.

5 Електроенергетске инсталације чине сви дјелови, који представљају функционалну цјелину, почевши од мјеста напајања објекта електричном енергијом.

6 Електроенергетске инсталације могу се подијелити у три групе (према напону између фазног и нултог проводника): –високог напона (3, 6, 10, 20, 35, 110, 220, 380 KV) –ниског напона (нижи од 250V) у домаћинству –малог напона(није већи од 50 V између било која два проводника) сигнализација, телекомуникације и електричне ограде за стоку.

7 Инсталације јаке струје
освјетљења- (циљ им је да се у објекту добије вјештачкоосветљење за нормалан рад) прикључница- (у просторијама гдје је неопходан прикључак за уређаје и апарате који могу бити покретни и стабилни) моторног погона грађевинске помоћних извора електричне енергије (дизелелектр.,бензински агрегати,ручни или ножни агрегати и акумулаторске батерије)

8 Инсталације заштите заштита од напона додира заштита од удара грома у објекат или ваздушни вод заштита од експлозије плинова специјалне инсталације

9 Делови електричних инсталација су:
- прикључак објекта - главна разводна табла - напојни водови - разводни ормари - у њему се налазе елементи који служе за осигурање, командовање, контролу појединих величина и регулацију - разводне табле - користе се само у становима и могу бити израђене од метала или ПВЦ масе - струјна кола (кругови) - напајање електричних пријемника - уземљење - уземљење металних дјелова од превисоког напона додира.

10 Основни елементи електричних инсталација:
проводници, каблови са одговарајућим прибором елементи заштите прекидачки елементи ситан материјал (прикључнице, мјерни елементи, елементи сигнализације,..) елементи громобранске инсталације.

11 За прорачун напојних водова за стамбене зграде или разне друге објекте, потребно је имати одређене податке на основу којих се може урадити прорачун. Потребни подаци су углавном следећи: Pi -- инсталисана снага Pj--једновремено вршно оптерећење Инсталисана снага је она која је предвиђена пројектом, тј. збир свих снага за освјетљење и прикључнице. Једновремена вршна снага је снага која је једновремено укључена, тј . у погону. Просјечно вршно оптерећење једног стана узима се као 70% инсталисане снаге од збира називних снага свих електричних пријемника у просјечном стану.


Скинути ppt "У циљу коришћења електричне енергије за различите намјене неопходно је да постоје:"

Сличне презентације


Реклама од Google