Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Autori: dipl. el. ing. Branko Glomazić dipl. el. ing. Milica Glomazić

Сличне презентације


Презентација на тему: "Autori: dipl. el. ing. Branko Glomazić dipl. el. ing. Milica Glomazić"— Транскрипт презентације:

1 UTICAJ EMISIJA CO2 NA TRENUTNO STANJE NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE I DALJI RAZVOJ ISTOG
Autori: dipl. el. ing. Branko Glomazić dipl. el. ing. Milica Glomazić prof. dr Đorđe Jovanović

2 Uvod Prirodni proces kruženja ugljenika na Zemlji.
Klimatske promjene kao prijetnja čovječanstvu. Bečka konvencija, Montrealski protokol, Kjoto protokol, Pariski sporazum. Mehanizam zajedničke implementacije (JI), mehanizam čistog razvoja (CDM) i mehanizam trgovine emisijama (ETS).

3 EU ETS Počeo sa radom prvog dana 2005. godine Cap and trade“ sistem.
Tri faze: prva ( ), druga ( ) i treća ( ). Nacionalni plan raspodjele emisionih kvota.

4 EU ETS Cilj je da se limit za emisije smanjuje za 1,74% godišnje do 2020., kada bi taj procenat trebao da poraste na 2,2%. Postrojenje obuhvaćeno EU ETS-om mora obezbijediti dozvole za svaku tonu emitovanog ugljen-dioksida. U slučaju predaje nedovoljnog broja dozvola, postrojenja moraju platiti penale. Promjene koje je donijela treća faza.

5 EU ETS Različite platforme za trgovinu emisijama. EEX i ICE platforma.
Moguće je ponuditi između 500 i 1000 dozvola. Problemi funkcionisanja EU ETS-a.

6 Realnost posle uvođenja eu ets-a
Prema podacima iz godine, nivo emisija štetnih gasova u EU je smanjen za 23% u odnosu na nivo iz godine. Uticaj različite razvijenosti evropskih zemalja. Veća početna ulaganja u odnosu na konvencionalne izvore EE. Negativan uticaj OIE na tržište električne energije. Problem premještanja proizvodnje iz Evropske unije u nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju.

7 Geološko skladištenje co2
Podzemno skladištenje CO2 je prirodna pojava. Glavne mogućnosti skladištenja CO2 su iscrpljena naftna/gasna polja, slani akviferi, duboki slojevi uglja. Postupak skladištenja. Prema trenutnim proračunima i planovima, CO2 bi trebao ostati pod zemljom najmanje 1000 godina.

8 Geološko skladištenje co2

9 Crna Gora i EU ETS Crna Gora je u martu godine ratifikovala Kjoto protokol. Prema popisu stanovništva iz 1991., ukupna CO2e emisija po stanovniku je 7,7 tCO2e, što Crnu Goru svrstava među zemlje sa niskom emisijom štetnih gasova. Preliminarna analiza potencijala za redukciju CO2 pokazuju da je taj iznos oko 2,5 MtCO2e godišnje. .

10 Zaključak Dugoročni cilj EU ETS-a je da se domaće emisije svake zemlje smanje za 80-95% ispod nivoa iz do 2050. Uključivanje zemalja i sektora koji još uvijek nijesu pod EU ETS-om. Pronalazak ravnoteže između korišćenja fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije.

11 Hvala na pažnji

12 Pitanja za panel diskusiju
Koji su mehanizmi zaštite EU ETS-a od viška dozvola? Kakva su dalja očekivanja razvoja šeme i koliko ista treba da doprinese smanjenju GHG na EU nivou? Za koja postrojenja postoji mogućnost primjene geološkog skladištenja CO2?


Скинути ppt "Autori: dipl. el. ing. Branko Glomazić dipl. el. ing. Milica Glomazić"

Сличне презентације


Реклама од Google