ALICE SALOMON OSOBA I DJELO.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Lekcija 1: Istorija osiguranja
Advertisements

ВИСОКИХ СТРУКОВНИХ ШКОЛА
DRIVEN Cilj EU projekta usklađivanja profesionalnih vještina instruktora (Obuka trenera za FCO – periodički trening) Zagreb, 9. prosinca Valérie.
ГЛОБАЛНЕ И ПАРЦИЈАЛНЕ ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ
RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA

Наставни планови за информатичко образовање у основним и средњим школама Републике Србије Даниела Минић Алексић 24. јануар, 2015.
IMQF Бранко Урошевић 16. мај
Значај стручног усавршавања за квалитетан рад школе
Polaganje ispita za steč. Upravitelja Reljić Nada mag oec
(NE)DISCIPLINA U NASTAVI Učiteljica: Tamara Šumrada
TREND 2019 XXV GODINA SKUPOVA TREND Prof. dr VLADIMIR KATIĆ
Andrija Mohorovičić.
HRVATSKI NARODNI PREPOROD – ILIRIZAM – HRVATSKI ROMANTIZAM ( )
Zagreb, studenog godine
Smjernice za znanstveno utemeljenu prevenciju nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu Doc.dr.sc. Zrinka Greblo Jurakić Odsjek za psihologiju,
Razvoj, dostignuća i budući planovi
ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ.
Doprinos instrumenata marketing miksa satisfakciji studenata
VISOKA POSLOVNO- TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA U UŽICU
Проф.др Емина Копас-Вукашиновић
Meтодика наставе физике
Припрема за СИР Курикулуми предшколског васпитања
ВИСОКА ГРАЂЕВИНСКО – ГЕОДЕТСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА
Djelovanje pučke pravobraniteljice u suzbijanju rasne ili etničke, vjerske, dobne i drugih vidova diskriminacije i promicanju jednakosti mr. sc. Tena Šimonović.
UKLJUČIVANJE RODNE DIMENZIJE U JAVNE POLITIKE
KRIMINOLOŠKA ETIOLOGIJA 2. DIO Doc.dr.sc. Anna-Maria Getoš Kalac.
Program stručnog usavršavanja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u
Јавно мњење у Европској унији
IPA Komponenta IV. Razvoj ljudskih potencijala Završna konferencija projekta Radne sposobnosti - izvor znanja Slavonski Brod, 24. siječanj Velika.
инклузивно образовање -примјери добре праксе-
Физика као наставни предмет
PRVI PROGRAMI ZA OBRAZOVANJE IZ SOCIJALNG RAD U SVIJETU
Informacijska pismenost
SOCIJALNI PROGRAMI U OBLIKU
Tragovima Marka Marulića
Ronnie Downes Odjel za planiranje proračuna i javne rashode
Upravljanje odnosima s javnošću
Projekt prekogranične suradnje Sjeverozapadna Irska
ULOGA ŠKOLSKIH BIBLIOTEKA I BIBLIOTEKARA S OBZIROM NA KONCEPT CJELOŽIVOTNOG UČENJA Seminar za direktore škola o ulozi školskih biblioteka u demokracijskim.
ДАН ДЕВОЈЧИЦА.
(Potencijalno) Daroviti učenici
DOBRODOŠLI U IAAS SVIJET!
. Upisi u srednje škole OŠ MANUŠ.
Избор у звање научни сарадник кандидат: Никола Веселиновић
RAVNATELJ I SIGURNOST ODGOJNO-OBRAZOVNE USTANOVE Suzana Hitrec, prof.
Богдан Трифуновић Центар за дигитализацију
195 sati. 45 sati predavanja, 30 sati seminara i 120 sati vježbi.
Lokalni ekonomski razvitak
2. STROJNA I PROGRAMSKA OPREMA
Povećanje i iskazivanje vrijednosti unutarnje revizije
Ministarstvo znanosti i obrazovanja – novosti i naglasci -
LOGO – Europskog dana jezika
Prof. dr Nevena Petrušić Gorica Čolić, MA za prava deteta
Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije -program-
CONSORT- uputa (CONSORT statement)
FOI iskustva na IRI projektima: Iskustva i izazovi IRI projekata ICT području
Znanstveno-stručni skup Instituta za javnu upravu
RAZVOJ ŠKOLSKOG KURIKULUMA
Obrazovanje državnih službenika – problem ili rješenje?
Ideja pravednosti.
Sociologija sa sociologijom prava
Иницијативу су покренули
PRORAČUN GRADA CRIKVENICE ZA GODINU
Проширена делатност и верификација установа
GRUPA 1.
RAZVOJ INDIKATORA DISKRIMINACIJE
PROMICANJE REFORMI RAČUNOVODSTVA U JAVNOM SEKTORU Uloga Svjetske banke
АКТИВНОСТИ СТУДЕНАТА НА КАТЕДРИ ЗА ПЕДАГОГИЈУ Академска 2018/2019
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
Транскрипт презентације:

ALICE SALOMON OSOBA I DJELO

Tko je Alice Salamon Alice Salomon (1872.-1948.) bila je jedna od najznačajnijih osoba u njemačkom i međunarodnom ženskom pokretu tijekom prošlog stoljeća, a u razvitku socijalno kritičnog i znanstveno orijentiranog pristupa socijalnoj skrbi imala je ključnu ulogu.

Podrijetlo i obrazovanje Kao emancipirana osoba i pripadnica asimilirane židovske obitelji srednje klase bila je usmjerena na svoje obrazovanje. A. Salamon je jedna od prvih žena kloja je doktorirala na Sveučilištu u Berlinu (1906); njezina doktorska disertacija se bavila nejednakosti plaća muškarca i žena za isti posao. Prešla je na protestantsku vjeru 1914, te je u svom radu kombinirala utjecaje koje je dobila u svojoj obitelji s protestantskom socijalnom

Djelovanje Od 1893. godine Alice Salomon bavi se socijalnim radom sa ženama u sklopu djevojačkih i ženskih grupa za socijalnu službu, inicijative za socijalnu reformu koja je osnovana u sklopu ženskog pokreta i liberalne srednje klase. Radila je u instituciji za djevojke i u domu za zaposlene žene, pa je 1899. godine postala i predsjednica te organizacije. U dobi od 27 godina već je imala reputaciju u ženskom pokretu i među članovima srednje klase željnima društvene reforme. Povezivala je socijalni rad s konceptualnim i organizacijskim radom, te s pedagoškim i političkim aktivnostima.

Poticaj za obrazovanje u socijalnom radu Organizacija Djevojačke i ženske skupine za socijalnu podršku, kojom je predsjedavala, sponzorirala je prvi jednogodišnji program profesionalnog obrazovanja za socijalni rad 1899. godine. Godine 1908. osnovala je i vodila Žensku socijalnu škola u Berlinu. Godine 1916 /17. pokrenula je i organizirala Konferenciju njemačkih ženskih socijalnih škola, kojom je predsjedavala do 1933. godine. Godine 1925. osnovala je Žensku akademiju za socijalni i pedagoški rad, koja je uključivala i posebni odjel za empirijska istraživanja.

Utjecaj nacizma na životni put A. Salamon Godine 1932. je povodu njezinog 60. rođendana Ženska socijalna škola preimenovana u Školu Alice Salomon, a iste godine prima i počasni doktorat iz medicine na Medicinskom fakultetu u Berlinu. Godine 1933. Alice Salomon gubi sve položaje u javnim službama i zabranjuje joj se objavljivanja radova u Njemačkoj. Netom preimenovana u njezinu čast, Škola Alice Salomon mijenja ime u Školu za narodnu dobrobit. Godine 1937. emigrira u SAD, a 1939. godine joj u Njemačkoj oduzimaju doktorat iz filozofije, te gubi njemačko državljanstvo. 1944. godine dobiva američko državljanstvo. Godine 1945. proglašena je počasnom predsjednicom Međunarodne ženske asocijacije i Međunarodne asocijacije škola socijalnog rada.

Posthumna priznanja Nakon njezine smrti u New Yorku 1948. godine, polako se počinju ispravljati nepravde učinjene Alice Salomon za vrijeme nacionalsocijalizma. Godine 1954. Ženska socijalna škola ponovo dobiva njezino ime, a 1991. Sveučilište za primijenjene znanosti u Berlinu osnovano 1971. godine, postaje Sveučilište primijenjenih znanosti za socijalni rad i socijalnu pedagogiju Alice Salomon. Godine 2000. su u zgradi u kojoj se nekad nalazila Ženska socijalna škola osnovani Arhivi Alice Salomon i Dokumentacijski centar. Godine 2001. je izraelska znanstvenica i feministica Alice Shalvi primila prvu nagradu «Alice Salomon» za iznimne doprinose na polju socijalnog rada i ženskog pokreta.

Doprinos A. Salamon razvoju socijalnog rada Ostavila je za sobom i velik pisani opus koji uključuje oko 450 naslova. Osim u socijalnoj praksi, bila je pionir i u području socijalne znanosti i teorije. Suprotstavila se rastućoj diferencijaciji i specijalizaciji modelom koji je spajao teoriju i praksu, koji je bio interdisciplinaran i eksplicitno fokusiran na žene. Nije bilo «gotove» znanosti u socijalnom radu koju smo mogli koristiti u poučavanju. Predavači su je sami morali razviti. Nije bilo udžbenika – morali smo ih sami napisati. Sudjelovali smo u istinskom timskom radu, najbliskijoj suradnji koja je davala školi taj neobičan duh koji je potreban za socijalni rad. Omogućila postojanje studija socijalnog rada koji je bio gotovo sveučilišne razine, ali je zadržao praktičnu orijentaciju, interdisciplinarnost i eksplicitnu fokusiranost na žene. Utemeljila je Istraživački odjel 1926. godine s Gertrud Bäumer. Istraživanja koja su se tamo provodila poštovala su važnost prakse za teoriju.