Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Andrija Mohorovičić.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Andrija Mohorovičić."— Транскрипт презентације:

1 Andrija Mohorovičić

2 Život Rođen je 23. siječnja u Voloskom kraj Opatije. Tamo je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Rijeci. Po završenom studiju predavao je najprije na gimnaziji u Zagrebu ( ), zatim na realci u Osijeku, te od god. na Nautičkoj školi u Bakru. Na vlastitu molbu godine premješten je na realku u Zagrebu, gdje 1. siječnja postaje i upraviteljem tadašnjega Meteorološkog opservatorija na Griču. Za doktora filozofije promoviran je na zagrebačkom Sveučilištu god. na osnovi disertacije O opažanju oblaka, te o dnevnom i godišnjem periodu oblaka u Bakru. Ubrzo se habilitira za privatnog docenta, a godine postaje naslovnim izvanrednim sveučilišnim profesorom, te je od do 1917/18. god. na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu predavao kolegije s područja geofizike i astronomije. Već je godine dopisni član, a god. pravi član tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od do godine bio je tajnik njezina Matematičko-prirodoslovna razreda. Potkraj godine umirovljen je, a preminuo je u prosincu god. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

3 Znanstveni rad Za početak znanstvenog rada Andrije Mohorovičića odlučujući je bio rad na Nautičkoj školi u Bakru. Tu prvi put dolazi u neposredan dodir s meteorologijom, koju je predavao učenicima Nautičke škole, a što ga je toliko zaokupilo da je god. u Bakru osnovao meteorološku postaju

4 Nefoskop . Za određivanje gibanja oblaka konstruirao je godine nefoskop. <- skica Nefoskopa

5 Dolaskom na mjesto upravitelja Meteorološkog opservatorija u Zagrebu (1892.) usmjeruje svoj rad na tri područja. U prvom znanstveno objašnjava pojedine meteorološke pojave. Uz to mu je godine povjereno vođenje čitave meteorološke službe tadašnje Hrvatske i Slavonije, koju podiže kadrovski i instrumentalno na europsku razinu. I napokon, aktivnosti opservatorija postupno proširuje i na ostala područja geofizike.

6 Pokazao je zanimanje za osobito upadljive meteorološke pojave kao što su bili tornado kraj Novske god. i "vijor" kod Čazme godine. Proučavao je klimu grada Zagreba, a u svom posljednjem radu s područja meteorologije (1901) razmatra smanjivanje temperature atmosfere s porastom visine.

7 Početkom travnja godine Mohorovičić je uredio mrežu postaja za praćenje nevremena s grmljavinom, a godine osnovao je u kotaru Jaska postaje za obranu od tuče. Početkom godine izradio je projekt za istraživanje i iskorištavanje bure u području našeg krša, jer kako kaže "... od kolike bi to blagodati bilo za naše pusto primorje".

8 Početkom 20. Stoljeća Mohorovičićev
znanstveni interes okreće se isključivo problemima seizmologije. Analizom pokupskog potresa od 8. listopada godine, Mohorovičić je posebno unaprijedio spoznaje o mehanizmu rasprostiranja valova bližih potresa kroz Zemlju. Tom prilikom prvi je u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina.

9 kraj :D Eugen Mikulčič 8.a


Скинути ppt "Andrija Mohorovičić."

Сличне презентације


Реклама од Google