Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Ideja pravednosti.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Ideja pravednosti."— Транскрипт презентације:

1 Ideja pravednosti

2 U zemlji Iluziji živi majušna manjina Muzičara
U zemlji Iluziji živi majušna manjina Muzičara. Muzičari su nešto tamnij eputi, mahom jedva pismeni, gotovo svi nezaposleni, redom svi siromašni, a prosječni životni vijek im je upola manji od prosječnog životnog vijeka ostalih Iluzijanaca. Iluzijanci ih već stoljećima diskriminiraju, nazivaju pogrdnim imenima, tretiraju ih kao lopove i njima plaše malu djecu. U usporedbi sa svojim vršnjacima Muzičari nemaju niti upola tolike šanse kao ostali za obrazovanje; roditelji im ne mogu pomoći oko zadaće, nemaju novaca niti za cipele, niti za knjige, često su bolesni i vrlo rano moraju početi zarađivati kako bi obitelj preživjela. Vlada Iluzije je odlučila nešto učiniti i to jednim dijelom tako da pomogne Muzičarima da se čim više obrazuju. Stoga je osigurala novac za stipendije svim Muzičarima koji idu u školu, angažirala nastavnike i nastavnice da s njima dodatno rade i omogućila im da se upišu na fakultete s 50% manje bodova od ostalih.

3 John rawls (1922.-2002.) Najutjecajniji filozof politike 20.stoljeća
Najvažnije djelo: Teorija pravednosti

4 Pravednost je prva vrlina društvenih
institucija, kao što je istinitost prva vrlina sustava mišljenja. Neka se teorija koliko god bila elegantna i ekonomična, ako je neistinita, mora odbaciti ili izmjeniti. Jednako tako se zakoni i institucije, neovisno o tome koliko su efikasni i dobro uređeni, moraju reformirati ili ukinuti ako su nepravedni.

5

6

7 Problem reformiranja društva i uklanjanja nepravde leži u samim ljudima, njihovim osobnim interesima, ambicijama i načinu vođenja života

8 KAKO ĆEMO DOBITI DRUŠTVO KOJE PRUŽA I OMOGUĆUJE OSNOVNE USLUGE SVIM GRAĐANIMA?
John Rawls daje svoju ideju koju naziva “Veom neznanja” Zamisli da ti nisi ti!!!

9 Kada ne bismo znali kakva je naša budućnost, u kakvim okolnostima ćemo odrastati i živjeti, u kakvo društvo bismo tada željeli ući? Kako bismo razmišljali o nekom društvenom problemu da se nalazimo iza vea neznanja?

10 Robert nozick (1938.-2002.) Najznačajniji politički filozof
Zastupa libertarijanizam što je izloženo u njegovom djelu Anarahija, država, utopija Suprostavlja se idejama Rawlsove političke filozofije


Скинути ppt "Ideja pravednosti."

Сличне презентације


Реклама од Google