Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Сличне презентације


Презентација на тему: "Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja"— Транскрипт презентације:

1 Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja 27.2.2019.
“Pink Shirt Day” “Dan ružičastih majica”

2 „Dan ružičastih majica“

3 STOP NASILJU U ŠKOLAMA "TREND JE BITI FRIEND" PINK SHIRT DAY 28. 02
Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju i ove godine Međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama "Dan ružičastih majica" odnosno "Pink Shirt Day". BiH će ove godine treći put obilježiti ovaj dan u više od 100 škola i 35 gradova širom BiH, što već postaje tradicionalni događaj u našoj zemlji. Pozvani su svi učenici, nastavnici i građani, da obuku majice ili neki drugi odjevni predmet ružičaste boje i tako poruče da ne podržavaju nasilje među mladima.

4 Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja.
„Dan ružičastih majica“ izvorno „Pink Shirt Day“, a obilježava se zadnje srijede u februaru.

5 Ovaj dan obilježava se od 2007. godine
Ovaj dan obilježava se od godine. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od godine.

6 Ukoliko vas vršnjaci na bilo koji način zlostavljaju, sljedeće vam može biti od pomoći:
Najvažnije je da sebi priznate da imate problem. Kada to sebi priznate, onda će biti lakše to reći roditelju, prijatelju, nastavniku, školskom osoblju, policajcu ili nekome drugom kome vjerujete.

7 ŠTA JE NASILJE? NASILJE ILI ZLOSTAVLJANJE (BULLYING) je svaki oblik ponašanja čiji je cilj namjrno povređivanje ili nanošenje psihičkog ili fizičkog bola drugoj osobi. Jedna od najvažnijih karakteristika nasilja ili bullying-a jeste njegovo učestalo ponavljanje, pri čemu je prepoznatljivo stvaranje odnosa nadmoći jednog djeteta ili grupe djece nad drugim. Dugotrajno zlostavljanje kao negativan vid ponašanja se može vršiti putem fizičkog kontakta, riječima ali i odsustvom istih npr. izolacijom. Upravo trajanje i ponavljanje zlostavljanja definiraju vršanjačko nasiljekao takvo, čime se ono bitno razlikuje od drugih vidova ponašanja među djecom, pout zadirkivanja.

8 Vrste nasilja FIZIČKO NASILJE: Kada neko fizički ozljeđuje drugu osobu. To može biti udaranje, guranje, čupanje, zatvaranje otimanje, uništavanje stvarti i itd. VERBALNO/EMOCIONALNO NASILJE: Kada se koriste pogrdne, uvredljive riječi , prijetnje, ismijavanje, ruganje ili omaložavanje s ciljem povrede nečijih osjećanja. Ovde spadaju i uvrede na rasnoj, etničkoj, spolnoj, rodnoj i religijoznoj osnovi. INTERNET NASILJE/CYBER BULLYING: Ovo je nasilje koje se vrši putem interneta, telefona, društvenih mreža. Napadi se većinom sastoje od slanja uznemirujućih poruka, krađom lozinki, objavljivanjem privatnih podataka i fotografija, širenje neistine, lažnog predstavljanja ili neprimjernih komentara. SOCIJALNO/DRUŠTVENO NASILJE: Ogovaranje, širenje glasina i laži o nekoj osobi s ciljem njene izolacije iz društva. EKONOMSKO NASILJE: Pod ovim nasiljem podrazumjeva se iznuda novca, krađa novca i/ili stvari. SEKSUALNO NASILJE: Ovaj vid nasiljapodrazumjeva svaki neželjeni fizički dodir intimnih dijelova tijela, prinuđivanje na seksualni čin ili bilo kakvu insinuaciju takvog čina, te uvredljive komentare koji se tiču djetetove seksualnosti.

9  Kada vas neko na bilo koji način tretira s nepoštovanjem ili se odnosi nasilno, to nipošto ne znači da ste manje vrijedni, da ste slabić ili da zaslužujete to što vam se događa. Pobunite se, recite o tome nastavnicima i roditeljima koji dalje treba da obavijeste policiju i centar za socijalni rad. Poziv u pomoć je znak hrabrosti.

10 Kažite imena i prezimena onih koji vas zlostavljaju, a ako ih ne znate, pokušajte saznati ili zamolite roditelja, nastavnika ili prijatelja da to učine za vas. Uloga roditelja je jedan od najvažnijih faktora. Osim roditelja, važno je da i školsko osoblje (nastavnici, pedagog, psiholog, direktor) te policija učestvuju u prevenciji vršnjačkog nasilja. Kada porodica, škola i policija zajedno sarađuju onda je lakše izaći iz „začaranog“ kruga nasilja, jer prisustvo starijih itekako utiče na smanjivanje zlostavljanja.

11 Amajla daut III-1

12


Скинути ppt "Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja"

Сличне презентације


Реклама од Google