RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Шта је наука?.
Advertisements

Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka
ВИСОКИХ СТРУКОВНИХ ШКОЛА
VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA ZVEČAN
PRIMENA OBRAZOVNIH TEHNOLOGIJA NA UNIVERZITETU
ГЛОБАЛНЕ И ПАРЦИЈАЛНЕ ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ
ВИСОКА ШКОЛА МОДЕРНОГ БИЗНИСА БЕОГРАД
Од права на партиципацију до праве партиципације
ДРВО У ГРАЂЕВИНАРСТВУ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: др БИСЕРКА НЕСТОРОВИЋ
CILJANOM AKREDITACIJOM KA INTERNACIONALIZACIJI UNIVERZITETA
Значај стручног усавршавања за квалитетан рад школе
UPOREDNA ANALIZA NAUČNE PRODUKCIJE
Tatjana Pivac, Milica Pavkov Hrvojević, Lana Zorić
Planiranje i analiza poslovanja
ALICE SALOMON OSOBA I DJELO.
TREND 2019 XXV GODINA SKUPOVA TREND Prof. dr VLADIMIR KATIĆ
MOBILNOST STUDENATA I NASTAVNOG OSOBLJA U OBLASTI ARHITEKTURE IZMEĐU FAKULTETA TEHNIČKIH NAUKA U NOVOM SADU (SRBIJA) I UNIVERZITETA U ALCALI (ŠPANIJA)
TREND, februar 2019 Sofija Pekić Quarrie
POREĐENJE KARAKTERISTIKA KOLABORACIJE
Избор у звање научни сарадник кандидат: Андреј Буњац
ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ.
Doprinos instrumenata marketing miksa satisfakciji studenata
СТРУКТУРА ДРУШТВА.
ХОРИЗОНТАЛНО И ВЕРТИКАЛНО СТРУКТУИРАЊЕ ЈАВНОСТИ
ВИСОКА ГРАЂЕВИНСКО – ГЕОДЕТСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА
Упутство о друштвеној одговорности
FINANCE & TRADE Svetlana Magdelinić, specijalni savetnik.
Размисли Шта је природа? Како се дели природа?
UKLJUČIVANJE RODNE DIMENZIJE U JAVNE POLITIKE
инклузивно образовање -примјери добре праксе-
Физика као наставни предмет
INOVACIJE KAO PREDMET IZUČAVANJA NA SAVREMENIM UNIVERZITETIMA
SARADNJA VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA - AKADEMSKE I STRUKOVNE STUDIJE
Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave
ОПЛЕМЕЊИВАЊЕ УКРАСНИХ БИЉАКА
Предузетништво и мала и средња предузећа у шумарству
Upravljanje odnosima s javnošću
Projekt prekogranične suradnje Sjeverozapadna Irska
ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТИКЕ
DOBRODOŠLI U IAAS SVIJET!
Избор у звање научни сарадник кандидат: Никола Веселиновић
ERASMUS MUNDUS II ( ) Vanja Drljević nacionalni Tempus koordinator Ana Dragutinović, savjetnik za međunarodnu saradnju, Rektorat UCG.
Развој тржишта основних сточарских производа у Србији у контексту Европских интеграција Раде Поповић, Марија Кнежевић Биљана Штављанин Универзитет у.
PREDSTAVLJANJE UNIJE POSLODAVACA SRBIJE, PARTNERA NA PROJEKTU
Стручно усавршавање у установи
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ Гајење шума посебне намене
Реизбор у звање научни сарадник кандидат: Новица Пауновић
Nalaženje partnera za multidisciplinarno istraživanje
Prof. dr Nevena Petrušić Gorica Čolić, MA za prava deteta
Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije -program-
ТРАНСПОРТНА ПОЛИТИКА У СВЕТЛУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА У СРБИЈИ
Сиромаштво и друштвена изопштеност
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ НАСТАВНО ОСОБЉЕ др Раде Цвјетићанин ванр. проф.
ЕКОЛОГИЈА ДИВЉАЧИ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: Др Драган Гачић, ванр. проф.
С о ц и о л о г и ј а С о ц и о л о г и ј а
Mreža za društveno odgovorno poslovanje (DOP)
PRIMER: Uduženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar Subotica
Izrada plana kapitalnih investicija
Избор у звање научни сарадник кандидат: Дејан Малетић
RAZVOJ INDIKATORA DISKRIMINACIJE
Сваки студент унутар групе током јавне презентације приказује следеће резултате:
Demografski trendovi i urbanizacija (2):
1.2 PREDSTAVLJANJE PROJEKTNE JEDINICE U MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Nebojša Pokimica, National Workshop:Developing.
АКТИВНОСТИ СТУДЕНАТА НА КАТЕДРИ ЗА ПЕДАГОГИЈУ Академска 2018/2019
Medijska pismenost i mladi
Uvod u pravo Evropske unije
Zajednički master programi
ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић.
Učešće zemalja zapadnog Balkana u programu ERASMUS +
Студијски програм Економија и менаџмент енергетике
Транскрипт презентације:

RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA prof. dr Dejan Jakšić, prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prof. dr Dejan Madić, prof. dr Vladislav Zekić, prof. dr Stevan Stankovski Univerzitet u Novom Sadu

Da li si u životu često poredimo međusobno? Da li se univerziteti međusobno porede (rangiraju)? Zašto se univerziteti rangiraju? Kako iskoristi rangiranje univerziteta?

Univerzitet u Novom Sadu (UNS) se sastoji iz 14 fakulteta i 3 instituta. Na UNS se realizuju obrazovanje skoro svih profila zanimanja koja se relevantna za jedno društvo. Na UNS se trenutno obrazuje preko 50000 studenata na svim nivoima akademskih studija (osnovnim, master i doktorskim). Pored toga, na pojedinim fakultetima se nastava organizuje i na akademskim specijalističkim studijama i trogodišnjim strukovnim studijama. U svojim naučnim istraživanjima i ostvarenim rezultatima UNS je prisutan u svim naučnim poljima. Postignuti naučni rezultati omogućuju različite nivoe saradnje kako u njihovoj implementaciju u privredne aktivnosti, tako i u zajedničkim međunarodnim okvirima.

U svetu postoji veći broj rang lista na kojima se prikazuje rangiranje univerziteta po različitim kriterijumima. Svako rangiranje univerziteta služi kako za međusobno poređenje, tako i za praćenje rezultata ostvarenih u posmatranim vremenskom periodu u cilju podsticanja razvoja univerziteta. Prva rangiranja su sigurno donela reputaciju određenim univerzitetima, ali se ujedno uočilo da se promenom određenih kriterijuma položaj na rang listama univerziteta može značajno razlikovati.

Univerziteti postoje svuda, i skoro svi imaju istu misiju da svojim novim vrednostima pokažu koliki je njihov značaj (lokalni/globalni) i na taj način, između ostalog opravdali sredstva koja su im dodeljena iz državnih i privatnih izvora, odnosno stvorili uslove za nova primanja. Međusobno poređenje obrazovnih institucija se skoro uvek radi na nivou međusobnog poređenja (rangiranja) univerziteta a retko fakulteta.

Među najvažnijim sistemima rangiranja univerziteta na međunarodnom nivou, mogu se izdvojiti: - Shanghai Ranking Consultancy (Kina) [2], - Times Higher Education (Velika Britanija) [3], - Quacquarelli Symonds (Velika Britanija) [4], - U-Multirank (Evropska Unija) [5], - Leiden rang lista (Holandija) [6] i - Webometrics (Španija) [7].

Shanghai Ranking Consultancy (Kina)

1. Harvard Univerzitet, SAD Šangajska rang lista 2018: 1. Harvard Univerzitet, SAD 2. Stanford Univerzitet, SAD 3. Kembridž Univerzitet, Velika Britanija 4. MIT, SAD 5. Berkli Univerzitet u Kaliforniji, SAD 6. Prinston Univerzitet, SAD 7. Oksford Univerzitet, Velika Britanija 8. Kolumbija Univerzitet, SAD 9. Kalifornija Institut Tehnologije, SAD 10. Univerzitet u Čikagu, SAD 301-400 Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Novom Sadu se ne pojavljuje na rang listi u prvih 500, već u pvih 1000 (900-1000).

Webometrics

Rang lista 2018: 1. Harvard Univerzitet, SAD 2. Stanford Univerzitet, SAD 3. MIT, SAD 4. Berkli Univerzitet Kalifornija, SAD 5. Univerzitet u Mičigenu, SAD 6. Univerzitet u Vašingtonu, SAD 7. Oksford Univerzitet, Velika Britanija 8. Kornel Univerzitet, SAD 9. Kolumbija Univerzitet, SAD 10. Kembridž Univerzitet, Velika Britanija 484. Univerzitet u Beogradu 1083. Univerzitet u Novom Sadu

ZAKLJUČAK Rangiranje univerziteta je poslednjih godina postala interesantna tema ne samo u univerzitetskoj zajednici, nego i u društvenom (političkom) kontekstu. Postoji već broj rang lista univerziteta, ali je skoro lako uočljivo da su poklapanja među prvih 20 univerziteta vrlo velika, bez obzira koji se kriterijumi posmatraju. Najpoznatiji univerziteti su svojom organizacijom, omogućili da se na najbolji način valorizuju višedecenijsko (u nekim slučajevima i viševekovno) iskustvo u stvaranju rezultatima koji su bitni kako za lokalnu sredinu u kojoj se nalaze, tako i na globalnom nivou. Postojanje rang lista se može iskoristiti za kvalitativno praćenje napretka (razvoja) univerziteta. Na samom univerzitetu je da se odluči koja će rang lista biti referentna za praćenje razvoja u dužem vremenskom periodu. Praktično ne postoje dva univerziteta koja su slična po svojim kapacitetima (prostornim, ljudskim, finansijskim) i zbog toga je uvek bitno praćenje po parametrima samo posmatranog univerziteta

Hvala na pažnji!