МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
DRŽAVNA ORGANIZACIJA.
Advertisements

Направити добру Power Point презeнтацију ...
Конвенција о правима детета – како је све текло
Шта је наука?.
Припрема за СИР Предшколска педагогија Методика ВОР-а
Показивачи у програмском језику C Дамјан Илић; Е32 Габриела Миленковић
RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA
Informacije o EU u knjižnicama
Јелена Бошковић, проф. Рачунарства и информатике
План и програми наставе и учења
TREND 2019 XXV GODINA SKUPOVA TREND Prof. dr VLADIMIR KATIĆ
UPISI U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE
UPISI U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE
Rješavanje sporova u međunarodnim organizacijama
НАУЧНИ ИДЕНТИТЕТ НАСТАВНЕ ДИСЦИПЛИНЕ
Predstavljanje podataka u računaru
РАЗВОЈ ДРУШТВА.
САВРЕМЕНО ДРУШТВО И ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ
Meтодика наставе физике
MICS4 Прелиминарни подаци
„MEDIJI I MI” „Mobitel u slobodno vrijeme koristim više od 5 sati dnevno.” „Pažljivo biram koga prihvaćam za prijatelja/pratitelja na društvenim mrežama.”
Шта је семинарски рад? Семинарски рад је писани рад једног студента или групе студената у коме се обрађује одређена тема.
Упутство о друштвеној одговорности
ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА У СРБИЈИ
KOMPOZICIJA I DIJELOVI SEMINARSKOG RADA
Istorija novinarstva počevši od praistorijskog doba
I. ОСНОВНИ ПОЈМОВИ О ПРЕДУЗЕЋУ, УПРАВЉАЊУ И ИНФОРМАЦИОНИМ ПОТРЕБАМА
SLOBODNO VRIJEME Tematski dan u VI. razredu MŠ Budinščina
Katedra za elektroniku
INOVACIJE KAO PREDMET IZUČAVANJA NA SAVREMENIM UNIVERZITETIMA
ЋИРИЛИЦА НАШЕ КУЛТУРЕ или РАЂАЊЕ ИДЕЈЕ
КОМУНИКАЦИЈА И КУЛТУРА
Informacijska pismenost
План и програм индивидуалног третмана
Funkcije.
Međunarodni dan pismenosti
Međunarodni cvetići Nisu gladni
ОЦЕЊИВАЊЕ НА ОСНОВУ ПОРТФОЛИЈА Ш.Д. Изли, К. Мичел
Ak. god. 2018/2019 izv. prof. dr. sc. Marko Maliković
Сазнавање у настави Видови сазнања:
ULOGA ŠKOLSKIH BIBLIOTEKA I BIBLIOTEKARA S OBZIROM NA KONCEPT CJELOŽIVOTNOG UČENJA Seminar za direktore škola o ulozi školskih biblioteka u demokracijskim.
ОСНОВНА ШКОЛА „ИВАН ГУНДУЛИЋ“
Шта је портфолио професионалног развоја?
Koliko puta tjedno doručkuješ?
Избор у звање научни сарадник кандидат: Никола Веселиновић
Књига је вреднија од свих споменика украшених сликама,рељефом и дуборезом,јер она сама гради споменике у срцу онога који је чита.                      
Analitički osvrt na sestrinstvo u medijima
Декадне јединице веће од 1000
Стручно усавршавање у установи
LOGO – Europskog dana jezika
Ekstrakcija prozodijskih parametara iz govornog korpusa na srpskom jeziku Milan Sečujski Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad Katedra za telekomunikacije.
DETALJAN OPIS PROJEKTA
Uvod u nauku o državi i pravu
Norveški diplomata Charung Gollar zamoljen je da na sednici UN-a
Јелена Бошковић, проф. Рачунарства и информатике
PISANJE ISTRAŽIVAČKIH RADOVA
JAVNOST KAO POLITIČKI SUBJEKT
DAN PLANETA ZEMLJE.
PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE
Сиромаштво и друштвена изопштеност
СТИЛОВИ УЧЕЊА.
ПРАВОПИСНИ РЕЧНИЦИ И СЛУЖЕЊЕ ЊИМА.
METODE PREZENTACIJE NASTAVNO OSOBLJE: Dr Branko Kolin, red. prof. Dr Goran Milić, docent Godina slušanja: II Semestar: III Tip predmeta: opšteobrazovni.
КВАЛИТЕТ УЏБЕНИКА ЗА ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ
Hrvatski jezik online.
DIJETE I PROSTOR U NASTAVI PRIRODE I DRUŠTVA
Demografski trendovi i urbanizacija (2):
ИЗБОРНИ ПРОГРАМ У ПРВОМ РАЗРЕДУ ГИМНАЗИЈЕ
Medijska pismenost i mladi
Синтакса програмских језика и опис синтаксе
Транскрипт презентације:

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ 8. септембар

Организација УН за образовање, науку и културу - Унеско, прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености још 1967. да би се сваке године, бар на тај дан, истакла важност читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини.

Осим тога, Генерална скупштина УН је прогласила десетогодишњи период, од 2003 до 2012. године, за декаду у којој ће се посебна пажња посветити овом глобалном проблему.

ПИСМЕНОСТ НЕПИСМЕНОСТ Најчешће: израз којим се означава нечија способност разумевања, односно коришћења знакова од којих се састоји неко писмо. НЕПИСМЕНОСТ Непознавање писма, неупућеност у вештину читања и писања.

Критеријум по којем се нека особа сврстава у неписмено становништво различит је од државе до државе Негде се сматра да је особа неписмена ако не зна читати или писати, а негде ако не зна читати и писати. У неким државама особа се сматра неписменом ако не поседује основно образовање. УНЕСКО препоручује да се неписменима називају људи који не знају прочитати или написати једноставан текст у вези са свакодневним животом.

Општом декларацијом о људским правима из 1948 Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато је право на образовање, а тиме и право на писменост; Хамбуршка декларација из 1997. наглашава како је писменост, која у ширем смислу обухвата знање и вештине које су потребне свима у свету брзих промена, једно од основних људских права; Декларацији из Персеполиса (1975.): „Писменост није сама себи сврха. Она је темељно људско право”

Најновији подаци Унеска Oко 862 милиона одраслих људи у свету je неписмено. То значи да један од пет пунолетних људи на планети још не зна да чита и пише. Две трећине од тог броја чине жене. 113 милиона деце не иде у школу, похађа је нередовно или ју је напустило.

75 одсто неписмених становника живи у подсахарским земљама, где женска деца уопште не иду у школу, а следе југозападна и источна Азија и арапске земље.

У нашој земљи Највиша стопа неписмености бележи се у јужној и источој Србији, а поред младих угрожени су и одрасли, углавном жене, изнад 50 година.

Истраживања које је спровео Институт за педагошка истраживања 2008 Истраживања које је спровео Институт за педагошка истраживања 2008. у Србији показују незадовољавајући ниво језичке писмености међу основцима.

Према резултатима истраживања код ученика VII и VIII разреда 2008 80 % основаца греши у формулацији реченице 75 % неправилно користи знакове интерпункције

25 % у истом тексту користи ћирилицу и латиницу, 33 % њих погрешно користи велико слово, што се може приписати утицају правописа енглеског језика

15 % основаца у текстовима користи симболе преузете са интернета и мобилних телефона

Концепт писмености некада је подразумевао савладавање вештине читања и писања. Од шездесетих година XX века приступа се функционалном описмењавању, које подразумева да особа има могућност да исправно чита, пише и говори уз разумевање, као и да има познавање потребних вештина споразумевања.

Према дефиницији Пројекта међународне писмености одраслих (ИАЛС) писменост се дефинише као: прозна писменост (разумевање и коришћење информација добијених из текстова), документациона писменост (информације које се налазе у различитим формуларима) и квантитативна писменост (разумевање, на пример, извештаја о стању на рачуну у банци, одређивање пореза, камата и др).

Крајем 20. и почетком 21. века на светску сцену "ступа" и такозвана нова писменост, односно информатичко описмењавање, експлозија нових форми комуникација у врло кратком временском периоду.

Аутор: Мирјана Радовановић Аутор: Мирјана Радовановић ОШ „Жарко Зрењанин“ Зрењанин