7. Алтернатор – улога.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Merenje otpornosti provodnika namotaja
Advertisements

Режим рада при кратком споју
Мерење силе динамометром
С Т Р У Ј А Милош Прелић.
СТАБИЛИЗАЦИЈА РАДНЕ ТАЧКЕ
ELEKTRIČNO POLJE Teorija atoma o naelektrisavanju tela
POJAVA PRISUSTVA NAPONA IZA OTVORENIH KONTAKATA VAKUUMSKOG PREKIDAČA
Zavojnice (kalemovi) Zavojnica je pasivni elektronski element koji ima određen električni induktivitet (L). Zavojnice najčešće izrađujemo od bakarnog provodnika.
Причвршћивање проводника на потпорне изолаторе
Поремећаји у електричним мрежама
25.Звучна сирена.
ELEKTRIČNE MAŠINE OBNAVLJANJE…
4.1. GENERATOR IZMJENIČNE STRUJE I ELEKTROMOTORI
3. Наелектрисање трењем и додиром. Електростатичка индукција
ELEKTRIČNA STRUJA - Električna provodljivost supstancije-
ELEKTRIČNO I MAGNETNO POLJE
IZVORI ELEKTRIČNE ENERGIJE
20. Осигурачи. Прекидачи. Релеји
ОРГАНИЗАЦИЈА ПАРКИРАЛИШТА И ИЗРАЧУНАВАЊЕ ПРИХОДА ОД ПАРКИРАЊА
DC mašine – mašine jednosmerne struje
ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИ МАТЕРИЈАЛИ
Magnetsko polje i magnetska sila
Merenje koeficijenta indukcije
СТАБИЛИЗАТОРСКЕ (ЦЕНЕРОВЕ) ДИОДЕ
Periodične funkcije Periodična funkcija je tip funkcije koja ponavlja svoje vrednosti u određenim intervalima (periodama). Period se definiše kao trajanje.
ИНВЕРТОРИ.
ENERGIJA IZRADILA:LORENA LAUŠ.
AGREGATI, BATERIJE I AKUMULATORI
Електрицитет.
21. Основни појмови и величине
7. Комутација.
ЕЛЕКТРИЧНИ РАД И СНАГА. ЏУЛОВ ЗАКОН
Informacije o predmetu
Давачи силе.
СВОЈСТВА И ПРИМЕНА ЕЛЕКТРОМАГНЕТА
ELEKTRIČNA STRUJA KROZ TEKUĆINE
Мотори са спољашњим сагоревањем Мотори са унутрашњим сагоревањем
AKTIVNI ELEKTRONIČKI ELEMENTI
ZAŠTITA OD GUBITKA POBUDE I KOORDINACIJA SA LIMITEROM MINIMALNE POBUDE
mreža potrošnje industrijska mreža
5. Проводници и изолатори у електричном пољу. Расподела оптерећења.
ИНВЕРТОРИ.
Odrediti ekvalentan kapacitet za sistem kondenzatora dat na slici.
STRUKTURA ATOMA elektroni e=-1,602·10-19 C (As) me=9,107·10-31 kg
SPOJEVI IMPEDANCIJA I NJEZINIH KOMPONENATA
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
Mihailo Micev Prof. dr Vladan Vujičić Doc. dr Martin Ćalasan
CERN -Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire-
Uticaj nesimetričnog napajanja na karakteristike asinhronog motora
DINAMIČKO ISPITIVANJE REGULACIONE SKLOPKE TRANSFORMATORA – SIMULACIJE I IDENTIFIKACIJE POTENCIJALNIH KVAROVA Autori: Aleksandar Boričić & Danilo Laban.
ZAMAJAC.
ITER Vanja Veruševski II-7.
Izlazne karakteristike asinhrone mašine pri različitim frekvencijama
Analiza i prikaz mjerenja ugrađenog monitoringa vibracija, vazdušnog zazora i magnetnog fluksa na HE „Perućica“ VI SAVJETOVANJE CG KO CIGRE Bečići, 14.
MAGNETNO POLJE svako kretanje elektrona izaziva nastajanje orijentiranog magnetnog polja magnetni dipol magnetna orijentiranost pojedinih molekula nema.
У циљу коришћења електричне енергије за различите намјене неопходно је да постоје:
5. Термоелектране: подела, опште карактеристике, губици
PREKIDANJE STRUJA KRATKIH SPOJEVA
1. Узрок падања јабуке на Земљу је
Peković Dejan Jasna Suljević
Nikola Beljkaš, Ljubo Čepić, Dobrilo Gačević, Martin Ćalasan
Otkriće tranzistora godine William Shockley, John Barden i Walter Brattain su otkrili tranzistor koji je zamijenio elektronsku cijev i tako omogućio.
Оптички пријемник и примопредајник, принципијелна шема.
ELEKTROMOTORNI POGON 4. Zdravko Borić.
SUVREMENI EMP REGULIRANI I UPRAVLJANI POGONI
63. Common-rail систем.
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
Транскрипт презентације:

7. Алтернатор – улога

ШТА ЈЕ АЛТЕРНАТОР? Данас се уместо динамо машина на моторним возилима скоро искључиво користе алтернатори, тј. генератори наизменичне струје. Због изванредних својстава они надмашују динамо машине и потпуно су их истиснули из употребе. У односу на динамо, алтернатори су мањи, лакши и боље подносе режим рада аутомобилског мотора. Осим тога, боље снабдевају возило електричном енергијом и издашније пуне акумулатор.

Али, имају и мањих недостатака: исправљачке диоде су веома осетљиве Али, имају и мањих недостатака: исправљачке диоде су веома осетљиве. Тешко их је прилагодити условима рада мотора са унутрашњим сагоревањем где има повишене температуре, влаге и прљавштине. Због тога се диоде веома лако оштећују и брзо сагоревају и при најмањем квару на електричним инсталацијама.

Предности алтернатора су: ‒ напајање пријемника и пуњење акумулатора и при празном ходу мотора; ‒ лако подноси и врло велике бројеве обртаја мотора; ‒ лако се одржава и има дужи век трајања; ‒ нема колектора (са великим варничењима), који је највише ограничаво број обртаја динама; ‒ на реглеру нема потребе за релејом повратне струје; ‒ не зависи од смера обртаја (изузев вентилатора за хлађење); ‒ омогућава коришћење мањих акумулатора због ефикаснијег пуњења; ‒ мањих је димензија и масе него динамо исте снаге.

Принцип рада алтернатора

Рад алтернатора се заснива на основним законима електромагнетне индукције. Тако се у сваком проводнику који пресеца линије магнетног поља индукује електромоторна сила (ЕМС). (При томе је потпуно све једно да ли се проводник креће а магнет стоји или обрнуто – у оба случаја проводник сече линије магнетног поља и у њему се индукује ЕМС).

Код алтернатора магнети се окрећу на ротору а намотаји у којима се индукује ЕМС су непомични на статору. Статор има три намотаја пошто је алтернатор трофазни генератор наизменичне струје (број намотаја одређује број фаза). Ротор је обртни магнет (који за мале називне снаге може да буде стални магнет а за веће снаге електромагнет).

Намотај магнета, тј. побудни намотај на ротор напаја се помоћу два глатка прстена и две мале четкице. Намотаји статора су спојени у звезду тако да на излазу имају три фазна проводника и један нулти проводник из звездишта. Фазни проводници се повезују са исправљачким диодама у тзв.’’мостну везу’’. Помоћу њих се наизменична струја претвара у једносмерну и даље користи за напајање свих електричних уређаја, као и за пуњење акумулатора.

Када се кроз побудни намотај ( на ротору) пропусти једносмерна струја, око полова магнета се ствара снажно магнетно поље. Обртањем ротора обрће се и магнетно поље. На тај начин непокретни проводници намотаја на статору пресецају линије магнетног поља и у њима се индукује наизменична струја.

Струја која се индукује је наизменична због тога што испод сваког намотаја статора пролази час северни час јужни пол магнета. Када испод намотаја пролази северни пол магнета, линије магнетног поља имају смер навише па се у намотају индукује струја у усвојеном позитивном смеру. Када испод намотаја пролази јужни пол, линије магнетног поља имају супротан смер – негативан. Тако се у сваком намотају статора индукује наизменична струја синусоидног облика. Алтернатор има три намотаја који су по обиму круга померени за 120°, и индукована струја ће у појединим фазнимпроводницима бити померена за трећину периоде. На тај начин се добија трофазна струја.

Како ради алтернатор Како тестирати алтернатор