Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

5. Проводници и изолатори у електричном пољу. Расподела оптерећења.

Сличне презентације


Презентација на тему: "5. Проводници и изолатори у електричном пољу. Расподела оптерећења."— Транскрипт презентације:

1 5. Проводници и изолатори у електричном пољу. Расподела оптерећења.
Ефекат шиљка. Примена

2 Кулонов закон Дефиниција Кулоновог закона:        Сила узајамног дејства између два тачкаста наелектрисања, директно је сразмерна наелектрисањима а обрнуто сразмерна квадрату њиховог растојања. F- електростатичка сила к - константа пропорционалности Q1,Q2 - наелектрисања r - растојање Уколико су наелектрисања истог знака, Кулонова сила је одбојна. Док је привлачна за наелектрисања супротног знака.

3 Поларизација диелектрика
Диелектрици (изолатори), се често налазе у електричном пољу између плоча кондензатора, на које је прикључен напон. Електрично поље изазива промене у диелектрику, где раздваја позитивно од негативног електрицитета или изазива усмеравање електрицитета.        

4 a) б) а) - у одсуству поља, молекли су хаотично распоређени. б) - ако се молекул унесе у електрично поље, тј. ако се на плоче прикључи напон, молекули се окрећу такo да им се позитиван пол окреће ка негативној плочи, а негативан пол ка позитивној.         Процес формирања мноштва усмерених дипола у диелектрицима, назива се ПОЛАРИЗАЦИЈА ДИЕЛЕКТРИКА.

5 Проводник у електричном пољу
Проводници су материјали који садрже наелектрисане честице које могу слободно да се крећу. Под дејством електричног поља (разлике потенцијала на крајевима) наелектрисане честице се крећу усмерено. Под дејством електричног поља у проводницима настаје раздвајање наелектрисања. Када се проводнику преда наелектрисање, између делића тог наелектрисања делују одбојне силе, тако да они заузимају најудаљеније положаје – распоређују се по површини проводника.

6 Површинска густина наелектрисања на проводнику зависи од облика проводника. Распоред наелектрисања на сфери је равномеран. На телима која немају сферни облик, распоред наелектрисања није равномеран. Густина наелектрисања је највећа на шиљцима (испупченим деловима), мања је на равним деловима, а најмања на удубљеним деловима. На местима где је полупречник кривине мањи, густина наелектрисања је већа.

7

8 Ефекат шиљка: Како је шиљак наелектрисан великом количином наелектрисања, на његовом врху се јавља јако електрично поље. На овом принципу је направљен громобран.


Скинути ppt "5. Проводници и изолатори у електричном пољу. Расподела оптерећења."

Сличне презентације


Реклама од Google