Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Давачи силе.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Давачи силе."— Транскрипт презентације:

1 Давачи силе

2 Мерење силе се врши на принципу равнотеже сила
Мерење силе се врши на принципу равнотеже сила. Већина давача силе или момента сила гради се са посебним сензором-еластичним телом у којем се успоставља равнотежа сила. Сензор претвара мерену силу или мерени момент сила у механичку деформацију, па се даљим мерењем напрезања или помака који изазива та деформација добије мерни сигнал сразмеран мереној сили.

3 ПРЕТВАРАЧИ СИЛЕ-МЕРНЕ ТРАКЕ
Најчешће се мерење силе врши помоћу отпорничких сензора које још називамо и мерне траке. Мерна трака је жица или листић од проводног или полупроводног материјала која се учвршћује на посматрано тело тако да се растеже или скупља истовремено са растезањем или скупљање тела ако на тело делује сила. То узрокује промену електричног отпора мерне траке.

4 Мерне траке Мерне траке су проводни материјали направљени у облицима који омогућавају да мерењем промене отпорности одредимо промену дужине. Мерне траке се постављају на тело чију деформацију можемо да израчунамо користећи теорију еластичности.

5 На слици су приказани основни облици жичаних мерних трака.
Танка жица обликована је у цик-цак облику и причвршћена (приљепљена) на основицу, листић прикладног материјала. Пречник жице је 0,02 до 0,04 мм

6 Принцип рада мерних трака
Принцип рада мерних трака се заснива на тензоотпорном ефекту, односно на промени отпорности жице при њеном истезању. k-осетљивост мерне траке Како је Хуков закон

7 Постављање мерних трака
1 мерна трака Мерне траке се искључиво користе у мерним колима у облику моста.

8 Постављање мерних трака
2 мерне траке

9 Постављање мерних трака
Постављање 4 мерне траке и повезивање у пуни мост.

10 Примена појачавача за мерење малих напона у неуравнотеженом мосту са отпорницима
Мерне траке Појачавач Мост

11 Примена за испитивање напрезања у грађевинарству
за испитивање металних конструкција и делова машина у електронским вагама (у трговини, поштама и сл.) користе се и за мерење других механичких величина – убрзања, притиска, протока флуида и др. које на погодан начин могу изазвати деформацију траке.

12 Уређаји са мерним тракама
Акцелерометар

13 Уређаји са мерним тракама
Сензори силе


Скинути ppt "Давачи силе."

Сличне презентације


Реклама од Google