Sterilisani grasak.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
DRŽAVNA ORGANIZACIJA.
Advertisements

РАЧУНОВОДСТВО ОДЛУЧИВАЊА (диференцијалних вредности)
 Beogradska BB, Zrenjanin, Srbija
Без Сунца не би било живота на Земљи
ВОЋЊАК.
Konto, kontni okvir, kontni plan
Др Ката Шкарић Јовановић
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
25.Звучна сирена.
Podela i vrste strugova
ПРАШИНА КАО ПОТЕНЦИЈАЛНА ПОЖАРНА ОПАСНОСТ У ГРАФИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ
Profesionalno ocjenjivanje rada sudija
Здрава исхрана.
39. Međunarodni stručno-naučni skup VODOVOD I KANALIZACIJA '18.
REZULTATI POSLOVANJA PREDUZEĆA
Osnovne jedinice SI sistema
ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ IV ГОДИНА VII СЕМЕСТАР VIII СЕМЕСТАР
BIZNIS PLAN !!! Veljković Uroš 157/09 Ristović Danilo 08/09
TEHNOLOGIJA MAŠINOGRADNJE
7. Алтернатор – улога.
Razvoj filozofije kvaliteta
ОПРЕМА ЗА СПАСАВАЊЕ ОТВОРЕНА СПУСНИЦА ЗАТВОРЕНА СПУСНИЦА УСКОЧНИЦА
bioloških karakteristika
РАЧУНОВОДСТВО ОДЛУЧИВАЊА (диференцијалних вредности)
Plan upravljanja otpadom EPCG AD
Zavarivanje električnim otporom
Meni za moju kožu.
MATERIJALNI I TOPLOTNI BILANS U TEHNOLOŠKIM PROCESIMA
Univerzitet u Novom Sadu
Nastavna cjelina: 1. Osnove IKT-a
TREĆI DEO Oblikovanje procesa.
Физика као наставни предмет
ТАЛАСИ Основне величине потребне за описивање таласног кретања
Делија Балош, ВТШСС Нови Сад
U CESTOVNOM PROMETU 2010 / 2011 i I. – IV. mj
План и програм индивидуалног третмана
Fiksacija azota – primer Frankia
Mр сци meд Јовановски Зорица, спец. хиг.
Tehnologija spajanja savremenih materijala
Давачи силе.
Hoplocampa testudinea
Секундарна обрада, Анаеробни процеси-анаеробни биолошки реактор
Мотори са спољашњим сагоревањем Мотори са унутрашњим сагоревањем
Tehnologija spajanja savremenih materijala
КОМПЈУТЕРСКА СИМУЛАЦИЈА И ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
KGH sistemi u školama u Srbiji
Избор у звање научни сарадник кандидат: Бојан Стојадиновић
А за труд, награда ће бити петица!
Primjer održivosti bioreaktorskog odlagališta komunalnog otpada Autori: Marin Herenda, dipl.ing.prom. Kristina Tomašić, dipl.ing.građ. H-PROJEKT.
Физика 1 ИТ.
Ambalaža Ambalaža – pakovanje.
Predavanja su bazirana na prezentacijama profesora Mijata Božovića sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori sa site-a
Енергетска ефикасност
Savremeni sortiment i tehnologija gajenja višnje
НЕГА РЕЗАНОГ ЦВЕЋА  .
43.Избор електромотора.
ITER Vanja Veruševski II-7.
Анализа структуре.
Tehnologija zavarivanja
IEE projekt “Bio-methane Regions”
Процесорска поља Организација процесорских поља
TEHNOLOGIJA ZAVARIVANJA
Dr Maturantus.
Избор у звање научни сарадник кандидат: Дејан Малетић
Unutarnja energija i toplina
Poglavlje treće: Troškovi kao vid ulaganja u reprodukciju
6. Термоелектране: делови, котао и котловско постројење
О притиску уопште Притисак чврстих тела Притисак у течностима
Sadržaj predavanja Uvod u postupak procjene Metodologija procjene
Тема 10: Евалуација Филип Марић, Данијела Шћепановић 1.
Транскрипт презентације:

Sterilisani grasak

Kontinuirana prerada graška postiže se primenom raznih sorti u trajanju od 25 do 30 dana u vreme prispeća sirovine ( kraj maja i juni ) Da bi se produžila sezona prerade graška, primenjuje se setva u vremenskim razmacima, a odabiraju se sorte sa različitim vegetacionim periodom. Da bi se dobio kvalitetan gotov proizvod, velika pažnja se poklanja izboru sorti i stadijumu zrelosti zrna.

Grašak se prerađuje u tehnološkoj fazi zrelosti kada je najpovoljniji odnos šećera i skroba. Sa tehnološkog gledišta pogodnije su sorte sa naboranim zrnom jer imaju manje skroba i sporiji tok sazrevanja. Osim toga sorte sa naboranim zrnom sadrže 60-70 % amiloze od ukupne količine skroba, što se povoljno odražava na mutnoću naliva sterilisanog proizvoda. Odnos šećera i skroba je sortna osobina, ali zavisi i od faze zrelosti graška tj. vremena berbe. Stepen zrelosti je jedan od presudnih faktora za kvalitet proizvoda, kako kod prerade graška sterilizacijom, tako i prerade zamrzavanjem u sušenjem.

Stepen zrelosti graška može se utvrditi na bazi randmana, fizičkim i mehaničkim metodama. Optimalan randman ( udeo zrna u ukupnoj masi neovršene mahuna ) sa askpekta stepena tehnološke zrelosti u proseku je 35-40 %. Randman ispod 35% nije prihvatljiv jer su zrna previse mlada što otežava dalju obradu kod svih faza prerade, umanjuju kapacitet prerade i stepen efikasnosti.

tenderometar

Tenderometar je instrument kojim se meri sila potrebna da se određena količina zrna deformiše, a ona je proporcionalna sadržaju skroba, odnostno u alkoholu nerastvorenih materijala. Instrument ima ugrađen manometar na kome se očitava pritisak. Rezultat očitavanja se izražava u stepenima tenderometra. Za grašak koji se konzerviše, tenderometrijska vrednost se kreće od 70 do 180. Ove vrednosti odgovaraju sadržaju nerastvorljivih materija u alkoholu ( od 7 do 22% ) Na osnovu tendometrijske vrednosti , mogu se odrediti režim blanširanja, sterilizacije i masa punjenja sadržaja u ambalaži. Zrno graška treba preraditi najkasnije 2-3 sata nakon berbe , kako bi se sprečili biohemijski i mikrobiološki procesi u zrnu.

Tehnološki postupak proizvodnje sterilisanog graska Zrno se doprema u fabriku na preradu u rinfuznom stanju. Po dopremanju, a pre početka prerade, obavlja se prijem sirovine po količini i kvalitetu. Na kontroli kvaliteta radi stručna služba laboratorije. Pri oceni kvaliteta ocenjuje se randman, stepen zrelosti, boja, izgled zrna i velicina zrna. Takodje se određuje i količina nečistoće. Priprema sirovine- podrazumeva sld. Tehnološke operacije: Prečišćavanje, pranje, klasiranje, blanširanje i kontrola.

Finalizacija obuhvata punjenje u ambalažu , nalivanje,zatvaranje i sterilizaciju hladjenjem Pranje se obavlja u folaticonom tipu uredjaja, u kome se istovremeno izdvajaju zaostali delovi lisca, stabla i nedovoljno formirane mahune. Klasiranje zrna se vrsi na kontinualnoj kaskadnoj klasirki koja se sastoji iz sistema cilindara sa perforacijama razlicitog precnika. Zrno graska se klasiraju u cetiri od pet kvalitetnih kategorija i to: 1 klasa- zrna precnika do 7mm 2 klasa- od 7-7.5mm 3 klasa – od 7.5-8.5mm 4 klasa – od 8.5-9,5mm 5 klasa – preko 9.5 mm Toplotno tretiranje se vrsi u blanše-aparatu u vodi koja se greje parom. Vreme blansiranja se odredjuje za svaku sortu graska i stepen zrelosti, apodesava se varijatorom brzine na elektromotoru koji pokrece cilindar blansera. Temperatura blansiranja se krece od 80-90 C, sto se mora odrediti eksprerimentarno.

С обзиром да спада у махунарке, грашак је поврће са богатом хранљивом вредношћу. У 100 грама садржи 81 кцал/339 кЈ. Богат је извор угљених хидрата(14,46%) и влакана облика галактана, глукорозне киселине, фруктозе и другихједињења. Висок садржај протеина (5,42%) има захваљујући чворићима у корену у којима се налазе бактерије азотофиксатори (Bacterium radicicola) које вежу азот изваздуха и претварају га у вредне аминокиселине, а тако и у протеине. Уз протеине иугљене хидрате, треба поменути и масти и лецитин, који су прилично важни за нервни систем. За време клијања грашка стварају се витамини Ц и E. Плод је одличан извор витамина Ц (50% препорученог дневног уноса), али га у осушеним плодовима има само у траговима. Витамин Е се садржи у малој количини, али је постојан током кувања.Витамина А има у траговима. Грашак је и одличан извор тиамина (витамин Б1) у сувим плодовима, а добар извор рибофлавина (витамин Б2), и ниацина који има улогу уметаболизму угљених хидрата, протеина и масти.