Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Секундарна обрада, Анаеробни процеси-анаеробни биолошки реактор

Сличне презентације


Презентација на тему: "Секундарна обрада, Анаеробни процеси-анаеробни биолошки реактор"— Транскрипт презентације:

1 Секундарна обрада, Анаеробни процеси-анаеробни биолошки реактор

2 Анаеробни поступци Након уклањања суспендованих честица, и колоидно диспергованих честица које могу да се таложе, преостале неталоживе колоидне честице и растворене органске материје морају се из воде уклонити тзв. секундарним пречишћавањем, а то се најчешће изводи биолошким процесима пречишћавања.

3 Анаеробни поступци Биолошко пречишћавање заснива се на активности комплексне микрофлоре, која у току свог животног циклуса усваја органске и (мали) део неорганских материја које чине загађење отпадне воде, користећи их за одржавање животних активности и за стварање нових ћелија.

4 Анаеробни поступци Pазликују ce неколико битних елемената:
микрофлора потиче из природне средине а њен раст и развој се не одвијају у оптималним физиолошким условима; концентрација супстрата је обично прениска (у неким случајевима и превисока) за оптималан раст и развој микрофлоре; процес се води у циљу разградње органских материја а не у циљу стварања биомасе или продуката метаболизма микрофлоре

5 Анаеробни поступци Биолошким путем се може уклонити и органска фракција муљева који настају током примарног пречишћавања отпадне воде Биолошки муљ показује адсорпциону моћ. На њега се могу адсорбовати биолошки тешко разградљиве па чак и токсичне материје и са њиме заједно уклонити. Адаптацијом микроорганизама неке од ових материја могу бити и делимично разграђене.

6 Анаеробни поступци Разликујемо: аеробни
анаеробни биолошкипроцес пречишћавања.

7 Анаеробни поступци У биолошким процесима учествују хетеротрофни организми (организми који не могу сами да врше синтезу састојака) који органске материје узимају из отпадне воде и користе као храну и уграђују је у биомасу - асимилација.

8 Анаеробни поступци Орг.супстанца + О2 +МОО + Енергија C5H7NO2
Енергију која је за то потребна организми добијају оксидацијом, другог дела хране, која се враћа у раствор у облику минерала - оксидација (минерализација).

9

10 Анаеробни поступци Организми могу да користе само оне материје које имају карактер хранљиве материје. У том погледу отпадне воде, како комуналне тако и индустријске, представљају изузетно дефектне растворе, из различитих разлога:

11 Анаеробни поступци садржај хранљивих састојака је релативно мали,
састав је променљив са временом, за хетеротрофне бактерије идеалан однос састојака у разградљивим једињењима био би C:N=12:1, и C:P=30:1 или HPK:N:P=100:5:1

12 Анаеробни поступци Oдржавају ce повољни услови у животној средини (отпадној води): pH вредност, температура, садржај битних хранљивих елемената и елемената који су потребни у траговима, подесна концентрација кисеоника, или његово одсуство, одговарајући хидродинамички услови

13

14 Релативни број микроорганизама приликом пречишћавања отпадне воде
Најважнији организми за процес разградње органске материје су: бактерије, фитофлагелате, зоофлагелате - хране се хранљивим материјама и бактеријама, амебе, слободне цилијате, везане цилијате, суцториа, Дејство пречишћавања допуњују вишећелијски организми

15 Релативни број микроорганизама приликом пречишћавања отпадне воде
Органске материје

16

17 Производња биогаса Производња биогаса релативно је једноставан, и обухвата три основне фазе: припрему сировина анаеробно врење (које се још назива и труљење, дигестија, метанско врење) прихват и обрада произведеног гаса и анаеробно превреле течности.

18 Производња биогаса Биогас који се добија метанским врењем може се користити на више начина. Он је пре свега значајан као енергетски извор, али се може користити и као сировина за производњу различитих хемијских производа. Биогас се састоји од Метана (CH4) и Угљен –диоксида (CO2) у размери 70:30.

19 Биолошки реактор Билошки реактори за анаеробну обраду могу бити дисконтинуалног и континуалног деловања. У пракси се користе два типа континуалних реактора,и то: реактори са клипним протоком реактори са потпуним мешањем

20 Биореактор

21 Карактеристике биолошких реактора

22 Литература http://www.vts-zr.edu.rs/
Прерада и одлагање отпадних вода, уџбеник за IV разред средње школе, Јосип Барас

23 Xвала на пажњи  Ученици: Јанићијевић Марија, Ивановић Невена IV 1хт


Скинути ppt "Секундарна обрада, Анаеробни процеси-анаеробни биолошки реактор"

Сличне презентације


Реклама од Google