Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ŽENSKI POLNI HORMONI.

Сличне презентације


Презентација на тему: "ŽENSKI POLNI HORMONI."— Транскрипт презентације:

1 ŽENSKI POLNI HORMONI

2 Ženski polni hormoni Ženski polni hormoni se unekoliko razlikuju od ostalih steroida jer sadrže aromatičan A prsten. Nazivaju se još ESTROGENI HORMONI. Intezivno se sintetišu u ćelijama jajnika i odgovorni su za razvoj održavanje sekundarnih polnih karakteristika,kao i za održavanje trudnoće.

3 Estrogeni nisu isključivo ženski hormoni
Estrogeni nisu isključivo ženski hormoni. Oni se sintetišu i u organizmu muškaraca,mada u mnogo manjoj meri. Estrogeni hormoni predstavljaju jedan od faktora koji omogućava normalnu cirkulaciju krvi zahvaljujući njihovom vazodilatorskom efektu (širenje krvnih sudova).

4 Takođe utiču na smanjenje koncetracije lipida u krvi,a odgovorni su i za zadržavanje natrijuma,kalcijuma i fosfora u organizmu.Najpoznatiji predstavnici ove grupe steroidnih hormona se ESTRON i ESTRADIOL.

5 Estradiol je seksualni hormon
Estradiol je seksualni hormon. Estradiol je predominantni seksualni hormone kod žena. On je isto tako prisutan kod muškaraca, kao proizvod metabolizma testosterona. To je glavni estrogen kod ljudi. Estradiol nema samo kritični uticaj na reproduktivno i seksualno funkcionisanje, nego utiče i na druge organe, među kojima su kosti.

6

7 Estron je organsko jedinjenje, koje sadrži 18 atoma ugljenika

8 Hormoni žutog tela Ovi hormoni nastaju u žutom zelu jajnika i posteljica,a osnovna uloga im je priprema sluzokože matrice za smeštaj oplođene jajne ćelije,odnosno održavanja trudnoće.Najpoznatiji hormon iz ove grupe je PROGESTERON.

9 Progesteron sadrži ketonsku funkcionalnu grupu, kao i dve metilne grane.

10 Učenik: Natalija Radojević IV1  Profesor:Dragana Živanović


Скинути ppt "ŽENSKI POLNI HORMONI."

Сличне презентације


Реклама од Google