Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Savremeni sortiment i tehnologija gajenja višnje

Сличне презентације


Презентација на тему: "Savremeni sortiment i tehnologija gajenja višnje"— Транскрипт презентације:

1 Savremeni sortiment i tehnologija gajenja višnje
Prof. dr Vladislav Ognjanov Poljoprivredni fakultet Novi Sad

2 Svetska proizviodnja višnje je 1 milion tona
Evropska proizvodnja je 70% Rusija t Poljska t Turska t Srbija t Mađarska t

3 WHAT a DOLLAR SPENT for FOOD PAID FOR in 2000 in the USA
Labor - 38¢ Packaging - 8.0¢ Transportation - 4.0¢ Advertising - 4.0¢ Depreciation – 3.5¢ Business taxes - 3.5¢ Other costs - 4.0¢ Energy - 3.5¢ Profits - 4.5¢ Interest - 2.5¢ Repairs - 1.5¢ Rent - 4.0¢ 19¢ Marketing bill 81¢ Source: ERS/USDA Farm value 19¢

4 Ekonomska analiza tržišta
Klimatski uslovi Razvoj globalnih tržišnih principa (80% veliki distributivni centri) Konkurentnost (Kvalitet i produktivnost) Radna snaga (arhitektura biljke) Smanjenje broja malih proizvođača Zdravstvena bezbednost

5

6

7 Ciljevi kod zasnivanja gustih zasada
Gusta sadnja na slabobujnim podlogama sistem gajenja gde će sve radne operacije, rezidba i berba, biti urađene sa zemlje Povećanje reproduktivnog potencijala i prinosa Sorta sa krupnim, tamno obojenim i transportabilnim plodovima Sortiment u kontekstu reonizacije koji omogućava kontinuirani plasman i izvoz plodova u toku 10 nedelja Integralni koncept hemijske zaštite Prirodne karakteristike višnje kao vrste: Velike biljke Bujna voćna vrsta Mali koeficient grananja Oštar ugao grananja Kasni početak rodnosti Razmak sadnje: 4 – 4,5m x m

8 Mogućnosti smanjenja bujnosti kao preduslov zasnivanja gustih zasada
Genetička konstitucija podloge Genetička konstitucija sorte Interakcija sorta/podloga!!! Agrotehničke mere – uzgojni oblik, zelena i zrela rezidba Abiotički i biotički faktori spoljne sredine

9 P. avium x P. pseudocerasus
Podloga Botaničko poreklo Bujnost % Divlja trešnja Prunus avium 100 % Magriva P. mahaleb 75 % CT 500 CT 2753 VC P-HL A P. avium x P. cerasus 60% P-HL B Colt P. avium x P. pseudocerasus Gisela® 196/4 P. canescens x P. avium Tabel Edabriz P. cerasus 50 % Weiroot 10 Weiroot 13 Weiroot 53 Weiroot 72 Weiroot 158 P. Cerasus 60 % Gisela® 5 P. cerasus x P. canescens 65% Gisela® 6 75% LC-52 P. cerasus x (P. cerasus x P. maacki) Damil (GM 61/1) P. x dawykensis VSL-2 P. fruticosa x P. serrulata Maxma 14 P. mahaleb x P. avium L-2 P. serrulata var. lannesiana Oblačinska višnja 65 % Stepska višnja P. fruticosa

10

11 Jednogodišnje sadnice

12 Knip sadnice, podloga gisela 6

13 VIŠNJA Oblačinska višnja

14

15

16 Cigany meggy

17

18 Sorta Vreme zrenja Španska višnja 15. juni Majurka Početak jula

19 Španska višnja Majurka

20 Rani meteor Višnja žutog ploda

21 Feketićka višnja

22 Pomološki opis Feketić je malo mesto u sredini Bačke. Od polovine 50-tih godina u tom, a i okolnim selima počinje da se gaji višnja koja se smatra autohtonom sortom. Nažalost, Feketićka višnja još uvek nije priznata niti ima zaštićeno geografsko poreklo. U našoj zemlji, po proizvodnji, zauzima treće mesto. Zbog pogodnog vremena sazrevanja i izuzetnom hemijskom sastavu, pogodna je i za konzumiranje u svežem stanju, a i za različite prerade: od kompota do rakija. Plodovi su težine od 5,5 do 7,5 gr  tamnocrvene do sasvim crne pokožice koja ne puca! Meso je čvrste konzistencije sa sokom tamno crvene boje i izuzetnog ukusa. Hemijski sastav: Sadržaj suve materije u zrelim plodovima je do 20%, sadržaj šećera 17 – 18 %, a kiselina oko 1,2 % Visoko je otporna na moniliju i pegavost lista. Trešnjina osa i lisne vaši i u godinama najveće najezde ne prave ekonomski značajnu štetu. Iz ovoga se može zaključiti da ne zahteva hemijsku zaštitu (uz eventualno zimsko prskanje) Feketićka višnja je, dakle, pogodna za organsku proizvodnju odnosno za proizvodnju zdrave hrane!

23 Dekorativne forme

24 Dekorativne forme

25 Hvala na pažnji !!!


Скинути ppt "Savremeni sortiment i tehnologija gajenja višnje"

Сличне презентације


Реклама од Google