6. Термоелектране: делови, котао и котловско постројење

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
 Beogradska BB, Zrenjanin, Srbija
Advertisements

С Т Р У Ј А Милош Прелић.
УРЕЂАЈИ ЗА НАПАЈАЊЕ БИЗНИС ЦЕНТРАЛА
Опасности И МЕРЕ ЗАШТИТЕ енергетских ПОСТРОЈЕЊА
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
POJAVA PRISUSTVA NAPONA IZA OTVORENIH KONTAKATA VAKUUMSKOG PREKIDAČA
25.Звучна сирена.
4.1. GENERATOR IZMJENIČNE STRUJE I ELEKTROMOTORI
ПРАШИНА КАО ПОТЕНЦИЈАЛНА ПОЖАРНА ОПАСНОСТ У ГРАФИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ
IZVORI ELEKTRIČNE ENERGIJE
SMANJENJE GUBITAKA U MREŽI BARA KAO REZULTAT IZMJEŠTANJA I UGRADNJE NOVIH BROJILA I UVOĐENJA AMM-a Sve studije gubitaka električne energije,koje su do.
Šta pokreće promene na tržištu goriva
Град Ужице Инвестициони програм централне припреме и соларног грејања санитарне топле воде на Градском базену.
UTICAJ NASTAVKA ODLAGANJA PEPELA I ŠLJAKE, NA DEPONIJU MALJEVAC, NA KVALITET VODA I ZEMLJIŠTA Autor: mr Snežana Đurović, dipl.ing.tehnologije.
TEHNOLOGIJA MAŠINOGRADNJE
1.4 Elastične deformacije i kompresibilnost fluida
7. Алтернатор – улога.
Tehnička kultura 8, M.Cvijetinović i S. Ljubović
bioloških karakteristika
Magdalena Dragičević Vanja Rakela VII.raz
Obnovljivi izvori energije i njihov uticaj na životnu sredinu
Univerzitet u Novom Sadu
Укрштеница 1. Кућа од Аутомобили користе Чаша je од ...
ЕЛЕКТРИЧНИ РАД И СНАГА. ЏУЛОВ ЗАКОН
Горива.
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ
Секундарна обрада, Анаеробни процеси-анаеробни биолошки реактор
Pre industrijske revolucije, u energetskom pogledu, ljudi su uglavnom zavisili od obnovljivih izvora energije tipa: snage životinja, ljudskog rada, energije.
Kompozitni materijali ojačani prirodnim vlaknima
Мотори са спољашњим сагоревањем Мотори са унутрашњим сагоревањем
ELEMENTI I OBLICI ANGAŽOVANJA SREDSTAVA
ZAŠTITA OD GUBITKA POBUDE I KOORDINACIJA SA LIMITEROM MINIMALNE POBUDE
Autori: dipl. el. ing. Branko Glomazić dipl. el. ing. Milica Glomazić
MATERIJALI ZA POVRŠINSKU OBRADU DRVETA
KGH sistemi u školama u Srbiji
PRIMARNI ENERGETSKI IZVORI:
Prisjetite se i objasnite kruženje vode u prirodi.
Општина пријепоље Генерални пројекат повећања енергетске ефикасности санацијом јавне рАсвете у Општини пријепоље.
Milica Glomazić, COTEE prof.dr Jadranka Radović, ETF
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
Predavanja su bazirana na prezentacijama profesora Mijata Božovića sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori sa site-a
KOMPOZITNI MATERIJALI
Minimizacija gubitaka u prenosnoj mreži Srbije uticajem na tokove reaktivne snage V.Bečejac, M.Mosurović, B.Šumonja, D.Aničić.
Fishbone dijagram Prednosti Nedostaci Jednostavnost
DAN PLANETA ZEMLJE
Nedis Dautbašić, Hasan Muftić,  Tatjana Konjić, Maja Muftić Dedović 
CRNOGORSKI KOMITET MEĐUNARODNOG VIJEĆA ZA VELIKE ELEKTRIČNE MREŽE - CIGRE RAZVOJ I REALIZACIJA SISTEMA RADIO DALJINSKOG UPRAVLJNJA NA ELEKTRIČNIM MOSTNIM.
ODRŽIVI RAZVOJ ENERGETIKE U JUGOISTOČNOJ EVROPI
TERMOELEKTRANE U REPUBLICI HRVATSKOJ
Саобраћај као фактор загађења ваздуха
Угао паљења и угао претпаљења
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
ITER Vanja Veruševski II-7.
TEHNOLOGIJA ZAVARIVANJA
Услови за издавање ЕАС знака усаглашености и упоредни однос овог знака и српског знака усаглашености електричне опреме намењене за употребу у потенцијално.
Tehnologija zavarivanja
TEHNOLOGIJA ZAVARIVANJA
Analiza i prikaz mjerenja ugrađenog monitoringa vibracija, vazdušnog zazora i magnetnog fluksa na HE „Perućica“ VI SAVJETOVANJE CG KO CIGRE Bečići, 14.
TEHNOLOGIJA MAŠINOGRADNJE
Klasifikacija električnih uređaja
У циљу коришћења електричне енергије за различите намјене неопходно је да постоје:
5. Термоелектране: подела, опште карактеристике, губици
RUDNIČKA ELEKTRIČNA POSTROJENJA I JAMSKA MREŽA
TEHNOLOGIJA MAŠINOGRADNJE
Оптички пријемник и примопредајник, принципијелна шема.
SVE ŠTO TREBATE ZNATI O UGRADNJI SOLARNIH IZVORA ENERGIJE NA VAŠ KROV
63. Common-rail систем.
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
Транскрипт презентације:

6. Термоелектране: делови, котао и котловско постројење

Шематски приказ и основни делови термоелектрана Целокупна термоенергетска опрема се по појединим технолошким целинама дели на:  котловски,  напојни,  турбински,  кондензациони,  топлификациони (за топлане) и  електроенергетски део.

Шематски приказ производње електричне енергије у ТЕ "Никола Тесла Б" 1-котао, 2-турбина, 3-генератор, 4-трансформатор, 5-кондензат пумпа, 6-пречишћавање кондензата, 7-загрејач ниског притиска, 8-напојни резервоар,9-напојна пумпа, 10-загрејач високог притиска, 11-млин за угаљ, 12-загрејач ваздуха, 13-електро филтер, 14-димњак, 15-блок команда, 16-складиште

Транспорт горива  Угаљ који се код нас користи у термоелектранама је обично лигнит, који има релативно малу доњу топлотну моћ (6-10 MJ/kg).  Зависно од близине рудника, угаљ се од рудника до термолектране превози на покретним тракама (транспортерима), камионима, железницом, обично сопственом пругом, или бродовима.  Код железничког транспорта, да би се смањило време истовара, обично се користе специјални вагони код којих се у ходу отвара дно.

У електранама се угаљ одлаже на складишту одговарајућег капацитета како би се обезбедио пун рад електране у одговарајућем периоду (нпр. 15 дана) у случају проблема у достави.  Угаљ се после истовара помоћу транспортера доводи до котловских бункера. Капацитет бункера је обично довољан за десетак сати рада електране.  Већи проблеми у достави угља могу да изазову прекид рада термоелектране.  На путу од истовара до котловских бункера, врши се селекција и издвајање гвоздених предмета из угља, као и узимањеузорака и мерење проточне тежине угља. Пуњење котловских бункера угљем врши се према раду котла. Као помоћно гориво је обично предвиђен мазут, па постоји и постројење за истовар, као и резервоари за складиштење.

Котловски део Котловско постројење – да би се обавило сагоревање, гориво треба припремити, довести до температуре паљења и уз довођење кисеоника извршити његово сагоревање. Припрема горива има за циљ повећање површине горива која ће доћи у додир са ваздухом, шта се обично постиже распршивањем. Чврста горива могу да сагоревају на решетки (слојно) (код котлова до 100 t/h) или у простору. Код сагоревања на решетки, руковање ложиштем обухвата три најважније операције: довод горива на решетку, односно ложиште; расподелу горива по решетци; уклањање пепела и шљаке.

При сагоревању у простору, чврсто гориво се прво помоћу млинова уситни на одређену финоћу, а затим доводи у ложиште помоћу струје загрејаног ваздуха, посредством горионика. Мешавина самлевеног угља и ваздуха пали се у ложишту. Код угљева мале топлотне моћи, често се користи рециркулација димних гасова, тако што се део димних гасова из ложишта враћа у млинове. На тај начин се врши сушење угљене прашине у млиновима и постиже потребна температура мешавине за сагоревање.

Предности и недостаци сагоревања горива у простору, у односу на сагоревање на решетки су: Предности: - могу се израђивати ложишта великих снага (јер нема гломазних решетки); - истовремено се могу користити горива различитих карактеристика; - постиже се висок степен искоришћења ложишта (нема пропадања горива кроз решетке, потребно је мање ваздуха итд.); - ваздух се може загревати до виших температура (неће се угрозити решетка). Недостаци: - велика потрошња енергије за млевење угља и за рад вентилатора који доводе свеж ваздух; - велико трошење обртних делова млинова за угаљ; - неопходна уградња филтера за димне гасове ради уклањања честица пепела и несагорених састојака горива; - тежа могућност рада котла са мањим оптерећењем (најмање 30-50% назначене снаге); - опасност самозапаљења угљене прашине.

Код котлова са сагоревањем у простору, за потпалу и евентуално одржавање ватре, као помоћно гориво је обично предвиђен мазут. Код течних и гасовитих горива, припрема је знатно једноставнија. Код течних је потребно извршити распршивање како би се створила мешавина паре течног горива и ваздуха, која потом сагорева. Да би се остварило потпуно сагоревање, треба извршити правилан избор горионика. Код гасовитих горива потребно је стално мешање са ваздухом. Сагоревање се врши помоћу гасних горионика (пламеника).