Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Укрштеница 1. Кућа од Аутомобили користе Чаша je од ...

Сличне презентације


Презентација на тему: "Укрштеница 1. Кућа од Аутомобили користе Чаша je од ..."— Транскрипт презентације:

1 Укрштеница 1. Кућа од ... 2. Аутомобили користе... 3. Чаша je од ...
1. Кућа од ... 2. Аутомобили користе... 3. Чаша je од ... 4. На плажи има ... 5. Хлеб се прави од... 6. Пире се прави од ... 7. Кокошка носи ... 8. У ваздуху има ... 9. Играчке су од ... 10. У земљишту има ... 1. 2. 3. 4. 5. 7. 8. 9.

2 Да се подсетимо: Какви могу бити материјали при механичком деловању?
Које су повратне промене материјала? Које су неповратне промене материјала?

3 Сагоревање материјала

4 Сагоревање Сагоревање је неповратан процес. Да бисмо омогућили сагоревање, неопходно је да имамо запаљив материјал и довољно кисеоника.

5 Мареријали који сагоревају могу бити у: чврстом , течном и гасовитом стању. Чврста горива су: дрво и угаљ. Угаљ је црна или црно-смеђа седиментна стена органског порекла која има способност горења, па се користи као фосилно гориво које се вади из земље рударским методама. Састоји се од угљеника и угљоводоника, али и других супстанци. Веома је важно гориво и извор електричне енергије.

6 Течна горива нашла су широку примену у свим областима захваљујући својим добрим особинама и предностима у односу на чврста горива. Она поседују: високу топлотну моћ, мали садржај баласта, мање топлотне губитке при сагоревању, могућност транспорта цевоводима на велика растојања. Недостаци течних горива су: лака упаљивост и експлозивност, отровност појединих течних горива и друго. Према пореклу течна горива се деле на природна и прерађена .

7 Главни представник природних течних горива је нафта
Главни представник природних течних горива је нафта . Она је настала од остатака живих организама под утицајем повишеног притиска и температуре. Тако се смањивао садржај кисеоника, азота, сумпора и других материја, а повећавао садржај угљеника и водоника. Нафта је флуоросцентна зеленкасто-мрка до тамно мрка уљаста течност. Састоји се од великог броја угљоводоника различите молекулске масе и различите грађе, уз присуство сумпора, кисеоника и азота.

8 Земни или природни гас је природно гасовито фосилно гориво, са великим уделом метана.
Јавља се самостално (суви земни гас), или заједно са нафтом, обично у гасној капи изнад нафте (влажни земни гас). Захваљујући томе што му је главни састојак метан, у поређењу са осталим фосилним горивима има најмањи коефицијент емисије CО2по јединици ослобођене енергије. Зато се сматра да је земни гас еколошко гориво.

9 Брзо и споро сагоревање
За сагоревање дрвета и рђање гвожђа неопходан је кисеоник. Сагоревање дрвета праћено је наглим ослобађањем топлоте и светлости. Таква промена је брза и неповратна.

10 Током рђања гвожђа много спорије се ослобађа топлота
Током рђања гвожђа много спорије се ослобађа топлота. Рђање је спор процес јер се само после дужег времена, под одређеним условима, може запазити промена. Таква промена је неповратна и назива се споро сагоревање.

11 Продукти сагоревања Продукти сагоревања су : топлота, светлост, угљендиоксид, водена пара, чађ и пепео.

12 Урадила: Гордана Вучинић


Скинути ppt "Укрштеница 1. Кућа од Аутомобили користе Чаша je од ..."

Сличне презентације


Реклама од Google