Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Magdalena Dragičević Vanja Rakela VII.raz

Сличне презентације


Презентација на тему: "Magdalena Dragičević Vanja Rakela VII.raz"— Транскрипт презентације:

1 Magdalena Dragičević Vanja Rakela VII.raz

2 HIDROENERGIJA Energija vode (hidroenergija) je najznačajniji obnovljivi izvor energije, a ujedno i jedini koji je ekonomski konkurentan fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji. U posljednjih 30-ak godina proizvodnja energije u hidroelektranama je utrostručena, ali je time udio hidroenergije povećan za samo 50% (sa 2.2% na 3.3%).

3 SHEMA HIDROELEKTRANE

4 POVIJEST Korištenje hidroenergije je započelo u Mezopotaniji i u drevnom Egiptu prije oko godina, kada se ona koristila za navodnjavanje.Vodeni sat ili klepsidra se počeo koristiti prije oko godina. Hidroenergija se koristila za kanat ili turpan, a to su vodovodni sustavi, koji su služili za dovod svježe vode, u vrućim i suhim naseljenim područjima, a to su razvili stari Perzijanci i proširili na druge krajeve, od Maroka do Kine.

5 VODENIČNO KOLO I VODENICA
Hidroenergija se svuda koristila. U Indiji se koristilo vodeničko kolo i vodenica , kao i u Rimskom Carstvu, za mljevenje žita u brašno. U Kini se vodenice koriste još od dinastije Han.

6 ELEKTRIČNA STRUJA I GENERATORI
 Krajem 19. stoljeća, razvijeni su prvi električni generatori, što je otvorilo mogućnost izgradnje prvih hidroelektrana na slapovima Niagare prva moderna hidrocentrala je počela proizvoditi električnu struju.

7 ENERGIJA PLIME I OSEKE skorištavanje energije plime i oseke u zaljevu ili estuariju postoji u Francuskoj (od 1966.), u Kanadi i Rusiji, a moglo bi se proširiti i na ostale lokacije gdje je velika promjena razine mora u vrijeme plime i oseke.

8 HIDROELEKTRANA ORLOVAC

9 BRANA I AKUMULACIJA HIDROELEKTRANE PERUČA

10 Presjek hidroelektrane

11 Hidroelektrane u HR

12 KRAJ


Скинути ppt "Magdalena Dragičević Vanja Rakela VII.raz"

Сличне презентације


Реклама од Google