НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
ВЕРБАЛНА И НЕВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА
Advertisements

ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА 6. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ
Građevinski fakultet u Beogradu, školska 2018/19 godina
PREGLED GRANTOVA.
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
DETERIORACIJA.
Тежина завоја првог индивидуалног је око 50 гр.
Основе здравог живота.
PROJEKTOVANJE TEHNOLOGIJE ZAVARIVANJA
Kliknite ovde za unos prikaza časa u Word dokumentu!
KPR u osnovnoj školi (2+1 čas; 18:30h, petak, Velika sala)
UPISI U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE
UVOD U KINEZIOLOGIJU DEFINICIJA KINEZIOLOGIJE USLOVLJENOST
PROJEKTOVANJE TEHNOLOGIJE ZAVARIVANJA
DIGITALNI NOVČANICI Uobičajeni novčanik možemo nazvati «analogni novčanik». Digitalni novčanik teži da po funkcionalnosti liči na neki analogni novčanik.
КАКО ДА ПОМОГНЕМ ДЕТЕТУ У УЧЕЊУ.
NASTAVNI PREDMET-KINEZIOLOGIJA 2
ОСНОВНИ ФИЗИЧКИ ПОЈМОВИ У КВАНТНОЈ МЕДИЦИНИ ( први део)
Oblici organizovanja i nadzor delatnosti osiguranja
ОПАСНОСТИ И СИСТЕМИ ЗАШТИТЕ НА МАШИНАМА СА АСПЕКТА МАШИНСКИХ ЕЛЕМЕНАТАТА Сава Ковачевић.
Movement Assessment in Clinical Study
Дијабетес у пракси Аутори: Биљана Зекановић, сестра на превентиви
Primena softvera u usvajanju strategija samoregulacije
БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА АЛАТКИ ЗА ОБРАДУ СКИДАЊЕМ СТРУГОТИНЕ
ТАЛАСИ Основне величине потребне за описивање таласног кретања
Mр сци meд Јовановски Зорица, спец. хиг.
PSIHIČKI POREMEĆAJI ODRASLIH
Притисак чврстих тела.
URBANISTIČKO GRAĐEVINSKE PROCEDURE
СИГУРНОСТ НА РАДУ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: Професор: Драган Лукачев
ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТИКЕ
LIMFEDEM.
ZAŠTITA OD GUBITKA POBUDE I KOORDINACIJA SA LIMITEROM MINIMALNE POBUDE
NASTAVNI PREDMET-KINEZIOLOGIJA 2
Fenomen vakcina u Bosni i Hercegovini
Cigarete Sanja Ružić & Sanela Islamović.
Дуж, права, полуправа Мерење дужи.
NASTAVNI PREDMET-KINEZIOLOGIJA 2
DOBRODOŠLI NA DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ Гајење шума посебне намене
Elektronsko poslovanje- EPOS i EFTPOS
ИНФЕКТИВНА МОНОНУКЛЕОЗА
URBANISTIČKO GRAĐEVINSKE PROCEDURE
ULOGA KINEZITERAPIJE KOD FIZIOLOŠKOG I IZMENJENOG OBIMA POKRETA
POSLOVNE MREŽE U DIGITALNOJ EKONOMIJI
МЕТОДИКА УПОЗНАВАЊА ОКОЛИНЕ 2
SPOJEVI TRUPA.
DIVLJE ŽIVOTINJE.
Uvod u nauku o državi i pravu
CRNOGORSKI KOMITET MEĐUNARODNOG VIJEĆA ZA VELIKE ELEKTRIČNE MREŽE - CIGRE RAZVOJ I REALIZACIJA SISTEMA RADIO DALJINSKOG UPRAVLJNJA NA ELEKTRIČNIM MOSTNIM.
REHABILITACIJA U SPORTU
ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА, МЕСТО И УЛОГА ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ
СТИЛОВИ УЧЕЊА.
Testiranje novog proizvoda
Др Ката Шкарић Јовановић
Унапређење локалних финансија
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
Analiza i prikaz mjerenja ugrađenog monitoringa vibracija, vazdušnog zazora i magnetnog fluksa na HE „Perućica“ VI SAVJETOVANJE CG KO CIGRE Bečići, 14.
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
Електромонтажни радови
МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
DINAMIKA KONSTRUKCIJA I ZEMLJOTRESNO INŽENJERSTVO
Завод за унапређивање образовања и васпитања
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
Транскрипт презентације:

НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА Предавање XV Друга помагала, ортопедска обућа и улошци, помагала за кретање и штаке, штапови, дубак, верикализатор, инвалидска колица, помагала за самозбрињавање и активности свакодневног живота.   проф.др Милорад Јеркан

ДРУГА ПОМАГАЛА Под ,,другим помагалима“ подразумевају се средства која се користе код лечења пацијента и која треба да му помогну за активности стајања, хода, самозбрињавања и за све друге активности које он обавља током дана, чиме се пацијент рехабилитује и враћа у социјални и радни живот што је пре могуће. Ова средства су: Помагала за кретање Ортопедска обућа и улошци Друга помагала за активности самозбрињавања

ОРТОПЕДСКА ОБУЋА И УЛОШЦИ Ова помагала помажу пацијенту при кретању и при томе отклањају болове, а такође успостављају функције и омогућују бржи опоравак. ОБУЋА Ова врста помагала треба да омогући пацијенту добру употребу, удобност и функционисањ, при чему се треба водити рачуна о томе да оне морају бити дуже за 1 цм од нормалне дужине,а да по обли8ку буду прилагођене стопалу.

Ципеле имају следеће задатке: Изједначавање ногу Омогућавање хода након ЦВИ Омогућавање хода пацијента са деформитетима Употреба уз протезу за доње екстремите

ИНДИКАЦИЈЕ ЗА ПРЕПИСИВАЊЕ ОРТОПЕДСКИХ ЦИПЕЛА: Деформација скочног зглоба и стопала 2,5 цм краћа нога Pes planovalgus Pes equinus Pes calcaneus Деформација скочног зглоба и стопала узрокована преломом Паралитично стопало Ортопедске ципеле се израђују према моделу стопала,а по индивидуалностима сваког пацијента, од стране обућара који врши узимање мера помоћу плантограма и цртањем профила стопала. Међутим цео овај процес данас је упрошћен јер се све ради компијутерски.

ОРТОПЕДСКИ УЛОШЦИ Ова помагала се користе и код одраслих и код деце за потребе олакшавања стајања и хода као и код отклањања других тегоба. Ортопедски улошци могу бити употребљени за потребе: За деформитете и то као перфоративни улошци За корекцију узџног свода стопала, затим уздужног и попречног свода стопала... Важно је нагласити да се код деце млађе од три године ношење ортопедских уложака не препоручује. То је из разлога јер деца у овом узрасту имају природно равна стопала. Код одраслих ови улошци не могу да излече равна стопала, већ само могу да помогну у отклањању болова. Као и ортопедска обућа и улошци се израђују ортопедских путем. Ортопедски улошци могу да буду функционални, меки прилагођавајући и специјални улошци за дијабетична стопала.

ПОМАГАЛА ЗА КРЕТАЊЕ Ова помагала се користе у циљу обезбеђивања стојећег става пацијента или омогућавање функције хода. ВРСТЕ ОВИХ ПОМАГАЛА: Штапови Инвалидска колица Штаке Сталак Дубак Вертикализатор за подизање болесника Друге врсте помагала

ШТАКЕ Оне могу бити: Подпазушне Подлакатне Користе се у циљу одржавања стабилности и хода који се нарушавају услед разних болести и поремећаја. ШТАПОВИ Ова помагала обезбеђују сигурност и стабилност пацијента приликом стајања и хода, при чему омогућују растерећење једне ноге.

ДУБАК Ова помагала користе пацијенти који нису способни да се у циљу одржавања стабилности и омогућавања функције хода користе штакама. ВЕРТИКАЛИЗАТОР Ово помагало се користи за подизање тешких болесника услед постојања параплегије, чиме се обезбеђује стабилност и ослонац.

ИНВАЛИДСКА КОЛИЦА Ова помагала помажу болеснику за активности седења и пасивног кретања како би могли да обављају самостално свакодневне обавезе. Постоје разна врста ових колица : Собна инвалидска колица Теренска инвалидска колица Тоалетна инвалидска колица Електромоторна инвалидска колица Друге врсте

ПОМАГАЛА ЗА САМОЗБРИЊАВАЊЕ И АКТИВНОСТИ СВАКОДНЕВНОГ ЖИВОТА Користе се за постојање самосталности болесника који су на неки начин ограничени за извођење неких активнности услед одузетости горњих ектремитета, затим код ограничења обима покрета у зглобовима, код реуматских болести.. Од ових помагала се најчешће користе помагала за узимање хране, помагала која су помоћ при купању, за писање итд.

ХВАЛА НА ПАЖЊИ!!! 