Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Др Ката Шкарић Јовановић

Сличне презентације


Презентација на тему: "Др Ката Шкарић Јовановић"— Транскрипт презентације:

1 Др Ката Шкарић Јовановић
20. предавање Др Ката Шкарић Јовановић

2 ПРЕДЗАКЉУЧНА КЊИЖЕЊА - КОРЕКЦИЈА САЛДА РАЧУНА СТАЊА - ДЕКОМПОНОВАЊЕ АКТИВНО ПАСИВНИХ РАЧУНА

3 ПОТРЕБА ЗА СПРОВОЂЕЊЕМ ПРЕДЗАКЉУЧНИХ КЊИЖЕЊА
Књижењем свих документованих економских промена на рачунима главне књиге добија се књиговодствено стање имовине предузећа.

4 Стварно стање имовине разликује се од књиговодственог стања.

5 Разлози неслагања књиговодственог и стварног стања су бројни, а најчешћи су:
- недокументоване економске промене - грешке у књижењу - недозвољено компензирање салда активно пасивних рачуна

6 Недокументоване економске промене се испољавају као:
- Квантитативно и вредносно неслагање књиговодственог и стварног стања - вредносно неслагање књиговодственог и стварног стања услед обезвређења

7 Циљ предзакључних књижења
Књижењем утврђених разлика између књиговодственог и стварног стања конвертовати књиговодствено стање у стварно стање.

8 У билансима мора бити исказана стварна слика о имовини и резултату предузећа.

9 То зависи од узрока разлика. Највећи број разлика се отклања:
Које књижење треба спровести да би се отклониле разлике између књиговодственог и стварног стања? То зависи од узрока разлика. Највећи број разлика се отклања: - корекцијом салда рачуна стања - декомпоновањем салда рачуна стања - временским разграничењем прихода и расхода и - расходовањем основних средстава

10 Корекција салда рачуна стања
1.Отклањају се квантитативне и вредносне разлике између књиговодственог и стварног стања готовине, основних средстава, залиха и потраживања.

11 Корекција салда рачуна стања
2. Разлике које су последица обезвређења основних средстава, залиха и потраживања. Ове разлике, за разлику од предходних нису квантитативне већ само вредносне.

12 Утврђивање и књижење вишкова и мањкова
При упоређењу књиговодственог и стварног стања готовине, залиха, и основних средстава могу се јавити разлике у виду вишкова и мањкова. Књиговодствено стање – на рачунима главне и помоћних књига Стварно стање – инвентарисањем

13 Мањак Мањак постоји када је стварно стање ниже од књиговодственог стања. Узроци мањка могу бити: несавесно руковање имовином или неадекватно обезбеђење имовине.

14 Мањак Ако је разлог несавесно руковање имовином мањак надокнађује рачунополагач; Ако је разлог неадекватно обезбеђење имовине мањак пада не терет предузећа.

15 Књиговодствено обухватање мањка готовине, материјала
Рачуни активе Остала потраживања Остали расходи

16 Књиговодствено обухватање мањка робе и готових производа
Мањак робе и готових производа се третира као продаја рачунополагачу. Приходи од продаје Остала потраживања продајна вредност Трошкови продатих произ. Готови произ./Роба Набавна вред. продате робе цена коштања, наб. вред.

17 Књиговодствено обухватање вишкова
Вишак на имовини се, ако је значајан обухвата као обавеза, а ако је реч о мањим износима као остали приходи. Остале обавезе Рачуни активе Остали приходи

18 Вредносне разлике Обезвређење залиха готових производа, робе или материјала. Књиговодствена вредност залиха је виша од њихове продајне вредности односно вредности поновне набавке. Разлози обезвређења: - пролазак моде, лоше складиштење, застаревање и сл.

19 Вредносне разлике Разлика између више књиговодствене и ниже дневне вредности ових залиха представља губитак који се обухвата на рачуну Остали расходи.

20 Вредносне разлике Циљ књижења је да се виша књиговодствена вредност залиха сведе на нижу дневну вредност и да се обухвати настали губитак.

21 Књижење обезвређења Рачуни залиха Остали расходи

22 Примери: Инвентарисањем утврђено стање готовине у благајни је 1700, књиговодствено стање благајне је Узрок разлике није познат. Утврђен је вишак основног средства чија је садашња вредност 500, а отписана вредност вишак се приходује.

23 Примери: Материјал у вредности од 600 је услед лошег складиштења постао неупотребљив. Донета је одлука да се отпише. Утврђен је мањак робе чија је велепродајна цена 1000, припадајућа разлика у цени 300. За мањак је задужен магационер.

24 Примери: Утврђено је пописом постојање залиха демодиране робе, чија је велепродајна цена 2400, припадајућа разлика у цени 800, а текућа тржишна цена Прокњижити губитак због обезвређења.

25 Обезвређење потраживања
Потраживања се по бонитету деле на: - пуновредна - угрожена – дубиозна - ненаплатива

26 Обезвређење потраживања
Пуновредна или потраживања доброг бонитета – наплата ће бити извршена у пуном износу о року доспећа.

27 Обезвређење потраживања
Угрожена потраживања – наплата ових потраживања је доведена у питања било у погледу износа или/и рока наплате. Сумњива и спорна потраживања

28 Сумњива потраживања Потраживања према дужницима над којима је покренут стечајни поступак. Стечајни поступак – поступак принудног извршења над укупном имовином дужника ради измирења обавеза.

29 Обезвређење потраживања
1. настанак сумњивог потраживања 2. отпис износа за који се процењује да неће бити наплаћен 3. наплата потраживања

30 Обезвређење потраживања
Купци Сумњива потраживања ИВ сумљ. потраж. (1) (2) Остали расходи 1) настанак потраживања 2) отпис ненаплативог дела потраживања

31 Обезвређење потраживања
Наплата сумњивог потаживања Наплаћени износ може бити: - једнак неотписаном делу потраживања - нижи од неотписаног дела потраживања и - виши од неотписаног дела потраживања

32 Обезвређење потраживања
Текући рачун Сумњива потраживања ИВ сумњивих потраживања Остали расходи Остали приходи

33 Спорна потраживања Потраживања чија се наплата остварује путем суда.
Подизање тужбе изазива трошкове који се сматрају делом спорног потраживања.

34 Књижење 1. настанак спорног потраживања 2. отпис ненаплативог износа
3. наплата

35 Купци Спорно потраживање
Благајна

36 Књижење ИВ спорних потраживања Остали расходи

37 Књижење Наплата: Наплаћени износ може бити =, >,< од неотписаног износа. Ако је виши разлика се обухвата на осталим приходима, ако је нижи на осталим расходима.

38 Књижење Спорна потраживања Текући рачун ИВ спорних потраживања
Спорна потраживања Текући рачун ИВ спорних потраживања Остали приходи Остали расходи

39 Застарела потраживања
Отписују се директном метом на терет осталих расхода. Купци Остали расходи

40 Декомпоновање салда активно-пасивних рачуна
Активно пасивни рачуни: - купци - добављачи

41 Декомпоновање салда активно-пасивних рачуна
Купци – активан рачун Уплатом купаца за будуће испоруке према куцима настаје обавеза, рачун датог купца има потражни салдо, а на синтетичком рачуну се мешају потраживања од једних и обавезе према другим купцима.

42 Декомпоновање салда активно-пасивних рачуна
Главна књига: Купци Помоћна књига: Купац “А” Купац “Б” Купац “Ц”

43 Декомпоновање салда активно-пасивних рачуна
Постојање купаца који су унапред уплатили утврђује се преко прометног листа. Купац Промет САЛДО “а” 12.000 18.000 6.000 “Б” 23.000 8.000 15.000 “Ц” 10.000 5.000 УКУПНО 45.000 31.000 20.000

44 Декомпоновање салда активно-пасивних рачуна
Раздвајање салда на потраживања и обавезе, сагласно начелу јасности Купци – повериоци Купци На почетку наредне године рачун Купци повериоци се гаси преношењем салда на рачун Купци.

45 Декомпоновање салда активно-пасивних рачуна
Добављачи – пасиван рачун Исплата добављачу унапред за испоруке које треба да изврши доводи до настанка потраживања према датом добављачу. На појединачном рачуну добављача јавља се дуговни салдо. На синтетичком рачуну мешају се обавезе према добављачима са потраживањима према добављачима.

46 Декомпоновање салда активно-пасивних рачуна
Главна књига: Добављачи Помоћна књига: Добављач “А” Добављач “Б”

47 Декомпоновање салда активно-пасивних рачуна
Прометни лист добављача. Добављач Промет Дугује потражује Салдо Дугује потражује “А” 28.000 20.000 8.000 “Б” 6.000 25.000 19.000 Укупно: 34.000 45.000

48 Раздвајање салда синтетичког рачуна Добављачи
Добављачи Добављачи – дужници Рачун Добављачи дужници, после отварања књига у наредној години се гаси преносом салда на рачун Добављачи.

49 Питања за проверу знања
1. Шта је циљ предзакључних књижења? 2. На ком рачуну се књижи у тренутку утврђивања вишак материјала чији узрок није познат? 3. Ако се накнадно открије да је узрок вишка непрокњижена пријемница материјала на који рачун ће бити пренет износ вишка? 4. Која се потраживања означавају као сумњива? 5. Износ спорног потраживања је једнак:_____+ __________

50 Питања за проверу знања
6. Потраживање се отписује онда када __________________________________ 7. Отписивање застарелих потраживања се врши ______методом. 8. Сумњива и спорна потраживања се отписују индиректно због тога што је __________________________________


Скинути ppt "Др Ката Шкарић Јовановић"

Сличне презентације


Реклама од Google