Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Основе здравог живота.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Основе здравог живота."— Транскрипт презентације:

1 Основе здравог живота

2 Здрава исхрана Храна коју једемо обезбеђује нашем телу оно што му је потребно да би функционисали. Да би организам имао довољно енергије,да би се правилно развијао и растао неопходна је и разноврсна исхрана. Постоје четири основне групе хранљивих материја : протеини,угљени хидрати,масноћа и целулоза. У исхрани је неопходна и вода а потребни су нам и витамини. Протеини којих има у месу, јајима и поврћу помажу нам да тело буде снажно. Угљени хидрати који се налазе у хлебу, тесту и пиринчу обезбеђују телу енергију. Масноће из млека, сира и уља чувају се у нашем телу као енергетске резерве. Воће и поврће садржи много целулозе и има пуно витамина ц који нам помаже да се брже опорављамо од болести и повреда.

3 Здрава храна

4 Вода је неопходна и веома важна за здравље и препоручује се око два литра воде дневно.

5 Симбол здраве хране је зелена јабука.

6 Пирамида исхране

7 Исхрана треба да буде разноврсна и редовна (пет умерених оброка дневно, три главна и две ужине). Избор хране је веома важан али и начин њеног припремања. Треба јесто што више свежег воћа и поврћа јер су у њима сачувани сви хранљиви састојци. Кувана јела су здравија од јела која се спремају пржењем. Брзу храну (пице, хамбургере) треба избегавати као и фабричке производе као и слаткише, грицкалице и газиране напитке. Ова храна може довести до поремећаја у раду организма. Један од поремећаја јесте гојазност. Слаткише треба ограничити јер изазивају кварење зуба и у већим количинама утичу на развој шећерне болести. Осим хране које садржи пуно шећера треба избегавати намирнице са пуно соли, али и напитака са кофеинoм (кока кола). Најздравије пиће за децу је вода или воћни сок. То не значи да деци треба потпуно забранити унос слаткиша али ограничити количину и одредити време а најбоље након главног оброка.

8 Ову храну треба избегавати

9 Физичка активност Да би били здрави неопходно је да тело буде јако, савитљиво, издржљиво. Кроз физичку кативност деца стичу самопоуздање и социјализују се. На тај начин деца се уче правим вредностима и здравом начину живота. Редовна физичка активност је најбољи чувар здравља, кроз спорт, игру и друге активности. Најбољи начин да останеш здрав и будеш леп, јесте да се бавиш спортом. Спорт учвршћује мишиће, повећава кондицију, појачава циркулацију. Кроз физичку активност деци се обезбеђује чврст и лак сан који им омогућава бољу концентрацију. Деца треба да спавају 9-10 сати. Неиспавана особа је склона свађи,тешко учи и има још много проблема. Недовољна физичка активност у току дана у комбинацији са неадекватном исхраном, знатно утишу на неправилно држање тела. Јављају се деформитети кичме али и доњих екстремитета (равна стопала). Кроз физичку активност се смањује и регулише агресивно понашање и истичу се неке добре особине попут: истрајности, племенитости, другарство...

10 Бављење спортом даје организму више кисеоника и самим тим организам боље функционише. Сат времена физичке активности дневно је минимум потребно како би се правилно развијао. Здрављу веома штете пушење, алкохол и дрога.

11 Деца треба да што мање времена буду испред телевизора и компјутера
Деца треба да што мање времена буду испред телевизора и компјутера. Време проведено испред екрана може имати много негативних последица. Деца су све гојазнија, мање се крећу и мање разговарају. Не би требало да буду дуже за компјутером дуже од 20 мин. у континуитету.

12 Редовна физичка активност најбољи је чувар здравља
Редовна физичка активност најбољи је чувар здравља. У природи треба што чешће боравити.

13 Хигијена Одржавање чистоће тела је врло важан услов за добро здравље. Прање руку, редовно умивање, купање тела, косе, зуба, све то треба да буде стална обавеза. Бројни паразити и бактерије налазе се свуда око нас. Они могу изазвати разне болести. Због тога је потребно редовно одржавати хигијену и то својим прибором. Чиста одећа значајно доприноси одржавању здравља. Обућа мора бити удобна и од природног материјала. Она треба да буде удобна јер се човек боље осећа,нема притиска на крвне судове, они нормално раде. Редовним прањем зуба смањује се ризик од стварања каријеса. Да би се заштитили од многих болести деца али и одрасли треба да воде рачуна о спровођењу хигијенских мера. Уз то треба редовно да се вакцинишу. Вакцином се ствара отпорност организма на поједине болести. Значајна заштитна мера је и систематски преглед ученика. Систематским прегледом једном годишње на време се откривају болести и спречава њихово ширење.

14

15

16 Зубе је потребно прати после сваког јела а посебно ујутру и увече
Зубе је потребно прати после сваког јела а посебно ујутру и увече. За прање зуба потребна су три минута. Прањем ћеш спречити оболења десни и стварање каријеса.

17 Однос према другима Однос према другим члановима породице, друговима из одељења и старијима из нашег непосредног окружења је веома значајан. Са тим особама смо свакодневно у неком контакту. Другарство се гради на мећусобном поверењу и разумевању а све несугласице се могу решити на фин начин. Прави друг и пријатељ ће се увек наћи да нам помогне кад нам је најтеже али и кад треба да поделимо лепе тренутке. Вршњацима који имају тешкоће у развоју највише ћеш помоћи ако се према њима опходиш као према свима осталима. Свим особама треба да помогнемо колико год можемо.

18

19 Однос према старијима Старији људи живи мирнијим животом за разлику од деце. Потребна им је помоћ у свакодневним активностима. Можемо им помоћи тако што ћемо им устати у превозу, понети нешто теже, помоћи им да затворе и отворе врата... Од старијих можеш много да научиш.

20 Однос према животињама
Деци је добро набавити кућног љубимца да би научили да брину о некоме. Потребно је створити навику да их хране, да им мењају воду тако да стекну осећај одговорности. Деца која имају контакт са животињама имају позитиван став према животу. Животиње несебично пружају љубав и деца то осећају.

21 Однос према природи Природна богатства су веома значајна за развој наше земље. Зато о природи и њеним лепотама треба бринути свакодневно. Деца која се играју у природи имају позитиван однос према другим људима.

22 Правилан однос лепог понашања
Бонтон означава правила лепог понашања у свим ситуацијама у свакодневном животу. Навике лепог понашања: Када нешто добијеш кажеш : ,,Хвала” Да не прекидаш старије док разговарају. Да не коментаришеш изглед других људи. Кад неког зовеш телефоном треба да се представиш. Не треба да користиш непримерене речи. Kуцаћеш увек када улазиш у канцеларију,учионицу... Руке никад не држиш у џеповима док разговараш. Отпадке не бацај по улици. Не износи тајне својих пријатеља.

23

24 Како остати здрав? Бави се спортом – пливај, трчи...проводи што више времена на свежем ваздуху. Воли своје родитеље, уживај у њиховој љубави. Не бирај храну,већ уноси у организам што разноврснију јер ће ти она дати довољно енергије и заштите да израстеш у велику и здраву личност. И природу чувај и штити јер си и ти део ње. Има много начина да себе и друге учиниш срећним. Откриј их сам и радуј се животу.


Скинути ppt "Основе здравог живота."

Сличне презентације


Реклама од Google