Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Fenomen vakcina u Bosni i Hercegovini

Сличне презентације


Презентација на тему: "Fenomen vakcina u Bosni i Hercegovini"— Транскрипт презентације:

1 Fenomen vakcina u Bosni i Hercegovini
Mentor Studentica Prof.dr Fahira Fejzić-Čengić Amina Spahić

2 Vakcinacija je postupak kojim se određeni antigeni materijal unosi u organizam.
Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na odrđenu bolest.

3 Tri supstance koje se nalaze u svim vakcina iz plana obavezne vakcinacije: - formaldehid - tiomersal - aluminijum-hidroksid

4

5 Kalendar imunizacije za 2018. godinu

6 U Bosni i Hercegovini će se uvesti nove vakcine u plan obaveznog vakcinisanja 2019. godine?
Vakcina protiv pneumokoka Vakcina protiv meningokoka

7 Zakon o obaveznom vakcinisanju
Na temelju članka 44. Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti (“ Službene novine Federacije BiH, broj 29/05), federalni ministar zdravstva, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, donosi Naredbu o programu obaveznih imunizacija građana protiv zaraznih bolesti u godini.

8

9

10

11 Hladni lanac Vakcine su osjetljive na toplotu i smrzavanje i moraju se čuvati na određenoj i preporučenoj temperaturi, od vremena kada su proizvedene do upotrebe. Sistem korišten za čuvanje i distribuiranje vakcina u dobrom stanju naziva se hladni lanac. On se sastoji od niza veza u skladištenju i transportu. Sve je dizajnirano tako da se vakcine čuvaju unutar prihvatljivog raspona temperatura, dok ne dođu do svog korisnika.

12 Nakon što vakcine dođu u zdravstvenu ustanovu: - moraju se čuvati u frižderu na temperaturi od +2°C do +8°C - moraju se nositi prilikom imunizacije u ručnom frižderu sa smrznutim ledenim ulošcima - moraju se održavati hladnim dok se djeca imuniziraju.

13

14

15

16 Zaključak - Zahtjev za potpunim informisanjem, određen Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata. - graditi imuni sistem kod djece ishranom.


Скинути ppt "Fenomen vakcina u Bosni i Hercegovini"

Сличне презентације


Реклама од Google