ENZIMI.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Škola za dizajn tekstila i kože Novi Pazar
Advertisements

Sterilisani grasak.
Редослед приче: Црне рупе, колапсари, квазари
СТАБИЛИЗАЦИЈА РАДНЕ ТАЧКЕ
69. Основне сметње и њихово отклањање.
Cijanidi i karbidi.
ŽUČNE KISELINE.
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
ELEKTRIČNO POLJE Teorija atoma o naelektrisavanju tela
EMISIONE OPTIČKE METODE
ПРАШИНА КАО ПОТЕНЦИЈАЛНА ПОЖАРНА ОПАСНОСТ У ГРАФИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ
3. Наелектрисање трењем и додиром. Електростатичка индукција
Здрава исхрана.
TJELESNE TEČNOSTI.
ELEKTRIČNA STRUJA - Električna provodljivost supstancije-
ŽENSKI POLNI HORMONI.
Тема: Јонизујућа зрачења
FLUOR.
bioloških karakteristika
Savremene tehnolohije spajanja materijala - 1
Хемија.
Univerzitet u Novom Sadu
Savremene tehnolohije spajanja materijala - 1
Добивање хидроксиди Цели на часот:
Укрштеница 1. Кућа од Аутомобили користе Чаша je од ...
Електрицитет.
VI ANALITIČKA GRUPA KATJONA
Fiksacija azota – primer Frankia
Модели информационо-комуникационог система
Tehnologija spajanja savremenih materijala
Притисак чврстих тела.
Мишићни систем човека Човек има више од 600 мишића у телу
Горива.
Секундарна обрада, Анаеробни процеси-анаеробни биолошки реактор
Радиоактивност.
Др Наташа Папић-Благојевић
ХЕМИЈА УГЉЕНИКОВИХ ЈЕДИЊЕЊА
Tehnologija spajanja savremenih materijala
5. Проводници и изолатори у електричном пољу. Расподела оптерећења.
Krvne grupe.
BIOHEMIJA HORMONA.
OŠ Frana Galovića Učenici 2.b, 4.a i 5.a razreda
Tehnologija spajanja savremenih materijala
POTENCIOMETRIJA T. Verbić, Hemijski fakultet, Beograd.
Primjer održivosti bioreaktorskog odlagališta komunalnog otpada Autori: Marin Herenda, dipl.ing.prom. Kristina Tomašić, dipl.ing.građ. H-PROJEKT.
Ambalaža Ambalaža – pakovanje.
Predavanja su bazirana na prezentacijama profesora Mijata Božovića sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori sa site-a
Biološki aktivni sastojci hrane
Brzina porasta tlaka (brizanca)
Obnovljivi izvor energije
ITER Vanja Veruševski II-7.
Tehnologija zavarivanja
TEHNOLOGIJA ZAVARIVANJA
Tehnologija zavarivanja
IEE projekt “Bio-methane Regions”
FIZIKA POLUPROVODNIKA
Dr Maturantus.
Klasifikacija električnih uređaja
PLAMENOFOTOMETRIJSKA ANALIZA
Ciklična voltametrija
PLAMENOFOTOMETRIJSKA ANALIZA
V SAVJETOVANJE CRNOGORSKOG KOMITETA CIGRE
Suprotni brojevi i apsolutna vrijednost
Suprotni brojevi i apsolutna vrijednost
Оптички пријемник и примопредајник, принципијелна шема.
Педагошка интеракција (социо-конструктивистичко становиште),
Tehnologija zavarivanja
FIZIČKE I HEMIJSKE PROMENE
Транскрипт презентације:

ENZIMI

KLASIFIKACIJA ENZIMA

Hemijska priroda enzima Enzimi su proteini koji mogu sadržavati i dodatne supstance Enzimi se dele na: Proste proteinske monomerni oligomerni Metalo-proteinske Sadrže metalni jon Složene proteinske Sadrže prostetičnu grupu

SLOŽENI ENZIMI

TERMINOLOGIJA U ENZIMOLOGIJI Proteinski molekul koji ubrzava reakciju SUPSTRAT Supstanca koja se vezuje za enzim i podleže reakciji PROIZVOD Supstanca koja nastaje kao proizvod enzimske reakcije AKTIVNO MESTO Mesto na enzimu gde se odvija reakcija

MEHANIZAM DELOVANJA ENZIMA

Enzimski katalizovana reakcija pokazuje kinetiku zasićenja Pri visokim koncentracijama S dolazi do zasićenja enzima supstratom.

KARAKTERISTIKE DELOVANJA SPECIFIČNOST SPECIFIČNOST PREMA SUPSTRATU APSOLUTNA SPECIFIČNOST GRUPNA SPECIFIČNOST STEREOHEMIJSKA SPECIFIČNOST SPECIFIČNOST DELOVANJA KATALIZA SAMO JEDNE REAKCIJE

VEZIVANJE SUPSTRATA Model ključa i brave

TEMPERATURA Optimalna temperatura Najveći broj molekulskih sudara Iznad optimalne temperature Povećana energija molekula dovodi do raskidanja veza u enzimu i između enzima i supstrata (slabe veze…) Denaturacija – gubitak 3D strukture Ispod optimalne temperature Molekuli se kreću sporije, smanjuje se broj sudara između enzima i supstrata

Različiti enzimi kod različitih organizama funkcionišu u različitim uslovima

pH Promena pH Dodaje ili oduzima H+ (protonacija i deprotonacija) Raskida veze, narušava 3D strukturu Raskida veze između naelektrisanih aminokiselina Utiče na 2o i 3o strukturu Denaturiše proteine

JEDINJENJA KOJA POMAŽU ENZIMIMA AKTIVATORI - KOFAKTORI Mali neorganski molekuli ili joni Neproteinske prirode Mg2+, K+, Ca2+, Zn2+, Fe2+, Cu2+, Cl-… Vezani u molekulu enzima

REGULACIJA ENZIMSKE AKTIVNOSTI Povratna sprega Delovanje hormona Genetska regulacija Prevođenje proenzima (zimogena) u aktivne enzime