ENZIMI
KLASIFIKACIJA ENZIMA
Hemijska priroda enzima Enzimi su proteini koji mogu sadržavati i dodatne supstance Enzimi se dele na: Proste proteinske monomerni oligomerni Metalo-proteinske Sadrže metalni jon Složene proteinske Sadrže prostetičnu grupu
SLOŽENI ENZIMI
TERMINOLOGIJA U ENZIMOLOGIJI Proteinski molekul koji ubrzava reakciju SUPSTRAT Supstanca koja se vezuje za enzim i podleže reakciji PROIZVOD Supstanca koja nastaje kao proizvod enzimske reakcije AKTIVNO MESTO Mesto na enzimu gde se odvija reakcija
MEHANIZAM DELOVANJA ENZIMA
Enzimski katalizovana reakcija pokazuje kinetiku zasićenja Pri visokim koncentracijama S dolazi do zasićenja enzima supstratom.
KARAKTERISTIKE DELOVANJA SPECIFIČNOST SPECIFIČNOST PREMA SUPSTRATU APSOLUTNA SPECIFIČNOST GRUPNA SPECIFIČNOST STEREOHEMIJSKA SPECIFIČNOST SPECIFIČNOST DELOVANJA KATALIZA SAMO JEDNE REAKCIJE
VEZIVANJE SUPSTRATA Model ključa i brave
TEMPERATURA Optimalna temperatura Najveći broj molekulskih sudara Iznad optimalne temperature Povećana energija molekula dovodi do raskidanja veza u enzimu i između enzima i supstrata (slabe veze…) Denaturacija – gubitak 3D strukture Ispod optimalne temperature Molekuli se kreću sporije, smanjuje se broj sudara između enzima i supstrata
Različiti enzimi kod različitih organizama funkcionišu u različitim uslovima
pH Promena pH Dodaje ili oduzima H+ (protonacija i deprotonacija) Raskida veze, narušava 3D strukturu Raskida veze između naelektrisanih aminokiselina Utiče na 2o i 3o strukturu Denaturiše proteine
JEDINJENJA KOJA POMAŽU ENZIMIMA AKTIVATORI - KOFAKTORI Mali neorganski molekuli ili joni Neproteinske prirode Mg2+, K+, Ca2+, Zn2+, Fe2+, Cu2+, Cl-… Vezani u molekulu enzima
REGULACIJA ENZIMSKE AKTIVNOSTI Povratna sprega Delovanje hormona Genetska regulacija Prevođenje proenzima (zimogena) u aktivne enzime