Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

VI ANALITIČKA GRUPA KATJONA

Сличне презентације


Презентација на тему: "VI ANALITIČKA GRUPA KATJONA"— Транскрипт презентације:

1 VI ANALITIČKA GRUPA KATJONA
Pripremio: Varga Ištvan HEMIJSKO-PREHRAMBENA SREDNJA ŠKOLA ČOKA

2 U ovu grupu spadaju sledeći katjoni: NH4+ , Mg2+, K+ i Na+
Vodeni rastvor soli ovih katjona je bezbojan. Ova grupa katjona NEMA zajednički, to jest grupni reagens!

3 Reakcije odvajanja i identifikacije
Reakcije NH4+ jona: Amonijačne soli se lako razlažu pod uticajem toplote, dobro se rastvaraju u vodi i pri tome podležu hidrolizi. Alkalni hidroksidi i druge jake baze, kao što su: Ca(OH)2 i Ba(OH)2 iz rastvora amonijačnih soli oslobađaju NH3: NH4Cl + NaOH NH3(g) + NaCl + H2O

4 Navedene reakcije služe za identifikaciju NH4+- jona.
NH3 sa Hg2(NO3)2 gradi diživa(II)-oksiamidonitrat i elementarnu Hg, od koje hartija pocrni: Hg 2Hg2(NO3)2 + 4NH3+H2O Hg(s)+ O NH2-NO3 (s)+ Hg Neslerov reagens ( alkalni rastvor K2[HgI4] ) taloži mrko žuti diživa (II)- oksiamidojodid: NH3+3KOH+2K2 [HgI4] O NH2-I(s) + 7KI + 2H2O Navedene reakcije služe za identifikaciju NH4+- jona. 3NH4NO3

5 Reakcija služi za identifikaciju Mg2+-jona.
Reakcije Mg2+- jona: Natrijum-hidrogenfosfat ( Na2HPO4) taloži magnezijum u beli magnezijum-amonijum-fosfat. Taloženju ne smeta prisustvo amonijačnih soli. MgCl2+Na2HPO4+NH4OH MgNH4PO4(s)+2NaCl+H2O Reakcija se izvodi tako, što se rastvoru MgCl2 dodaje NH4OH. Nastaje Mg(OH)2- talog. Talog treba rastvoriti u NH4Cl i onda dodati Na2HPO4. Nastaje beli talog magnezijum-amonijum-fosfata. Reakcija služi za identifikaciju Mg2+-jona.

6 Reakcije K+-jona: U odsustvu NH4+-jona kalijum se dokazuje pomoću natrijum-heksanitrokobaltat(III), koji mora biti sveže pripremljen. Nastaje kalijum-natrijum-heksanitrokobaltat(III) kao žuti talog. pH sredine treba da je neutralan ili slabo kiselo. 2KCl+Na3[Co(NO2)6] K2Na [Co(NO2)6](s)+2NaCl žuti talog Reakcija služi za identifikaciju K+-jona u odsustvu amonijumovog jona, jer ovu reakciju daje i NH4+-jon.

7 Radi boljeg taloženja u epruvetu treba dodati malo etanola.
Perhlorna-kiselina (HClO4), sa kalijumovim jonima gradi beo kristalni talog kalijum perhlorata. Radi boljeg taloženja u epruvetu treba dodati malo etanola. KCl+ HClO KClO4(s) +HCl Napomena: HClO4 je jaka kiselina i vrlo je agresivna.Pri zagrevanju može doći do eksplozije. Reakcija se izvodi u digestoru, i služi za identifikaciju K+-jona!

8 Reakcije Na+-jona: Cink-uranil-acetat taloži u sirćetno kiselom rastvoru natrijumovih soli svetlo žuti kristalni talog: NaCl+Zn(UO2)3(CH3COO)8+CH3COOH+ 9H2O NaZn(UO2)3(CH3COO)9 x 9H2O(s)+HCl svetlo žuti talog Reakcija je vrlo osetljiva i koristi se za identifikaciju Na+-jona. Bojenjem plamena može da se ispita prisustvo Na+ i K+ -jona, ali ako su ovi joni zajedno, za uočavanje ljubičaste svetlosti koja potiče od kalijuma, treba koristiti kobaltno staklo.

9


Скинути ppt "VI ANALITIČKA GRUPA KATJONA"

Сличне презентације


Реклама од Google