Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Физика за 8. разред СВЈЕТЛОСТ Душанка Томић.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Физика за 8. разред СВЈЕТЛОСТ Душанка Томић."— Транскрипт презентације:

1 Физика за 8. разред СВЈЕТЛОСТ Душанка Томић

2 ПОЗНАТЕ ЧИЊЕНИЦЕ НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СВЈЕТЛОСТ ОГЛЕДИ ТЕСТ

3 помоћ Иди на тест Прећи на сљедећи слајд Врати на претходну страну
Врати на екран садржај

4 Свјетлост је основни услов живота на земљи.
Свјетлост грије. Свјетлост је бржа од звука. Свjетлост се може добити из других врста енергије. Свјетлосна енергија може прећи у другу врсту енергије. Извори енергије могу бити: 1.Природни (сунце, звијезде, фосфор, разни инсекти..) 2.Вјештачки (сијалица, разне лампе, свијеће, бакље..) тест

5 СВЈЕТЛОСТ Најчешће се користе термички (топлотни) свјетлосни извори. За описивање свјетлостних појава и њихових законитости користи се појам (модел) тачкасти извор. Око нас можемо да видимо и тијела (предмете и објекте) која нису свјетлосни извори (зграде, дрвеће, намјештај, књиге...).То су, дакле, посредни извори свјетлости. Непровидна тијелa (метал, дрво, земља, камен) Провидна тијела (вода, стакло, лед, дијамант)

6 ПРОСТИРАЊЕ СВЈЕТЛОСТИ
Од свјетлосног извора свјетлост се простире на све стране. Свјетлост се простире не само кроз материјалне средине, већ и кроз празан простор (вакуум). Свјетлост се простире праволинијски - зрацима Праволинијска путања свјетлсости приказује зраком свјетлости. У пракси се чешће сусрећемо са снопом свјетлости који се скуп свјетлосних зрака. Да се свјетлост простире праволинијски можемо доказати помоћу огледа(слика).

7 СЈЕНКА И ПОЛУСЈЕНКА Због праволинијског кретања свјетлости иза освјетљених предмета се јавља сјенка. ПОМРАЧЕЊЕ МЈЕСЕЦА И СУНЦА Такође је посљедица праволинијског простирања свјетлости. Мјесец је тамно небеско тијело и постаје видљиво само ако га освијетле Сунчеви зраци

8 термички свјетлосни извори настају загријавањем тијела
термички свјетлосни извори настају загријавањем тијела. Метално тијело се може поступно загријавати, прво до црвеног, потом жутог и најзад бијелог усијања. Оно тада зрачи енергију, махом у облику топлоте, а са повишењем температуре повећава се зрачна енергија у облику свјетлости. Свјетлосни извор чије се димензије могу занемарити у односу на димензије освјетљеног предмета (објекта) или који је веома удаљен од тог предмета (објекта) назива се тачкасти свјетлосни извор. На слици видимо да ће различите боје тканина на снијегу различито тонути, због апсорпције топлоте. тест

9 Ако се освјетли неко непроводно тијело (нпр
Ако се освјетли неко непроводно тијело (нпр. лопта) свјетлошћу коју емитује тачкасти свјетлосни извор; на заклону се појављује сјенка. Ако се мала лопта освијетли неким извором већих димензија, на примјер, сијалицом у великој млијечној кугли (слика),на застору ће се појавити таман простор-сјенка, а око ње полутаман простор, који се назива полусјенка. У полусјенку продире мањи дио свјетлости од свјетлосног извора и то само са неких његових тачака.

10 Помрачење Мјесеца настаје када Мјесец уђе у Земљину сјенку
Помрачење Мјесеца настаје када Мјесец уђе у Земљину сјенку. То је могуће само онда ако се Мјесец при кретању око Земље нађе у правцу Сунце-Земља-Мјесец (слика). Помрачење Сунца настаје када се у правој линији нађе Сунце-мјесец-Земља. Тада Земља уђе у сјенку Мјесеца (слика). Како је Мјесечева сјенка мања од Земље , помрачење Сунца може се посматрати само са мањег дијела Земљине површине тест

11 Да ли ће се свјетлост пламена свијеће видјети у сваком положају постављених препрека А и Б или само у строго одређеном положају (слика)? Свјетлост ће стизати до ЗАКЛОНА само кад се пламен, око и обје рупице на препрекама налазе у истом правцу. Потребно за оглед: свијећа, двије пробушене и једна читава препрека

12 Овдје доказујемо да се свјетлост простире праволинијски.
Када се зраци не би простирали праволинијски, не би се добила јасна слика, а поготову изврнута слика. Потребно за оглед: тамна комора, свјетлосни извор (свијећа).

13 На путу свјетлосних зрака можете поставити шаке у разним
положајима. На зиду добићете сјенке занимљивих фигура, као на слици. Ове слике су посљедица праволинијског простирања свјетлости.

14 ТЕСТ Сада слиједи тест који садржи 4 питања.
Ако активирате тастер поред тачног одговора идете даље, а ако не одговорите тачно вратиће вас на градиво, да прочитате оно што нисте знали. Активирањем тастера “тест” враћате се поново на ваш тест. Срећно, надам се да неће бити тешко.

15 Какви извори свјетлости постоје?
Природни и вјештачки Правилни и неправилни Природни и умјетни

16 ПОМРАЧЕЊЕ МЈЕСЕЦА НАСТАЈЕ У СЉЕДЕЋЕМ ПОЛОЖАЈУ
СУНЦЕ-ЗЕМЉА-МЈЕСЕЦ СУНЦЕ-МЈЕСЕЦ-ЗЕМЉА ЗЕМЉА-МЈЕСЕЦ-СУНЦЕ

17 ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА НАСТАЈЕ У СЉЕДЕЋЕМ ПОЛОЖАЈУ
СУНЦЕ-ЗЕМЉА-МЈЕСЕЦ СУНЦЕ-МЈЕСЕЦ-ЗЕМЉА МЈЕСЕЦ-ЗЕМЉА-СУНЦЕ

18 Свјетлосни извор који прави малу сјенку
ЗА КОЈЕ СВЈЕТЛОСНЕ ИЗВОРЕ КАЖЕМО ДА СУ ТАЧКАСТИ СВЈЕТЛОСНИ ИЗВОРИ? Свјетлосни извор који прави малу сјенку Свјетлосни извор чије су димензије мале. Свјетлосни извор чије се димензије могу занемарити у односу на димензије освијетљеног предмета (објекта)

19 Дође и крај твојим мукама. Ако се ниси враћао
Сунце је основа живота на земљи! Дође и крај твојим мукама. Ако се ниси враћао да понављаш градиво, успјешно си савладао ову лекцију. Ако си пуно гријешио, други пут ће бити боље.


Скинути ppt "Физика за 8. разред СВЈЕТЛОСТ Душанка Томић."

Сличне презентације


Реклама од Google