Biološki aktivni sastojci hrane

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Škola za dizajn tekstila i kože Novi Pazar
Advertisements

Sterilisani grasak.
ЧОВЕК И РАД.
POJAVA ŽIVOTA NA ZEMLJI
ВОЋЊАК.
Космос око нас - космос у нама
ФЛОРА НАШЕ ЗЕМЉЕ.
О којим животињама данас разговарамо
ENZIMI.
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
Flavonoidni heterozidi
SVOJSTVA VODE.
Здрави стилови живота.
BILJKE I ŽIVOTINJE- RIJEKA NERETVA
Здрава исхрана.
39. Međunarodni stručno-naučni skup VODOVOD I KANALIZACIJA '18.
Jedro (jezgro) - nukleus
Основна својства дељивости природних бројева
PEDOLOGIJA Uvod u terenska istraživanja i laboratorijske analize vježbe za studente Dr.sc. Darko Bakšić.
KORIST OD MORA.
1.4 Elastične deformacije i kompresibilnost fluida
PROGRAM PREVENCIJE I SMANJENJA PREKOMJERNE TJELESNE TEŽINE
FLUOR.
Упутство о друштвеној одговорности
bioloških karakteristika
БЕЗБЕДНОСНИ ЛИСТ – ПРОПИСИ И ПРИМЕНА Саша Спаић
Plan upravljanja otpadom EPCG AD
PRADOBA-STARO DOBA-SREDNJE DOBA-NOVO DOBA
FOSILNA GORIVA nastala u prošlosti od fosilnih ostataka biljnih i životinjskih organizama ugljen, nafta, zemni plin.
ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ И УТИЦАЈ НА ЗДРАВЉЕ
HELMINTHES grč.helminthes = crv.
Хемија.
Obnovljivi izvori energije i njihov uticaj na životnu sredinu
БЕЗБЕДНОСНИ ЛИСТ – ПРОПИСИ И ПРИМЕНА Саша Спаић
HIT KNJIGA KOJA JE DOKAZANO IZLEČILA NA HILJADE LjUDI !
Fiksacija azota – primer Frankia
Mр сци meд Јовановски Зорица, спец. хиг.
Ћелијска организација живог света
ZNATE LI ZNAČENJE OVIH ZNAKOVA?
Мишићни систем човека Човек има више од 600 мишића у телу
Горива.
Секундарна обрада, Анаеробни процеси-анаеробни биолошки реактор
Cigarete Sanja Ružić & Sanela Islamović.
Morske biljke i životinje
4. OBRADA ZVUKA I VIDEOZAPISA
BIOHEMIJA HORMONA.
UTJECAJ ČOVJEKA NA LITOSFERU I PEDOSFERU
Marta Stanišić,IV.6 Farmaceutski tehničar
OŠ Frana Galovića Učenici 2.b, 4.a i 5.a razreda
ULOGA KINEZITERAPIJE KOD FIZIOLOŠKOG I IZMENJENOG OBIMA POKRETA
Ambalaža Ambalaža – pakovanje.
KORIST OD ŠUMA, ONEČIŠĆENJE I ZAŠTITA.
Predavanja su bazirana na prezentacijama profesora Mijata Božovića sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori sa site-a
Припремиле: Теодора Кљаић Александра Барбарић
Živi svijet šoltanskih lokvi: vlažna staništa na Šolti
DIVLJE ŽIVOTINJE.
Evolucija i hronične bolesti
Savremeni sortiment i tehnologija gajenja višnje
Uloga lista.
КВАЛИТЕТ ЖИВОТА И ЧОВЕКОВЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
JEDINO BIĆE U PRIRODI KOJE NIJE SIGURNO ŠTA MU JE HRANA, ZAČUDO JE ONO “NAJINTELIGENTNIJE” – ČOVEK ! UPALITE ZVUČNIKE ČOVEK JE DIZAJNIRAN DA BUDE.
Ribarstvo mora i kopnenih voda
Сиромаштво и друштвена изопштеност
IEE projekt “Bio-methane Regions”
Dr Maturantus.
Quiz učenje.
Demografski trendovi i urbanizacija (2):
Fiziologija ronjenja.
FUTURE CHALLENGES FOR RESEARCH AND DEVELOPMENT
MENADŽMENT I STRATEGIJA
Транскрипт презентације:

Biološki aktivni sastojci hrane Pripremio Prof dr Midhat Jašić

Biološki aktivni sastojci hrane Biološki aktivni sastojci hrane su fiziološki aktivne tvari u hrani ili dodacim prehrani koji potječu iz biljnih i životinjskih izvora, a uključuju i nutritivne sastojke koji su pokazali da imaju korisnu ulogu u prevenciji bolesti i očuvanja zdravlja[1]. Tačno određene komponente iz hrane imaju potencijal u smanjenju rizika od nekih bolesti, kao što su metaboličkog sindroma bolesti probavnog sistema, kancera, osteoporoze, upale i drugih hroničnih bolesti. [1] Definicja ADA, američke asocijacije za prehranu

Biološki aktivni sastojci hrane Biološki aktivne spojevi hrane mogu biti Nutritivnog karaktera kao što su npr. aminokiseline, masne kiseline, neki ugljični hidrati (napr.beta-D-glukani, inozit, sorbitol), vitamini i minerali te Nenutritivnog karaktera kao što su: polifenoli, flavonoidi, klorofil, izotiocijanati, fitseotrogeni glikozidi, alkaloidi, steroli, karoteonoidi, i drugi. Vlaknasta struktura, dijetalna odnosno sirova biljna vlakna su po dogovoru iz 1993 godine priznata kao hranjiva tvar (nutrijent). Vitamini su različitog hemijskog sastava, Minerali su u sastavu helatnih spojeva Biološki aktivne komonente hrane Nenutrivne Nutritivne Polifenoli, karotenidi, akaloidi, biljni steroli itd Aminokiseline, masne kiseline, ugljični hidrati Prirodne toksiče tavri u hrani Vitamini i minerali Biolški aktivni sastojci hrane mogu biti nutritivne i nenutritvne tvari

Biološki aktivni sastojci hrane Tačno određene komponente iz hrane imaju potencijal u smanjenju rizika od nekih bolesti, kao što su metaboličkog sindroma bolesti probavnog sistema, kancera, osteoporoze, upale i drugih hroničnih bolesti. Biološki aktivne komponente hrane mogu da se dijele prema više kriterijuma: prema hemijskom sastavu, prema porijeklu, prema funkciji djelovanja na određene organe i tkiva u organizmu i prema formi ili prema farmaceutskom obliku ako se konzumiraju kao dodaci prehrani

Biološki aktivni sastojci hrane Prema porijeklu mogu biti: biljnog (karotenoidi,polifenoli, flavonoidi, betalaini, glikozidi,alkaloidi, saponini), animalnog (kolostrum, probiotici, proteini sirutke), mineralnog (Ca, Mg, J ) i iz mikroorganizama ( funkcionalne mikrobne kulture). različitog su hemijskog sastava Koriste se njihova trivijalna imena preko kojih se identificira i hemijski sastav, ali i biološka aktivnost. Često su sekundarni metaboliti biljaka ali i ostalih organizama. Mogu biti pigmenti koji daju boju hrani ( klorofili, flavonoidi, hemoglobin), tvari koje štitet biljke od herbivora ( polifenoli, terpeni i druge voštane tvari), tvari koje daju aromu i sl.

Biološki aktivni sastojci hrane Neke od biološki aktivne komponente hrane prvenstveno djeluju na probavni sistem kao što su dijetalna vlakna, te enzimi u hrani ( bromelain, papain, amilaze); neke djeluju na druge sisteme kao što su krvožilni (omega tri masne kiseline, vitamin K, ginko biloba), endokrini ( alfalipoična kiselina), nervni sistem ( derivati ksantina ) itd.

Biološki aktivni sastojci hrane Mogu biti u različitog fizikalnog stanja Ako se primjenjuju kao dodaci prehrani onda prema konzistenciji mogu biti u krutom, želatinoznom i tečnom stanju a prema farmaceutskom obliku mogu biti u formi tableta, kapsula, držeja, praškova, sirupa itd.