Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Fiziologija ronjenja.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Fiziologija ronjenja."— Транскрипт презентације:

1 Fiziologija ronjenja

2 Ronjenje Ronjenje je boravak čovjeka ispod površine vode uz osiguranje fizioloških uvjeta disanja uz pomoć posebnih ronilačkih aparata ili bez njih-ronjenje na dah kada se pod vodom troši kisik koji smo udahnuli na površini. Od životne je važnosti da ronilac ima primjerenu opremu te da je dobro održavana i ispravna.

3 Ronilačka oprema sastoji se od:maske,dihalice,bloka i olovke za bilješke,ronilačke tablice,podvodne svjetiljke,regulatora disanja,peraja,ronilačke boce sa komprimiranim zrakom,kompenzitora plovnosti,ronilačkog odijela,ronilačkog računala,ronilačkog sata,manometra,ronilačkih rukavica,ronilačkog noža i ronilačkih čarapa

4

5 Prirodni zakon ronjenja
Kad se ronilac spušta ispod površine vode,tlak se oko njega povećava-kompresija Da se izbjegne kolaps pluća,zrak se čovjeku mora dovoditi pod tlakom okoline-dubine u kojoj se roni. Na morskoj površini atmosferski tlak iznosi 1 bar. Na dubini od 10 m ronilac je izložen tlaku od 2 bara.Jednom baru tlaka iznad vode i drugom zbog težine same vode.Svakih 10 m tlak se povećava za 1 bar.

6 Barotraume S obzirom na to da je naše tijelo ispunjeno velikom količinom tekućine (oko 75%),ono se i ponaša kao tekućina-teško se da stlačiti.Izuzetak su tjelesne šupljine ispunjene zrakom.Kao posljedica izloženosti visokom tlaku prigodom ronjenja upravo su ti dijelovi (srednje uho,sinusi,oštećeni zub,pluća,crijeva) izloženi ozljedama koje se zovu barotraume.Ako je razlika između tlaka okoline i tlaka u tjelesnim šupljinama velika,može doći do prsnuća navedenih pojedinih organa s vrlo teškim posljedicama za zdravlje.

7

8 Sastav zraka zrak koji nas okružuje i koji udišemo smjesa je plinova:78% dušika,21% kisika i 1% ostalih plinova. Prigodom normalnog disanja dušik ulazi i izlazi iz organizma nepromijenjen.Kisik je neophodan za odvijanje staničnog disanja.Pri tome se oslobađa energija i toplina potrebna za rad organizma uz nastajanje ugljikova dioksida.

9 Dekopmresijska,kesonska ili ronilačka bolest
Dekompresijska ili kesonska bolest je izazvana brzim prelaskom s visokog na normalan tlak. Nastaje zbog otapanja dušika u krvi,odnosno u tkivima organizma.U ronjenju se zbog povećavanja tlaka povećava i količina otopljenog dušika u organizmu.Pri izronu se ona normalno odstranjuje preko pluća.Ako je izron prebrz,taj se dušik ne može na vrijeme odstraniti te dolazi do stvaranja mjehurića u krvi,zglobovima,mišićima i živčanom tkivu što izaziva oštećenje organizma te se razvija dekompresijska bolest.

10 U slučaju dekompresijske bolesti roniocu je potrebno pružiti odgovarajuću medicinsku pomoć.Na mjestu udesa treba unesrećenom dati da udiše čisti(100%) kisik te ga zatim prebaciti u rekompresijski centar s barokomorama.Tamo se ronilac liječi tako da se ponovno vrati na povišeni tlak,određeno vrijeme na njemu zadrži,a zatim se potpuno smanji do normalnih vrijednosti.Ovo se liječenje zove rekompresijsko liječenje i provodi se u barokomorama.

11 Liječenje u barokomorama-hiperbarična oksigenoterapija
Ronioci su bili prvi pacijenti liječeni kisikom,a unatrag 40 godina,osim ronilačkih,počinju se u barokomorama liječiti i druge bolesti.Osnova za liječenje je kisik,a metoda liječenja zove se hiperbarična oksigenoterapija-HBOT. HBOT je udisanje stopostotnoga medicinskog kisika pod povišenim tlakom u barokomorama.

12 barokomora

13 Unutrašnjost barokomore


Скинути ppt "Fiziologija ronjenja."

Сличне презентације


Реклама од Google