Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Припремиле: Теодора Кљаић Александра Барбарић

Сличне презентације


Презентација на тему: "Припремиле: Теодора Кљаић Александра Барбарић"— Транскрипт презентације:

1 Припремиле: Теодора Кљаић Александра Барбарић
Бактерије Припремиле: Теодора Кљаић Александра Барбарић

2 Бактерије ♥ Бактерије настањују земљу,воду и многе живе организме.Спадају у микроорганизме,тела која се не могу видети голим оком,већ микроскопом.Једноћелијски су организми.Већина није штетна,али неке,као што су салмонеле,колере и тетануси,изазивају обољења. ♥ Оне су веома важни прерађивачи-у процесу труљења растварају сложене материје из остатака угинулих биљака и животиња на саставне просте материје,које затим поново могу да користе младе биљке и животиње за свој раст и развој.

3 ♥ Неке бактерије су веома корисне
♥ Неке бактерије су веома корисне.На пример-неке се користе за прављење сира. ♥ Бактерије су класификоване према својим облицима-бацили су штапичастог облика,спириле су у облику спирала,а коке су лоптастог облика. ♥ Бактерије и плаво-зелене алге се готово увек обухватају заједно,јер имају сличну,веома једноставну,ћелијску структуру.

4 Занимљивости ♥ Бактерије су најстарији (сматра се да су настале пре око 3,4 милијарде година) и најбројнији организми на нашој планети. ♥Веома се лако прилагођавају условима и захваљујући томе постају отпорне на антибиотике.Зато,уколико непотребно користимо антибиотике,ми помажемо бактеријама да постану отпорне на њих,а ми све теже лечимо бактеријске инфекције!

5 Унутрашњост бактерије
1.капсула 2.ћелијски зид 3.ћелијска мембрана 4.цитоплазма 5.рибозоми 6.мезозом 7.нуклеоид 8.флагелум

6 Бактерије-изазивачи болести
♥ Паразитске бактерије изазивају заразне болести. ♥ Заразне болести су болести које се преносе са оболелог на здраво живо биће. ♥ Болести које изазивају бактерије лечимо антибиотицима. ♥ Антибиотици се узимају само ако их лекар препише!

7 Добре и лоше бактерије ♥ Захваљујући бактеријама које млечни шећер лактозу претварају у млечну киселину пијемо јогурт и једемо кисело млеко и сиреве. ♥ Паразитске бактерије живе на рачун другог живог бића и наносе му штету (каријес,упала плућа,тетанус,менингитис...)

8 Хвала вам на пажњи!


Скинути ppt "Припремиле: Теодора Кљаић Александра Барбарић"

Сличне презентације


Реклама од Google