ZAŠTITA OD GUBITKA POBUDE I KOORDINACIJA SA LIMITEROM MINIMALNE POBUDE

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Merenje otpornosti provodnika namotaja
Advertisements

Режим рада при кратком споју
СТАБИЛИЗАЦИЈА РАДНЕ ТАЧКЕ
УРЕЂАЈИ ЗА НАПАЈАЊЕ БИЗНИС ЦЕНТРАЛА
69. Основне сметње и њихово отклањање.
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
POJAVA PRISUSTVA NAPONA IZA OTVORENIH KONTAKATA VAKUUMSKOG PREKIDAČA
Поремећаји у електричним мрежама
ELEKTRIČNE MAŠINE OBNAVLJANJE…
V Саветовање ЦГ КО ЦИГРЕ, Бечићи мај 2017.год.
1. UVOD Elektroenergetski sistem: Velik, složen i dinemički sistem;
Optimizacija dinamičkog odziva kod sepic dc/dc pretvarača
SMANJENJE GUBITAKA U MREŽI BARA KAO REZULTAT IZMJEŠTANJA I UGRADNJE NOVIH BROJILA I UVOĐENJA AMM-a Sve studije gubitaka električne energije,koje su do.
КАПИТАЛ БАНАКА ЧЕТВРТО ПРЕДАВАЊЕ.
DC mašine – mašine jednosmerne struje
7. Алтернатор – улога.
TURBINSKI REGULATOR AGREGATA G1-G4 U HE”PERUĆICA”
Merenje koeficijenta indukcije
Plan upravljanja otpadom EPCG AD
СТАБИЛИЗАТОРСКЕ (ЦЕНЕРОВЕ) ДИОДЕ
Parametarska sinteza regulatora (izbor parametara)
Periodične funkcije Periodična funkcija je tip funkcije koja ponavlja svoje vrednosti u određenim intervalima (periodama). Period se definiše kao trajanje.
ЕЛЕКТРИЧНИ РАД И СНАГА. ЏУЛОВ ЗАКОН
OSI referentni model Miljan G. Jeremić.
RUDNIČKA ELEKTRIČNA POSTROJENJA I JAMSKA MREŽA
УПРАВЉАЊЕ НАНОСОМ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: Др Станимир Костадинов, ред. проф.
V Savjetovanje CG KO CIGRE
Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet, UCG
mreža potrošnje industrijska mreža
R B3-05 Proračun hidromehaničkih prelaznih procesa na primjeru mHE Vrelo Uroš Karadžić.
ИНВЕРТОРИ.
Општина пријепоље Генерални пројекат повећања енергетске ефикасности санацијом јавне рАсвете у Општини пријепоље.
Prelazni režimi u kolu sa kondenzatorom
SPOJEVI IMPEDANCIJA I NJEZINIH KOMPONENATA
 INDUKTIVITET U STRUJNOM KRUGU zbog ~ U  za N namotaja uz
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
Mihailo Micev Prof. dr Vladan Vujičić Doc. dr Martin Ćalasan
Natalija Radonjić, Spec. Sci. EE Velimirka Perišić, Spec. Sci. EE
MSc. Mirjana Božović Glogovac Prof. dr Saša Mujović
Minimizacija gubitaka u prenosnoj mreži Srbije uticajem na tokove reaktivne snage V.Bečejac, M.Mosurović, B.Šumonja, D.Aničić.
Uticaj nesimetričnog napajanja na karakteristike asinhronog motora
Nedis Dautbašić, Hasan Muftić,  Tatjana Konjić, Maja Muftić Dedović 
CRNOGORSKI KOMITET MEĐUNARODNOG VIJEĆA ZA VELIKE ELEKTRIČNE MREŽE - CIGRE RAZVOJ I REALIZACIJA SISTEMA RADIO DALJINSKOG UPRAVLJNJA NA ELEKTRIČNIM MOSTNIM.
DINAMIČKO ISPITIVANJE REGULACIONE SKLOPKE TRANSFORMATORA – SIMULACIJE I IDENTIFIKACIJE POTENCIJALNIH KVAROVA Autori: Aleksandar Boričić & Danilo Laban.
Vladimir Kostić Dragomir Svrkota
SPOJEVI IMPEDANCIJA I NJEZINIH KOMPONENATA
UNAPRIJEĐENA METODA PROCJENE KAPACITETA PRIKLJUČENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE NA DISTRIBUTIVNU MREŽU Autori: Vito Kumelj, dr. Gorazd Krese, dr. Dejan.
Niskonaponska sklopna i razvodna postrojenja
Izlazne karakteristike asinhrone mašine pri različitim frekvencijama
dr.sc. Ivan Strnad, Pro Integris mr.sc. Ivan Višić, Pro Integris
Анализа структуре.
КАРАКТЕРИСТИКЕ ТРАНЗИСТОРА
R A2 – 04 Analiza životnog vijeka energetskog transformatora
Transformacija 35/0.4 kV (od 1948 DO 1964
Analiza i prikaz mjerenja ugrađenog monitoringa vibracija, vazdušnog zazora i magnetnog fluksa na HE „Perućica“ VI SAVJETOVANJE CG KO CIGRE Bečići, 14.
У циљу коришћења електричне енергије за различите намјене неопходно је да постоје:
CIGRE KO CG, V Savjetovanje Ana Šljukić Bečići 2017.
RUDNIČKA ELEKTRIČNA POSTROJENJA I JAMSKA MREŽA
PREKIDANJE STRUJA KRATKIH SPOJEVA
6. Термоелектране: делови, котао и котловско постројење
Peković Dejan Jasna Suljević
Nikola Beljkaš, Ljubo Čepić, Dobrilo Gačević, Martin Ćalasan
V SAVJETOVANJE CRNOGORSKOG KOMITETA CIGRE
NOVE ULOGE ODS-A NA MALOPRODAJNOM TRŽIŠTU I
ELEKTROMOTORNI POGON 4. Zdravko Borić.
SUVREMENI EMP REGULIRANI I UPRAVLJANI POGONI
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I
Транскрипт презентације:

ZAŠTITA OD GUBITKA POBUDE I KOORDINACIJA SA LIMITEROM MINIMALNE POBUDE

UVOD Elektrotehnički Institut Nikola Tesla je usled većeg broja neselektivnih ispada u Srbiji uradio veliki broj studija elaborata i proračuna podešenja zaštita i njihove koordinacije i kao rezultat je postignuto sledeće: Puna koordinacija zaštita sa pogonskim dijagramom generatora koji sadrži ograničenja koja se odnose na zagrevanje namotaja rotora, zagrevanja namotaja statora, zagrevanje magnetnog kola i ograničenja usled statičke stabilnosti generatora; Puna koordinacija zaštita sa sistemom regulacije pobude, kod poremećaja i kvarova u mreži kada brz odziv sistema pobude održava generator u sinhronizmu sa elektroenergetskim sistemom, ali može da uvede generator u nedozvoljene režime koje definiše njegov pogonski dijagram. U sve sisteme regulacije pobude ugrađene su funkcije koje obezbeđuju da se iskoriste maksimalne mogućnosti generatora radi održavanja stabilnosti elektroenergetskog sistema, a da se pri tome ne izazove oštećenje generatora. Zato je potrebno sledeće funkcije sistema regulacije pobude koordinisati sa odgovarajućim funkcijama zaštite generatora: Funkciju limitera maksimalne struje pobude sa funkcijama zaštite od preopterećenja rotora i prekostrujnom zaštitnom funkcijom rotora uzimajući u obzir njegove termičke mogućnosti. Sve ove funkcije potrebno je usaglasiti sa zaštitom pobudnog transformatora. Funkciju limitera maksimalne struje statora sa zaštitnom funkcijom preopterećenja statora i prekostrujnom zaštitnom funkcijom statora uzimajući u obzir njegove termičke mogućnosti; Funkciju limitera minimalne struje pobude sa zaštitnom funkcijom od gubitka pobude uzimajući u obzir krivu statičke stabilnosti generatora i blok transformatora; Funkciju limitera nadpobude (V/Hz) sa zaštitnom funkcijom „V/Hz“ uzimajući u obzir dozvoljene vrednosti date od proizvođača generatora; Funkciju forsiranja pobude sa zaštitnom podimpedantnom funkcijom (21G) uzimajući u obzir ekstremne poremećaje u mreži; U radu je obrađena vrlo značajna zaštita od gubitka pobude kako za stabilnost elektroenergetskog sistema tako i za bezbednost rada generatora. Dat je metod proračuna i nekoliko primera sa komentarima.

Najčešće korišćena metoda kod proračuna podešenja zaštite od gubitka pobude

Postojeće podešenje i predlog novog podešenja zaštite od gubitka pobude i limitera minimalne pobude generatora G5 u TE Kolubara A (Sn = 137.5 MVA)

Postojeće podešenje i predlog podešenja limitera minimalne pobude kao i podešenja karakteristika od gubitka pobude TENT B2 ( Sn=800MVA )

Postojeće podešenje i predlog podešenja limitera minimalne pobude, postojeće podešenje zaštite od gubitka pobude, predlog podešenja karakteristika od gubitka pobude VRLA 1 (Sn=16MVA)

ZAKLJUČAK Analizom zaštite od gubitka pobude i limitera minimalne pobude na generatorima EPS-a utvrđeno je sledeće: Da su zaštite od gubitka pobude često neadekvatno podešene. Da su limiteri minimalne pobude često neadekvatno podešeni i to uglavnom vrlo restriktivno, pa često i ne omogućavaju kapacitivni rad generatora. Da koordinacija između limitera minimalne pobude i zaštite od gubitka pobude nije optimalno izvršena. Da je potrebno izvršiti snimanje „eksloatacionih pogonskih dijagrama” i to prevashodno tamo gde ih proizvođač nije dao kao i na starim generatorima. Kako je regulacija napona koordinisana upravljačka akcija na nivou prenosnog sistema koja osim automatske regulacije napona na generatorima obuhvata i regulaciju napona statičkim uređajima za kompenzaciju, upravljanje tokovima snaga u mreži 400 kV, 220 kV i 110 kV promenom prenosnog odnosa transformacije i uključenjem, odnosno isključenjem elemenata mreže, potrebno je da EPS i EMS zauzmu zajedničko mišljenje o koordinaciji i adekvatnom podešenju limitera minimalne pobude i zaštite od gubitka pobude na generatorima EPS-a.

POJAŠNJENJE DODATNIH TEMA ZA DISKUSIJU Osnovna negativna posledica po generator kod rada u podpobuđenom režimu jeste zagrevanje čeonih steznih ploča i čeonih delova statorskog namotaja zbog rasutog fluksa što može izazvati oštećenje generatora . Takav slučaj se desio na generatoru „TENT B“ najveće snage u Srbiji od 725 MVA koji je zamenjen. Gubitak pobude može da izazove štetne efekte u prenosnom sistemu. Nepotreban ispad generatora može da dovede do preraspodele reaktivnog preopterećenja na druge generatore koji bi mogli da budu preopterećeni što bi moglo dovesti do njihovog ispada koji mogu imati za posledicu čak i raspada delova sistema. U slučaju radnih režima sa malim preopterećenjima ( npr. noćni režim rada) od sinhronih generatora se traži da rade u podpobuđenom režimu i preuzimaju reaktivnu snage iz mreže kako bi vrednosti napona u čvorištima držali u dozvoljenim granicama.Zato je potrebno da limiter minimalne pobude omogući rad u kapacitivnom režimu koji dozvoljava pogonska karta generatora i da bude koordinisan sa zaštitom od gubitka pobude. U elektroenergetskom sistemu postoji potreba za takvim radom u čvorištu 220kV i 400kV u Obrenovcu zbog visokih napona u prenosnom sistemu. Takođe za visoki napon u tački priključenja HE „VRLA“ kao što je to u radu obrađeno , a gde postoji mogućnost da prepodešavanjem limitera minimalne pobude i njegovom koordinacijom sa zaštitom od gubitka pobude ublaži trenutna situacija.

HVALA