Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

O ISTRAŽIVANJIMA TERMALNIH, MINERALNIH I NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ

Сличне презентације


Презентација на тему: "O ISTRAŽIVANJIMA TERMALNIH, MINERALNIH I NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ"— Транскрипт презентације:

1 O ISTRAŽIVANJIMA TERMALNIH, MINERALNIH I NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ
P R E Z E N T A C I J A S T U D I J E O ISTRAŽIVANJIMA TERMALNIH, MINERALNIH I TERMOMINERALNIH VODA NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ Maj godine

2 Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u toku 2004
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u toku godine finansirala izradu Studije o istraživanjima termalnih, mineralnih i termomineralnih voda na području općine Kakanj. Studiju je izradio Institut za geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Cilj izrade Studije bio je da se na osnovu analize rezultata dosadašnjih istraživanja termalnih, mineralnih i termomineralnih voda na području općine Kakanj, definiraju mogućnosti korištenja voda u skladu sa razvojnim planovima i potrebama sadašnjih i budućih korisnika.

3 Analizom podataka i dobivenih rezultata tokom izrade Studije, utvrđeno je i predloženo, kuda i kako usmjeriti pravce istraživanja i korištenja resursa unutar razmatranog prostora, pri čemu se vodilo računa o prostornim ograničenjima najperspektivnijeg izvorišta "Tičići", uzrokovanih: postojećim magistralnim putem M-17, odnosno dispozicijom autoputa na koridoru Vc, hidrotehničkim tunelom PK Vrtlište, i obližnjim klizištem.

4 Nakon izvršene prospekcije svih pojava termalnih, mineralnih i termomineralnih voda na području općine Kakanj, utvrđeno je da se najznačajnija pojava termomineralne vode nalazi u Tičićima. Ukupna izdašnost izvedenih bušotina IT-1 i IT-2 je Q=57 l/s. Mineralizacija vode bušotine IT-1 je mg/l, a temperatura je Tv=53 oC. Mineralizacija vode bušotine IT-2 je mg/l, a temperatura Tv=36-39oC. Kvalitet vode je zadovoljavajući, što omogućava širok dijapazon primjene (rekreacija, balneologija, poljoprivreda, zagrijavanje objekata i dr.).

5 Položaj pratećeg uslužnog objekta Bilješevo uz autoput na koridoru Vc
Izvorište termomineralnih voda Tičići se nalazi na desnoj strani rijeke Bosne, neposredno uz magistralni put Sarajevo - Zenica. Sa lijeve strane rijeke je željeznička pruga, sa stanicama Kakanj i Lašva. Položaj pratećeg uslužnog objekta Bilješevo uz autoput na koridoru Vc

6 Sadašnji način korištenja izvorišta nije primjeren kvalitetu resursa i civilizacijskim vrijednostima. Sadašnje korištenje i izgled izvorišta termomineralne vode " Tičići "

7 Slika 2 - Prostor detaljnih hidrogeoloških istraživanja u Krkeljašima
Prijedlog načina korištenja postojećih izvorišta u Tičićima i neposrednom okruženju, je: zahvatanje termomineralnih voda na lokalitetu "Banja" - Tičići, i istraživanje i zahvatanje termomineralnih voda na lokalitetu Krkeljaši (sl. 2). Slika 2 - Prostor detaljnih hidrogeoloških istraživanja u Krkeljašima

8 Koncepcija prostorne organizacije objekata za korištenje termomineralne vode “Tičići” zasnovana je na planiranju izgradnje kompleksa koji će biti ukomponiran u trasu budućeg autoputa u Bilješevu, sa Centrom za rekreaciju, sport i proizvodnju hrane. Argumenti ovakvog opredjeljenja, između ostalih, su: ostvarivanje najvećih efekata u pogledu broja korisnika (a time i finansijskih efekata), zadovoljenja specifičnih potreba u rekreaciji korisnika autoputa, povoljnosti u realizaciji ovakvih objekata, jer se dio radova (priključci i opremanje komunalnom infrastrukturom) obezbjeđuje iz sredstava izgradnje autoputa.

9 Drugo bitno opredjeljenje jeste, da se umjesto banjsko-rekreacionog centra, formira rekreaciono-sportski centar. Naime, u radijusu od oko 50 km od Kaknja, nalaze se banje Olovo, Ilidža, Kiseljak i Fojnica, koje se još uvijek ne koriste u dovoljnoj mjeri, iako su im potencijali znatno veći od Tičića. Sport i rekreacija, kao i proizvodnja hrane, bile bi najdinamičnije komponente razvoja sportskorekreacionog centra Bilješevo, a imali bi tržište u gravitacionim područjima od skoro milion stanovnika (aglomeracija Sarajevo-Zenica-Travnik).

10 Dispozicija sadržaja pratećeg uslužnog objekta Bilješevo

11 Sadržaj ponude sportsko-rekreacionog centra bi se sastojao od elemenata, kako slijedi:
Motel, ukupne površine m2 Bazeni koncipirani za korištenje termomineralne vode tokom cijele godine, kombinirano, otvorenog i zatvorenog tipa. Ukupna površina bazena sa pratećim sadržajima iznosi oko m2 . Trgovački centar, m2. Sportski tereni različitog sadržaja. Proizvodnja hrane u kontroliranim uvjetima. Realizacija ovog projekta moguća je na principu koncesionog aranžmana, odnosno ugovora.

12 Sadržaji centra za rekreaciju, sport i proizvodnju hrane

13 Naredne faze projekta su:
izrada Idejnih rješenja kapaciteta u cilju provjere procijenjenih investicija na datom tehničkom nivou razrade; izrada Studije izvodljivosti, koja treba pružiti odgovor u vezi sa konačnim sadržajima datog prostora i etapnosti izgradnje, uz optimizaciju ekonomskih parametara, i izrada Glavnog (Izvedbenog) projekta sa decidiranim finansiranjem izgradnje potrebnih sadržaja na bazi korištenja termomineralnih voda.


Скинути ppt "O ISTRAŽIVANJIMA TERMALNIH, MINERALNIH I NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ"

Сличне презентације


Реклама од Google