Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Bosna i Hercegovina Agencija za rad i zapošljavanje

Сличне презентације


Презентација на тему: "Bosna i Hercegovina Agencija za rad i zapošljavanje"— Транскрипт презентације:

1 Bosna i Hercegovina Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine S A R A J E V O Bosnia and Herzegovina Labor and Employment Agency of Босна и Херцеговина Агенција за рад и запошљавање Босне и Херцеговине С А Р А Ј Е В О Unapređenje mjera aktivne politike zapošljavanja –obuka, strukovno osposobljavanje i profesionalni razvoj kroz različite obrazovne programe Beograd, septembar godine

2 Agencija za rad i zapošljavanje
Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina 1. STANJE TRŽIŠTA RADA U BOSNI I HERCEGOVINI - ARS radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) je činilo osobe, dok je broj neaktivnih iznosio osoba. U okviru radne snage zaposlenih je bilo i nezaposlenih osoba. Tabela 1. Mjera aktivnosti stanovništva u BiH-ARS 2018 - Stopa aktivnosti – 42,1% Stopa zaposlenosti – 34,3% Stopa nezaposlenosti – 18,4%

3 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Na dan u Bosni i Hercegovini je bilo osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. Broj nezaposlenih osoba u godini poredeći sa istim mjesecima u godini se kontinuirano smanjivao i u odnosu na isti period prošle godine predstavlja smanjenje za ili 7,78%.

4 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Najveći broj evidentirane nezaposlenosti čine osobe sa trećim stepenom obrazovanja KV radnici 32,06%, te radnici sa SSS 28,07%. Trendovi: - Pada udio NKV,PKV,NSS i VŠS, - Raste udio VSS, - Konstantan nivo KV,VKV i SSS.

5 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina 2. OBRAZOVNI SISTEM I TRŽIŠTE RADA U BiH ne postoji adekvatni mehanizmi koji proslijeđuju informacije sa tržišta rada o ponudi i potražnji radne snage mehanizmima za kreiranje politike obrazovanja. Tako se dešava da neki poslodavci, u nedostatku kvalifikovanih radnika, zapošljavaju kadar sasvim drugog obrazovnog profila koji naknadno prekvalifikuju. Istraživanja pokazuju da skoro svaka druga zaposlena osoba u BiH radi posao za koji se nije formalno obrazovala. Zanimanja koja su tražena prema oglasima, a koja su deficitarna na tržištu rada: III stepen: vozač,obućar, šivač, krojač, bravar,zavarivač, zidar, tesar,stolar, prodavač, mašinovođa, zaštitari, čistači, domari i dr., IV stepen: informatičari – programeri, ekonomski tehničari, građevinski tehničari, farmaceutski tehničari, drvoprerađivači, elektrotehničari , mašinski tehničari, medicinski tehničari i elektromonteri. VII stepen: dipl. ing. građevine, dipl. farmaceuti, dipl.ing. elektrotehnike, dr. medicine, dipl.ing. informatike. magistri farmacije, doktori nauka iz svih oblasti (profesorski kadar na fakultetima).

6 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina 3. STRUČNO OBRAZOVANJE U BOSNI I HERCEGOVINI Zakonski definisano na nivou BiH, entiteta i kantona (u Federaciji BiH) Okvirni zakon o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini (Sl. glasnik BiH 63/08) Član 2. Srednje stručno obrazovanje i obuka integralni su dio obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini koji osigurava sticanje vještina i znanja iz određenih zanimanja i osigurava osnovu za kontinuiranu obuku u svrhu aktivnog uključenja u radni proces ili nastavak daljnjeg obrazovanja, a podrazumijeva različite vrste i oblike odgoja i obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja kroz početno kontinuirano, redovno ili vanredno obrazovanje i obavljanje prakse, te obuhvaća i stručnu obuku djece i odraslih osoba. Institucija srednjeg stručnog obrazovanja i obuke je srednja škola organizirana kao srednja tehnička i stručna škola, umjetnička škola, škole posebne namjene i druge vrste škola koje ispunjavaju uslove za obavljanje djelatnosti obrazovanja, u skladu sa ovim i drugim odgovarajućim zakonima i podzakonskim aktima u Bosni i Hercegovini kojima se detaljnije uređuje djelatnost srednjeg obrazovanja (u daljnjem tekstu: škole). - Obavlja se kroz obrazovanje djece (redovno i vandredno) i stručnu obuku djece i odraslih osoba.

7 Član 5. (Usaglašavanje potreba sa tržištem rada)
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Član 5. (Usaglašavanje potreba sa tržištem rada) Nadležne obrazovne vlasti osigurat će da se potrebe i zahtjeve tržišta rada usaglašavaju sa potrebom osnivanja i organizacije institucija za stručno obrazovanje. Da bi se osigurale veze između srednjeg stručnog obrazovanja i obuke i tržišta rada, na nivou entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, osnivaju se tripartitna savjetodavna vijeća koja imaju savjetodavnu ulogu a u čiji sastav se uključuju predstavnici poslodavaca, sindikata i nadležnih obrazovnih vlasti. Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira zajedničke sastanke predstavnika tripartitnih vijeća koji se sastaju redovno a najmanje jednom godišnje.

8 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Programi obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija u BiH od strane JSZ Program pripreme za rad – Obukom do zaposlenja FZZ Cilj Programa je da se omogući priprema za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje, u konkretnom poslovnom okruženju. Ovaj program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, posebno kada su u pitanju nove metode i tehnologije rada u sektoru privrede. U okviru Programa u godini potpisani su ugovori sa 24 poslodavaca o sufinansiranju obuke za 336 nezaposlenih osoba od čega je 170 ili 51% žena. Prosječna dob nezaposlenih osoba je 26 godina, a dužina nezaposlenosti tri (3) godine. Prema kvalifikacionoj strukturi, najviše je osoba sa srednjom stručnom spremom (140 ili 42%) i kvalifikovanih radnika (124 ili 37%). Obuke su se većim dijelom odnosile na zanimanja u tekstilnoj i drvnoj industriji. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora u izvještajnom periodu iznosi ,17 KM.

9 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Programi u saradnji sa drugim institucijama - FZZ Tabela 1. Projekti FZZ realizovani sa drugim organizacijama i institucijama Naziv projekta / programa Partneri Federalnog zavoda u realizaciji projekta/programa Ukupno predviđena sredstva (KM) Učešće Zavoda Broj korisnika Centar za edukaciju i istraživanje "NAHLA"-"Obuka za specijalizirani catering-Pripremanje slastica bez šećera" Centar za edukaciju i istraživanje "NAHLA" 8.001,24 7.001 Obuka za 15 osoba „TAKT Akademija Generacija 2”-Prevent BH Projekt Prilika Plus, Prevent BH 44.640 Obuka za 60 osoba Obuka i zapošljavanje galvanizera za potrebe preduzeća SurTec Eurosjaj Vlada HNK, Općina Konjic Agencija Prvi Korak 54.380 Obuka za 50 osoba i zapošljavanje 40 osoba Obuka i zapošljavanje varilaca za potrebe preduzeća DIV poslovnica Sarajevo Vlada HNK, Općina Konjic, Agencija Prvi korak 71.520 Obuka za 60 osoba i zapošljavanje 50 osoba Projekt “Jačanje konkurentnosti kompanije kroz program tehničko - tehnološkog razvoja i stručnog osposobljavanja radne snage za potrebe preduzeća Domus Arredi" Vlada ZDK, Grad Zenica 97.510 Obuka za 145 osoba i zapošljavanje 120 osoba Obuka "Asistencija djeci s poteškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnim ustanovama“ Socijalno - edukativni centar SEC 18.450 Obuka za 108 lica Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu Prilika Plus, Služba za zapošljavanje ZDK, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Pedagoški zavod Zenica 18.000 Obuka za 160 osoba

10 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Projekt obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u godini – ZZRS Zavod za zapošlјavanje Republike Srpske pripremio je Projekt obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u godini čija je ukupna vrijednost KM  i kojim je bilo obuhvaćeno finansiranje obuka, dokvalifikacije i prekvalifikacije i zapošlјavanje kod poznatog poslodavca nakon uspješno provedene obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za 500 osoba sa evidencije Zavoda za zapošlјavanje Republike Srpske. Cilјnu grupu činila su nezaposlena osoba zaklјučno sa IV stepenom stručne spreme, koji aktivno traže zaposlenje i prijavlјeni su na evidenciju prije objavlјivanja Javnog poziva, osim korisnika novčane naknade. Sredstva za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju po jednom  nezaposlenom licu planirana su iznosu do KM po jednom nezaposlenom licu. Za pomenuti Projekt nije bilo iskazanog interesovanja poslodavaca tako da su ostala neutrošena sredstva u iznosu od KM i izvršeno je preusmjeravanje sredstava na druge projekte.

11 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Programi pripreme za tržište rada - ZZBDBiH Planirana priprema za tržište rada, izvedena kroz kurseve iz različitih oblasti, a za koje su nezaposlena osoba iskazala interesovanje, u funkciji je osposobljavanja nezaposlenih osoba za veću mobilnost na tržištu radne snage, odnosno, povećanja komparativnih prednosti nezaposlenih osoba, na istom. Obuka za sticanje novih znanja i vještina, obavljena je prema interesu nezaposlenih osoba – odabranih putem ankete, i obavljena iz oblasti: informatike, vođenja poslovnih knjiga, učenja stranih jezika i preduzetništva, radi podizanja ukupnih kompetencija nezaposlenih osoba. Ukupno je obukama obuhvaćeno 159 osoba za šta je utrošeno KM. Tabela 2. Pregled provođenja programa Pripreme za tržište rada u godini Aplikacija obilježja 2017. god Realizacija Broj osoba Iznos KM 1 2 3 1. Vođenje poslovnih knjiga 58 4.400,00 2. Kurs stranih jezika – njemački jezik 83 4.900,00 3. Preduzetništvo 18 3.680,00 S v e g a : 159 12.980,00 Planiran Program Obuke za poznatog poslodavca ( KM) – nije realizovan.

12 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Programi koji se implementiraju u godini: Program Obukom do zaposlenja FZZ – KM - Cilj Programa je da se omogući obuka kroz stručno osposobljavanje i usavršavanje u konkretnom poslovnom okruženju za nezaposlenih osoba, od kojih će se zaposliti najmanje 840 osoba. Programom se sufinansira obuka kod poslodavca u trajanju do tri (3) mjeseca i jednokratna naknada za osobe koje zasnuju radni odnosna period od najmanje šest (6) mjeseci po okončanju obuke. Obuka može trajati najviše do tri (3) mjeseca, a obavlja se kod poznatog poslodavca. Mjesečni iznos sufinansiranja obuke je 351,60 KM po osobi. Poslodavac je obavezi da primi u radni odnos, u trajanju od najmanje šest (6) mjeseci, najmanje 70% osoba koje su okončale obuku, nakon čega Zavod poslodavcu isplaćuje jednokratno iznos od 600,00 KM po osobi. Program obuke prekvalifikacije i dokvalifikacije u godini – ZZRS – KM - Program se provodi kroz dvije komponente i to: Komponenta I: Obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija - koja će se provoditi u obrazovnim, naučnim i drugim institucijama koje su verifikovane za obavlјanje tih aktivnosti. Sredstva za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju po jednom nezaposlenom licu u ovoj Komponenti odobravaju se do KM. Komponenta II: Obuke na zahtjev poslodavaca - organizuju se radi sticanja znanja i vještina potrebnih radi obavlјanja poslova na konkretnom radnom mjestu, na zahtjev poslodavca, ukoliko na evidenciji nema lica sa potrebnim znanjima i vještinama. Obuke se organizuju na period od jednog do tri mjeseca. Sredstva za obuku po jednom nezaposlenom licu u ovoj Komponenti odobravaju se do KM. -

13 4 CENTAR ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE I EDUKACIJU NEZAPOSLENIH U BIHAĆU
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina 4 CENTAR ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE I EDUKACIJU NEZAPOSLENIH U BIHAĆU U sklopu JU Službe za zapošljavanje već dugi niz godina djeluje Centar za stručno osposobljavanje i edukaciju. Od pa sve do danas obučeno je oko lica. Po završetku obuke polaznici stiču međunarodno priznato Uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za određeno zanimanje. U okviru Centra organizirana je stručna obuka, kao i vanredna polaganja ispita u nekoliko zanimanja i to: Tesar Keramičar Zavarivač Frizer Kamenoklesar Obuka se realizuje prema programu ILO –a međunarodne organizacije rada i traje programom obuke predviđeni broj radnih dana.

14 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Osnovne karakteristike: Programi APZ-a usmjereni na obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije su uglavnom usmjerene na potrebe poslodavaca,(programi za potrebe tržišta rada su problematični za reviziju zbog toga što se ne odnose na radna mjesta), Ne provode se programi obuke pripravnika, Programi se implementiraju putem Javnih poziva, Korisnici programa su uglavnom poslodavci, Programi se izvode i kod poslodavaca i u centrima za obuku, Pružatelji obuka se biraju uglavnom putem javnih nabavki, Sistem neformalnog obrazovanja i obrazovanja odraslih nije uspostavljen u cijeloj BiH (u Republici Srpskoj uspostavljen zakonski osnov i licencirane ustanove i programi – Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske), Nepostojanje centara za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju pri javnim službama za zapošljavanje (samo jedan aktivan u Bihaću).

15 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina Potrebno je: Izmjeniti upisne politika u u srednjim školama i fakultetima, Nastaviti reformu srednjeg stručnog obrazovanja i visokog obrazovanja, Nastavak aktivnosti zavoda i službi zapošljavanja na provođenju programa APZ, Uključiti predstavnike poslodavaca u kreiranje upisne politike u školama i na fakultetima, Uspostaviti sistem neformalnog obrazovanja u cijeloj BiH, Razviti centre za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju pri javnim službama za zapošljavanje.

16 Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Агенција зa рaд и запошљaвaње Босне и Хeрцeговине Labor and Employment Agency of Bosnia and Herzegovina HVALA NA PAŽNJI


Скинути ppt "Bosna i Hercegovina Agencija za rad i zapošljavanje"

Сличне презентације


Реклама од Google