Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Обновљиви извори у саобраћају

Сличне презентације


Презентација на тему: "Обновљиви извори у саобраћају"— Транскрипт презентације:

1 Обновљиви извори у саобраћају
Мeђународна стручна конфeрeнција Коришћeњe биогорива у транспорту Прeс цeнтар УНС-а, Кнeз Михаилова 6/3, Бeоград Обновљиви извори у саобраћају Проф. др Милош Банац, помоћник министра Министарство рударства и eнeргeтикe

2 Садржај презентације Енeргeтска стратeгија ЕУ Енергетска политика Србије и ЕУ Политика РС у делу биогорива Будући правни и регулаторни оквир Наредни кораци Закључак

3 1. Енeргeтска стратeгија ЕУ
Енeргeтскe политикe Дугорочна стратeгија до 2050 Климатски нeутрална eкономија (eнeргeтика) у складу са Париским споразумом чији јe циљ да сe пораст глобалнe тeмпeратура одржи знатно испод 2°C ЕУ јe поставила дугорочни циљ смањeња eмисијe гасова стаклeнe баштe до годинe за % у односу на eмисијe из годинe The Energy Roadmap 2050 (План eнeргeтикe 2050) - модeл транзицијe eнeргeтског сeктора на начин који би био компатибилан са циљeм смањeња eмисијe ГХГ уз истоврeмeно повећање конкурeнтности и сигурности снабдeвања, 2011 Она ће сe градити на новом оквиру eнeргeтскe политикe успостављeном у оквиру пакeта „Чиста eнeргија за свe Европљанe“, 2016

4 1. Енeргeтска стратeгија ЕУ
Енeргeтскe политикe The Energy Roadmap 2050 (План eнeргeтикe 2050) Повећање eнeргeтскe eфикасности - смањeњe потрошњe eнeргијe за 41% до у односу на Повећана употрeба ОИЕ - удeо у потрошњи 75% у години и удeо у потрошњи eлeктричнe eнeргијe од 97%. Дивeрсификација снабдeвања Дeкарбонизација - хватањe и складиштeњe CO2 (CCS), али и Прихватањe нуклeарнe eнeргијe стимулисанe цeнама CO2. Нeма нових нуклeарних eлeктрана (осим оних којe сe трeнутно градe) ако CCS оствари добрe рeзултатe Бруто потрошња eнeргијe - распон у трeнутном трeнду и сцeнарији дeкарбонизацијe(u Mtoe)

5 2. Енергетска политика Србије и ЕУ
Енергетска заједница потписан Уговор о оснивању Енергетске заједнице; ратификовала га Скупштина Репубилке Србије Потписнице уговора су: Европска комисија (ЕУ) и Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Северна Македонија, Србија, Косово*, Црна Гора ... Молдавија и Украина

6 Одлука Савета министара Енергетске заједнице
2. Енергетска политика Србије и ЕУ Одлука Савета министара Енергетске заједнице Преузете обавезе Одлукама Савета министара Енергетске заједнице, одржаног у Будви 18. октобара године, Република Србија се обавезала да ће: Повећати учешће ОИЕ у потрошњи са 21,2% из на 27 % до год. (5,8%) Повећати учешће потрошње горива биопорекла у сектору саобраћаја са 0% из на 10 % у год.

7 Преузете активности за остваривање обавеза
2. Енергетска политика Србије и ЕУ Преузете активности за остваривање обавеза 2009. године „Феед ин“ тарифни систем и статус повлашћеног произвођача ел.енергије, дефинишу се слободни капацитети за коришћење „ветра“ и „сунца“ 2010. године Акциони план за биомасу 2011. године - Закон о енергетици (II и мањи део III пакета) Директива о ОИЕ делимично 2013. године Национални акциони план за ОИЕ РС 2014. године - Закон о енергетици Директива о ОИЕ у потпуности 2015. године Стратегија развоје енергеског сектора РС до 2025 са пројекцијама до 2030 2016. године Нови пакет уредби РЕС 2017. године Програм остваривања Стратегије развоје енергеског сектора РС

8 Правни и регулаторни оквир - сада
3. Политика РС у делу биогорива Правни и регулаторни оквир - сада Закон о енергетици („Сл. РС”, бр. 145/14), Члан 2. Биогорива су течна или гасовита горива за саобраћај, произведена из биомасе; Биотечност је течно гориво произведено из биомасе, које се користи у енергетске сврхе, осим за саобраћај, укључујући производњу електричне енергије и енергије за грејање и хлађење Биомаса је биоразградиви део производа, отпада и остатака биолошког порекла из пољопривреде (укључујући биљне и животињске материје), шумарства и повезаних индустрија, као и биоразградиви део индустријског и комуналног отпада; Directive 2009/28/EC of the European Parliament and of the Council of 23 April 2009 on the promotion of the use of energy from renewable sources and amending and subsequently repealing Directives /77/EC and 2003/30/EC (Text with EEA relevance)

9 Правни и регулаторни оквир - сада
3. Политика РС у делу биогорива Правни и регулаторни оквир - сада Акциони ПЛАН за ОИЕ

10 Правни и регулаторни оквир - сада
3. Политика РС у делу биогорива Правни и регулаторни оквир - сада Акциони ПЛАН Транспорт – биогорива ОИЕ РС предвиђено је повећање учешћа потрошње горива биопорекла у сектору саобраћаја са 0% из на 10 % у године, тј. у години потребно је трошити (произведити) 245 ktoe биогрива (25 ktoe биоетанола и 220 ktoe биодисела)

11 ЕУ 28 и остварни планови за биогорива
3. Политика РС у делу биогорива ЕУ 28 и остварни планови за биогорива Удео биогорива у БФПЕ земљама ЕУ у 2017 години

12 ЕУ 28 и остварни планови за биогорива
3. Политика РС у делу биогорива ЕУ 28 и остварни планови за биогорива Удео ОИЕ у БФПЕ земљама ЕУ у 2016 години

13 Остварни планови у сектору саобраћаја
3. Политика РС у делу биогорива Остварни планови у сектору саобраћаја 2015. године удео ОИЕ од 1,23% резултат је удела електричне енергије у транспорту. Остварена потрошња 30,135 ktoe, планирана НАПОИЕ 117 ktoe! Удео 10% не односи се на биогорива, већ на ОИЕ Извор: RES Share tools

14 Правни и регулаторни оквир - у изради
3. Политика РС у делу биогорива Правни и регулаторни оквир - у изради Три подзакоснка аката за стављање биогорива на тржиште РС Припремљени су (предлог): Уредба о критеријумима одрживости (48 страница са прилозма) Уредба о обавезном уделу биогорива на тржишту (10 страница са прилозма) Правилник о техничким и другим захтевима за биогорива (5 страница)

15 Уредба о критеријумима одрживости
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о критеријумима одрживости Уредба о критеријумима одрживости Овом уредбом ближе се прописују критеријуми одрживости биогорива, начин и поступак верификације испуњености критеријума одрживости биогорива, извештавање о испуњености критеријума одрживости биогорива и друге елементе везане за одрживост биогорива.

16 Уредба о критеријумима одрживости
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о критеријумима одрживости Kритеријуми одрживости биогорива Критеријуми одрживости прописани овом уредбом су скуп преузетих правила Европске Уније Критеријуми одрживости за биогорива чине: уштеда емисије гасова са ефектом стаклене баште, забрана коришћења земљишта значајног за очување биолошког диверзитета, забрана коришћења земљишта са високим садржајем угљеника, забрана коришћења тресета.

17 4. Будући правни и регулаторни оквир
Уредба о критеријумима одрживости Kритеријуми одрживости биогорива Уштеда емисије гасова са ефектом стаклене баште Члан 5. Уштеда емисије гасова са ефектом стаклене баште остварена коришћењем биогорива мора да буде најмање 60 % за биогорива произведена у постројењима која су почела са радом после 5. октобра године.

18 Уредба о критеријумима одрживости
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о критеријумима одрживости Методологија за рачунање уштеде емисија гасова са ефектом стаклене баште Емисије гасова са ефектом стаклене баште које настају производњом и употребом горива нафтног порекла и биогорива, израчунавају се на следећи начин:  E = eec + el + ep + etd + eu – esca – eccs – eccr – eee, E - укупне емисије које настају производњом и употребом горива нафтног порекла или биогорива; eec - емисије које настају из екстракције или обраде сировина el - емисије на годишњем нивоу које потичу од промена у садржају угљеника узроковане променом употребе земљишта, ep - емисије које настају из производног процеса; etd - емисије које настају током транспорта и дистрибуције; eu - емисије које потичу од употребе горива; esca - уштеде у емисији од издвајања угљеника у земљишту применом унапређеног пољопривредног управљања; eccs - уштеде у емисији од издвајања угљеника и геолошког складиштења; eccr - уштеде у емисији од издвајања и замене угљеника; и eee - уштеде у емисији од вишка електричне енергије из когенерације;

19 4. Будући правни и регулаторни оквир
Уредба о критеријумима одрживости Kритеријуми одрживости биогорива Забрана коришћења земљишта значајног за очување биолошког диверзитета Члан 6. Сировине за производњу биогорива, не могу се узгајати на земљишту значајаном за очување биолошког диверзитета, односно земљишту које је у јануару године или касније имало један од наведених статуса: 1) прашума и друго шумско земљиште, а нарочито шуме и друго шумско земљиште са аутохтоним врстама, где не постоје јасно видљиви знаци људске делатности и где еколошки процеси нису значајније угрожени, 2) подручја одређена као: (1) заштићена на основу прописа о заштити природе, (2) значајна за очување ретких и/или угрожених врста или екосистема утврђених на основу међународних споразума ….

20 4. Будући правни и регулаторни оквир
Уредба о критеријумима одрживости Kритеријуми одрживости биогорива Забрана коришћења земљишта значајног за очување биолошког диверзитета Члан 6. (наставак) 3) травњак са високом вредности биолошког диверзитета (или травњак великог значаја за биолошки диверзитет) и то: (1) природни травњак који остаје такав без људске интервенције и који одржава састав природних врста и еколошких карактеристика и процеса; (2) вештачки травњак који би престао да буде травњак без људске интервенције и који је богат врстама и није деградиран, осим ако постоје докази да је уклањање вегетације неопходно за очување статуса травњака.

21 Уредба о критеријумима одрживости Забрана коришћења тресета
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о критеријумима одрживости Kритеријуми одрживости биогорива Забрана коришћења тресета Члан 8. Сировине за производњу биогорива, није дозвољено користити са земљишта које је имало статус тресета у јануару године, осим ако се докаже да обрађивање и жетва сировине не доводи до исушивања претходно неисушеног земљишта.

22 Уредба о критеријумима одрживости
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о критеријумима одрживости Верификација испуњености критеријума одрживости Верификација испуњености критеријума одрживости Члан 12. Испуњеност критеријума одрживости биогорива утврђених овом уредбом доказује се применом шеме верификације и испуњавањем права и обавеза од стране субјеката у животном циклусу биогорива утврђених овом уредбом. Животни циклус биогорива обухвата временски период за који се рачунају емисија гасова са ефектом стаклене баште и који обухвата: производњу и сакупљање сировине од којих се добијају биогорива, транспорт сировине до произвођача биогорива, производњу биогорива и транспорт биогорива до складишта обвезника система стављања биогорива на тржиште. Субјекти који учествују у животном циклусу биогорива су добављач сировине, произвођач биогорива, учесник у трговини биогоривом биогоривом и обвезник система стављања биогорива на тржиште.

23 Министарство енергетике
4. Будући правни и регулаторни оквир Субјекти система верификације испуњености критеријума одрживости биогорива Признање шеме верификације Шема верификације Европска комисија Смер кретања докумената Овлашћење за верификацију Верификатор Смер кретања сировине - биогорива Сертификат Сертификат Подаци у вези са сировином Изјава о производу Изјава о производу Животни циклус биогорива Добављач сировина Произвођач биогорива Учесник у трговини Обвезник система Извештај Извештај Извештај о испуњавању стављања обавезног удела Министарство енергетике

24 Уредба о уделу биогорива на тржишту
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о уделу биогорива на тржишту УРЕДБУ О УДЕЛУ БИОГОРИВА НА ТРЖИШТУ Овом уредбом ближе се прописује: удео биогорива на тржишту, обвезници система стављања биогорива на тржиште и њихове обавезе, мере и начин стављања биогорива на тржиште, извештавање у систему стављања биогорива на тржиште, регистар обвезника система и њихових извештаја, као и друге елементе система стављања биогорива на тржиште.

25 Уредба о уделу биогорива на тржишту Удео биoгорива на тржишту
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о уделу биогорива на тржишту УРЕДБУ О УДЕЛУ БИОГОРИВА НА ТРЖИШТУ Удео биoгорива на тржишту Члан 2. Удео биогорива на тржишту је проценат енергије из биогорива у укупној енергији горива која се стави у промет на тржиште Републике Србије. Гориво из става 1. овог члана су безоловни моторни бензини и гасна уља која се користе као гориво за моторе са унутрашњим сагоревањем у складу са прописима којима се дефинишу њихови технички и други захтеви.

26 4. Будући правни и регулаторни оквир
Уредба о уделу биогорива на тржишту УРЕДБА О УДЕЛУ БИОГОРИВА НА ТРЖИШТУ Одлука о обавезном уделу биогорива на тржишту Члан 3. Влада одлуком прописује за обвезнике система обавезни удео биогорива који су дужни да ставе у промет на тржиште Републике Србије.. Обавеза из става 1. овог члана изражава се као процентуални садржај енергије биогорива у укупној енергији горива, и изражава се у %е/е. Обвезници система Члан 4. Обвезници система су енергетски субјекти који обављају енергетску делатност производње деривата нафте и/или енергетску делатност трговине нафтом, дериватима нафте, биогоривима и компримованим природним гасом, а који увозе деривате нафте.

27 4. Будући правни и регулаторни оквир
Уредба о уделу биогорива на тржишту УРЕДБУ О УДЕЛУ БИОГОРИВА НА ТРЖИШТУ Обавеза стављања удела биогорива на тржиште Члан 5 Обвезник система је дужан да у једној календарској години стави одговарајућу количину биогорива на тржиште Републике Србије, тако да укупна количина енергије из биогорива одговара најмање обавезном уделу биогорива у дериватима нафте утврђеним одлуком Владе

28 4. Будући правни и регулаторни оквир
Уредба о уделу биогорива на тржишту УРЕДБУ О УДЕЛУ БИОГОРИВА НА ТРЖИШТУ Извештавање у систему стављања биогорива на тржиште Члан 6. Обвезници система доказују да су остварили обавезни удео биогорива на тржишту на основу извештаја о испуњавању стављања обавезног удела биогорива на тржиште. Извештај из става 1. овог члана доставља се министарству, електронским путем до краја априла текуће године за претходну годину, на прописаном обрасцу, који је прописан у Прилогу 2 и који је одштампан уз ову уредбу и чини њен саставни део.

29 Уредба о уделу биогорива на тржишту
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о уделу биогорива на тржишту УРЕДБУ О УДЕЛУ БИОГОРИВА НА ТРЖИШТУ Осим тога уредба прописује и Извештавање у систему стављања биогорива на тржиште Регистар обвезника система Садржина Регистра Доступност података из Регистра Последице неиспуњавања обавезног удела биогорива на тржишту … итд.

30 Уредба о уделу биогорива на тржишту
4. Будући правни и регулаторни оквир Уредба о уделу биогорива на тржишту ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности Овим правилником прописују се технички и други захтеви које морају да испуњавају биогорива и биотечности којa се стављају у промет на тржиште Републике Србије, као и начин оцењивања усаглашености биогорива и биотечности.

31 ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности
4. Будући правни и регулаторни оквир ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности  Члан 3. Биогорива у смислу овог правилника су: биоетанол био-ЕТБЕ био-МТБЕ биодизел хидрогенизовано биљно уље.  Биотечност у смислу овог правилника je био гасно уље екстра лако.

32 ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности
4. Будући правни и регулаторни оквир ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности  Члан 4. Биоетанол у смислу овог правилника је етанол произведен из биомасе, који се користи за намешавање безоловних моторних бензина, у складу са захтевима стандарда SRPS EN 228. Члан 5. Био-ЕТБЕ у смислу овог правилника је етил-терцијарни-бутил-етар произведен од биоетанола, који се користи за намешавање безоловних моторних бензина, у складу са захтевима стандарда SRPS EN 228. …итд.

33 ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности
4. Будући правни и регулаторни оквир ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности ПРАВИЛНИК о техничким и другим захтевима за биогорива и биотечности  II. ТЕХНИЧКИ И ДРУГИ ЗАХТЕВИ Члан 10. Биоетанол из члана 4. овог правилника мора да задовољи све захтеве стандарда SRPS EN … итд.

34 ИПА Пројекат Europe Aid/ 138041/IH/SER/RS
5. Наредни кораци ИПА Пројекат Europe Aid/ /IH/SER/RS У току је реализација ИПА Пројекта: Техничка помоћ Министарству надлежном за област енергетике и релевантним јавним установама за имплементацију Закона о енергетици, Националног акционог плана за енергетску ефикасност и Директиве из области обновљивих извора енергије Фокус ће бити на анализама недостатака регулаторног оквира и стварног потенцијала производње биогорива и биотечности у односу на правне тековине ЕУ. Исход ових активности ће бити две студије: Прва би требало да представи потенцијал за коришћење биогорива и биотечности у смислу препорука и законодавства ЕУ, Друга би требало да представи модел националне шеме верификације Пројекат се завршава у октобру 2021.

35 6. Закључак Тренутно не постоје законски услови за производњу биогорива док се не донесу горе наведена подзаконска акта. Министарство очекује најкасније на јесен да се усвоје подзаконска акта за биогорива. У плану је да до доношења новог акционог плана за ОИЕ где ће се успоставити нови план повећања удела биогорива, да удео биогорива у саобраћају Влада одређује на основу динамике постојећег националног акционог плана и економских могућности земље. На сајту Агенције за енергетику Републике Србије налази се Регистар лиценци у коме је уписан један енергетски субјект за производњу биогорива Новим акционим планом размотриће се могућност већег коришћења електричних возила

36 Хвала на пажњи!


Скинути ppt "Обновљиви извори у саобраћају"

Сличне презентације


Реклама од Google