Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Фениксот го победи Огнот

Сличне презентације


Презентација на тему: "Фениксот го победи Огнот"— Транскрипт презентације:

1 Фениксот го победи Огнот
Холокауст Фениксот го победи Огнот

2 Посета на Меморијален центар на Холокаустот

3 Протерување на Евреите
Во 1492 Евреите биле протерани од Шпанија. Тоа се случило бидејќи дел од Евреите не ја прифатиле католичката вера која била наметната од кралицата. Па така протераните Евреи се населиле во различни делови од светот.

4

5 Населување на Балканот
Поради својот интелектуален потенцијал и трговските способности дел од Евреите биле прифатени на Балканот од страна на Отоманска Имерија. По нивното населување луѓето во империјата ги нарекле Сефарди. Како што биле прифатени од Отоманската Империја така биле прифатени и од македонското население.

6 Сефардска Приказна Според една стара сефардска приказна, кога евреите биле протерани од Шпанија си ги земале клучевите со себе во надеж дека еден ден пак ќе се вратат во своите домови. Овие клучеви биле пронајдени на територијата на денешна Босна и Херцеговина во Сараево.

7 Животот на Евреите во империјата
Прогонетите Евреи на Балканот пренеле својата култура и начин на живеење па така за брзо време Евреите станале видни занаетчии и трговци. Тие набрзо почнале да градат молитвени храмови (Синагоги), верски училишта, ритуални бањи и друго. Нивната занаетчиска и трговска способност придонела за значителен развој на Османлиската Империја. Заради нивното големо значење за империјата, таа не се обидела да им ја наметне нивната култура и им дозволила да да продолжат да го негуваат својот јазик и култура.

8

9 Антисемитизам Антисемитизмот е збор кој означува предрасуди кон Евреите кои се движат од антипатија до насилна омраза. Во средниот век тој се манифестира со економски и лични рестрикции. Тој се темелел врз верувањето дека предавникот на Исус, Јуда бил евреин. Својот врв Антисемитизмот го достигнува за време на Втората светска војна кој преминал во организирано убивање на евреите(Холокауст) .

10 Почеток на Холокаустот во Македонија
Во почетокот на бугарските окупатори наредиле сите Евреи да однесат слики и податоци во најблиската полициска станица. Вакво идентификување на евреите било уникатно во Втората светска војна.

11 Жолтата давидова ѕвезда
По окупацијата на Македонија, на г. Германија ја предаде контолата во рацете на Бугарија која на Евреите им забрани да работат како банкари, јавни службеници, аптекари, лекари но и да работат во весници, театри и кина. Куќите на Евреите биле конфискувани и тие биле приморани да живеат во гета. Секој Евреин бил обврзан да носи жолта давидова ѕвезда.

12 Депортација на Евреите од Македонија
Депортацијата на Евреите од Македонија претставува настан од Втората светска војна организиран од владите на фашистичка Бугарија и нацистичка Германија, со цел систематска елиминација на еврејското население. Сите Евреи од Македонија биле депортирани во логорот Треблинка во  Полска, каде што биле задушени во гасни комори.

13 Концентационен логор- Треблинка
Треблинка бил отворен во јули 1942 во Полска. Причината за неговото отварање е за масовно убивање и истребување на Евреите. Жртвите биле терани како добиток од возовите и сите вредни работи им биле одземани. Без разлика на полот и возраста сите Евреи биле испраќани во гасни гомори и убивани со јаглерод моноксид. Од овој логор има помалку од 100 преживеани ни ниту еден од Македонија.

14 Евреите по војната По војната Евреите што се вратиле во своте домови и дуќани нашле други луѓе. Нивните соседи и владините органи со години не биле расположени да им го вратат конфискуваниот имот. Од речиси Евреи во Македонија само околу 350 преживеале.

15 Сеќавање на Холокаустот
Гордите преостанити делови од старата еврејска заедница во Скопје постојат и денес. Во Битола, Штип и Скопје се подигнати споменици на Холокаустот и на некои еврејски партизани. Меморијалниот центар на Холокаустот е најзначаен израз на одговорноста што ја имаме да се сеќаваме.

16 Меморијален центар на Холокаустот

17 Изработиле: Небојша Левковски Ивона Мартиновска Елена Митревска


Скинути ppt "Фениксот го победи Огнот"

Сличне презентације


Реклама од Google