Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

СОНЧЕВО СЕМЕЈСТВО.

Сличне презентације


Презентација на тему: "СОНЧЕВО СЕМЕЈСТВО."— Транскрипт презентације:

1 СОНЧЕВО СЕМЕЈСТВО

2 ШТО ТРЕБА ДА НАУЧИШ! Кој го сочинува Сончевото семејство
Дека Сонцето е наша најблиска ѕвезда Да го процениш влијанието на Сонцето за животот и изгледот на нашата планета Да ги препознаваш планетите по нивната местоположба и големина Да објаснуваш за другите небески тела во нашиот Сончев систем

3 Од што е сочинет Сончевиот систем?

4 Кое небесно тело е најголемо во нашиот Сончев систем?

5 Споредба на големината на Сонцето и планетите

6 ШТО Е СОНЦЕТО? А)Ѕвезда Б)Планета Ц)Комета

7 Сонцето е нашата најблиска ѕвезда
Таа е усвитена топка поради што зрачи голема количина светлина и топлина

8 Само еден мал дел од неговата топлина допира до површината на нашата планета која го која го загрева и осветлува воздухот во неа

9 Боја Температ ура Пример Соѕвездие
Различните ѕвезди по боја всушност се разликуваат по температурите Нашето Сонце спаѓа во жолто-бела ѕвезда Боја Температ ура Пример Соѕвездие Сино-бела 20000°C Ригел Орион Бела 11000°C Вега Лира Жолто-бела 6100 °C Капела Аурига Портокалова 4200°C Арктурус Бутес Црвена 3000°C Антарес Скорпија

10 Нашето Сонце спаѓа во џуџести ѕвезди,а според температурата(6000°S)спаѓа во жолто-бели ѕвезди

11 Од нашето Сонце има уште многу ,многу поголеми ѕвезди

12 Колку планети брои нашиот Сончев систем

13 Што е со Плутон?

14 Од 2006 г. Наваму со решение на Меѓународната Астрономска Унија е одлучено Плутон да не спаѓа во планети туку во џуџе планети Џуџе планета

15 Таквата одлука е донесена поради тоа што се откриени и др
Таквата одлука е донесена поради тоа што се откриени и др.небесни тела со големина како Плутон,па за да се направи разграничување меѓу небеските тела кои по своите карактеристики спаѓаат во планети како критериум за разликување се зема димензијата на н.тело со што се воведува нов тип на небесно тело-ЏУЏЕ ПЛАНЕТА

16 ЗАКЛУЧОК!

17 Сега да ги погледнеме планетите од нашиот сончев систем

18 Видео од кое се гледа секоја планета во 3Д

19 Видео од кое се гледа секоја планета во 3ДI НАШЕТО МЕСТО ВО ВСЕЛЕНАТА

20 Приказ 3Д на секоја планета од нашиот Сончев систем

21 Но во нашиот Сончев систем има и други наебесни тела
Но во нашиот Сончев систем има и други наебесни тела?Што забележуваме на сликата? Дали има и други небесни тела? Што се точките во близина на планетите?

22 ШТО СЕ ПРИРОДНИ САТЕЛИТИ?
Природни сателити се небесни тела кои кружат околу некоја планета

23 Кој е природниот сателит на нашата планета?

24 ПОЛНА МЕСЕЧИНА

25 Како изгледа Месечината одблиску
Поблиската страна од Месечината

26 Подалечната страна од Месечината

27 Дали сите планети имаат природни сателити?
ИМЕ на ПЛАНЕТА БР. НА САТЕЛИТИ 1.ЈУПИТЕР 63 2.САТУРН 60 3.УРАН 27 4.НЕПТУН 13 5.ПЛУТОН(џуџеста планета) 3 6.МАРС 2 7.ЗЕМЈА 1 8.ВЕНЕРА 9.МЕРКУР

28 Што се астероиди?-помали откинати делови од некоја планета или сателит Астероиди се небесни тела составени од карпи или метали кои орбитираат(кружат) околу Сонцето

29 Што се метеори? Дали сте виделе "ѕвезда што паѓа"?

30 Метеорот може и целосно согори во текот на падот
Метеори-небесни тела во облик на поголеми камења или карпи кои влегувајќи во Земјината атмосфера, согоруваат и оставаат светла трага. Метеорот може и целосно согори во текот на падот

31 Снимка од пад на метеор

32 Пад на метеор

33 Објаснение за тоа што се всушност метеорите

34 Дали сте слушнале за Халеева комета?
СЛИКИ НА ХАЛЕЕВАТА КОМЕТА НАПРАВЕНИ ОД NASA 1986г.

35 Но што се всушност комети?Од каде доаѓаат?
ГАСОВИТИ ТОПКИ? КОМЕТА Е ТЕМНО НЕБЕСКО ТЕЛО КОЕ ВО НАЈГОЛЕМ ДЕЛ Е СОСТАВЕНО ОД МРАЗ. КОГА КОМЕТИТЕ СЕ БЛИСКУ ДО СОНЦЕТО, ДЕЛ ОД НИВНИОТ МРАЗ ПОМИНУВА ВО ГАС. ГАСОТ ЗАЕДНО СО ОСЛОБОДЕНАТА ПРАШИНА ОД МРАЗОТ ФОРМИРА СВЕТЛА И ДОЛГА ОПАШКА КОЈА СТРУИ ЗАД КОМЕТАТА.


Скинути ppt "СОНЧЕВО СЕМЕЈСТВО."

Сличне презентације


Реклама од Google