Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

АНТОЛОГИЈА НА СВЕТСКИ РАСКАЖУВАЧИ

Сличне презентације


Презентација на тему: "АНТОЛОГИЈА НА СВЕТСКИ РАСКАЖУВАЧИ"— Транскрипт презентације:

1 АНТОЛОГИЈА НА СВЕТСКИ РАСКАЖУВАЧИ
ЦРНИ ОВЦИ АНТОЛОГИЈА НА СВЕТСКИ РАСКАЖУВАЧИ

2 Едгар Алан По "Овалниот портрет" ја разработува посветеноста, но овој пат предметот на посветеност е токму уметничкото дело.

3 Главната идеја на приказната престојува во збунувачкиот однос меѓу уметноста и животот. Во "Овалниот портрет", уметноста и зависноста од неа се прикажани како убијци, одговорни за смртта на младата невеста . Во овој контекст, може да се изедначи уметност со смртта, додекаодносот помеѓу уметноста и животот се смета како ривалство. Теорија на По дека поезијата како уметноста е ритмички создавање на убавина, и дека најпоетската тема во светот е смртта на убава жена (види "Философија на композицијата"). "Овалниот Портрет" укажува на тоа дека убавината на жената ја осудува на смрт. По сугерира во приказната дека уметноста може да ја открие вината на уметникот или зло и дека уметникот дури и може да го уништи животот што тој го моделирал во уметност.

4 Erskine Caldwell

5 «Крајот на Кристи Такер».
Оваа приказна е за црнецот Кристи Такер кој живее на плантажа во сопственост на Ли Кросман. Главните ликови се Кристи Такер и Ли Кросман. Дејството се случува во Џорџија. Дејството се одвива на плантажата. Ли Кросман е алчен и суров. Тој мрази црнци и ги третира нив како животни. Основната идеја на оваа приказна е расизам. Ли Кросман е расист и ги мрази црнците многу. Тој претпоставува дека може да направи ништо со црни луѓе, или "niggers", како што ги нарекува. Тој го убива Кристи Такер без посебна причина, само затоа што тој е лут на Кристи.

6 Вилијам Саројан Станува збор за лице Мурад, кој го презеде коњ без поставување на сопственикот дозвола. Семејството и племето на главните ликови (Арам и Мурад) во приказната се знае дека се "чесни". И со она што го направија, особено Мурад, се чинеше дека ги прекршиле нормите на нивниот род. Но, за Нив крадењето на коњ за јавање не е исто што и крадењето нешто друго, како на пример пари.

7 Џејмс Џојс Буквално не постои дејство во "Евелин", а поголемиот дел од приказната се раскажуваат мисли кои се случуваат во умот на хероината како таа седи пред прозорецот во својот дом во мрак. Во оваа смисла, приказната не е линеарна.

8 И покрај тоа што започнува со Евелин, деветнаесет годишниот лик, седејќи во освојувањето на темнината, на читателот му се дава увид во емоциите и мисли кои ги искусува, место дејство или заплет. Тешкиот живот на жените во општество во кое доминираат мажите Вина Сомнеж

9 Луиџи Пирандело-нобеловец

10 Франц Кафка Може да се препознае во ликот на таткото прилично германски карактеристики на сомнежот и критикување но и Еврејската самоомраза. Всушност Кафка е германски Евреин. Имам Единаесет синови е насловот на краток расказ на Франц Кафка, каде што тој опишува 11 од неговите раскази како негови деца. Тоа претставува поплака на незадоволниот татко за неговите 11 синови. Кај сите наоѓа недостаток.

11 Хајнрих Бел-нобеловец
Црни овци – неморална приказна за чичко Ото и внук му, и внук му...Како што генерациите се наследувале, овие луѓе биле црните овци во семејството –мрзеливи, безделници, никојпат верни на една идеа, еден план, една работа На крај доаѓаат до голема сума пари и престануваат да го малтретираат семејството

12 Бертолд Брехт – Недостојната старица
Оваа кратка приказна претставува една жена која му приоѓа на вдовството како на нов почеток. Таа ја одбива саможртвата и се редефинира. Како нејзиниот внук што вели, «таа изгледа заврши со семејниот живот и гази по нови патишта сега во вечерните часови на својот живот." Брехт ги претставува очекувањата на општеството од постарите, а потоа ни покажува алтернатива: жена која не и не е неразумна или луда, туку едноставно ќе се одлучи да се види како поединец кој има автономија над сопствениот живот до моментот на нејзината смрт.

13

14 Надењка Карактеристично за прозното творештво на Чехов, освен нивниот кус облик, е и хуморот. Во неговата проза хуморот се јавува во сите варијанти, од најблаг - до најостар. Темите што ги обработува се разни. Тој критички ги опфаќа сите сегменти на општественото живеење.

15 се меша сегашноста и минатото, оствареното и сонуваното
Расказот започнува во сегашно време и прво лице еднина. Нараторот се пошегувал со Надењка така што додека се спуштале со санката по ридот тој и шепнал на увото дека ја сака. Поради ветрот, таа не била сигурна дека тој навистина ги изговорил тие зборови, па си помислила дека и се присторува. За да ја дознае вистината, таа сака да се спуштаат повторно и повторно, а со секое спуштање таа е се помалку сигурна во она што го слуша. Со надеж дека тие зборови значат повеќе од шумење на ветрот и присторување, таа го повикува секој ден да одат на санкање. Тие зборови врз неа имаат прекрасно дејство. Таа е постојано насмеана, среќна и убава. На крајот, Чехов, приказната од сегашно време ја префрла во минат план:

16 Хорхе Луис Борхес


Скинути ppt "АНТОЛОГИЈА НА СВЕТСКИ РАСКАЖУВАЧИ"

Сличне презентације


Реклама од Google