Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ХРОНОЛОШКИ РЕД НА НАСТАНИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Сличне презентације


Презентација на тему: "ХРОНОЛОШКИ РЕД НА НАСТАНИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА"— Транскрипт презентације:

1 ХРОНОЛОШКИ РЕД НА НАСТАНИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
ПОВАЖНИ ДАТУМИ И НАСТАНИ

2 САМОСТОЈНА НЕЗЕВИСНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - 8 Септември 1991 год.
На год. по пат на референдум народот одлучи Македонија да се издвои од Социјалистичка Федеративна Република Југославија Собранието ја донесе конечната одлука! Македонија стана САМОСТОЈАНА НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

3 Македонија во состав на СФРЈ – Социјалистичка Федеративна Република Македонија -од 1945-
Од 1945 па се до 1991 год. Република Македонија беше во состав на Социјалистичка Федеративна Република Југославија

4 Македонија во Втората Светска Војна
Од 1941 па се до 1945 година Македонија учествувала во Втората Светска Војна ЦЕЛ: Ослободување од фашистичкиот окупатор

5 Македонија во Првата Светска Војна од 1914-1918 год.
Битола разурната од бомбардирањето во Првата светска војна Македонија заради својата местоположба станала фронт и била пат преку кој сојузничките војски и помагале на Србија во борбата против Бугарија и Австро-Унгарија.

6 Поделба на Македонија Втората балканска војна завршува со договорот во
Букурешт. Со овој договор Македонија е поделена меѓу Србија, Грција и Бугарија.

7 Прва балканска војна – 1912г. и Втора балканска војна -1913 г.
Двете Балкански војни се воделе на територијата на југоисточниот дел од Балканскиот Полуостров во 1912 и 1913 година.

8 МАКЕДОНИЈА ПОД ТУРСКО РОПСТВО – од 1395год.
Цели 5 века (околу 500 години) Македонија била под Турско ропство Гоце Делчев Никола Карев Јане Сандански Познати македонски револуционери за ослободување од турските окупатори Даме Груев Питу Гули

9 Прва македонска држава на чело со Цар Самуил - Х век
Македонските Словени првата своја држава ја формирале во Х век. На чело на државата застанал Самуил кој бил прогласен за цар на македонската држава. Војската на Цар Самуил Територија на Самуиловото царство ЦАР САМУИЛ

10 Ширење на македонската писменост IX- век (описменување на македонскиот народ)
Св. Кирил и Методиј ја создале Глаголицата. Св. Климент и Наум Охридски ја упростиле глаголицата и новото писмо го нарекле - Кирилица .

11 Македонија пред нашата ера АНТИЧКА МАКЕДОНИЈА
Првата државна организација е Античкото македонско кралство. Во VIII век пред новата ера започнало обединувањето на македонските племиња во единствена држава. Сегашна Република Македонија Најголем подем македонската држава доживува во времето кога владееле македонските кралеви Филип II Македонски ( г.п.н.е.) и Александар III Македонски ( г.п.н.е.).


Скинути ppt "ХРОНОЛОШКИ РЕД НА НАСТАНИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА"

Сличне презентације


Реклама од Google