Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

СЛИКАЊЕ- ТЕХНИКА АКВАРЕЛ

Сличне презентације


Презентација на тему: "СЛИКАЊЕ- ТЕХНИКА АКВАРЕЛ"— Транскрипт презентације:

1 СЛИКАЊЕ- ТЕХНИКА АКВАРЕЛ
- Акврелот е водена сликарска техника со која сликаат и уметниците и учениците - Бојата се разредува со вода и се нанесува на рапавата страна од хартијата - Се слика со врвот и средниот дел од четката со лесно и брзо нанесување на бојата. - Со акварелот нејдобро е да се слика директно со четката без да цртаме со молив

2 ДА СЕ ПОТСЕТИМЕ ЗА ГРАДАЦИЈА
Градацијата како принцип ни покажува дека секој ликовен елемент може постепено да се промени од една во друга вредност. Каква градација е прикажана на оваа слика?

3 ДА СЕ ПОТСЕТИМЕ ЗА ФОРМА
Се она што сакаме да го нацртаме или насликаме има форма. Некои форми се статични – мируваат а некои се динамични – прикажуваат движење Што е статично а што динамично на оваа слика?

4 КОНТУРНА ЛИНИЈА И СИЛУЕТА
Надворешната форма ја прикажуваме со контурна линија. Еднобојна контурна слика на некого или нешто се вика силуета

5 ЗАДАЧА Да прикажеме залез на сонцето преку градација на боја и силуети во црна боја (статични или динамични) со техника АКВАРЕЛ.

6 ЗАЛЕЗ НА СОНЦЕТО

7 ЗАЛЕЗ НА СОНЦЕТО

8 ЗАЛЕЗ НА СОНЦЕТО


Скинути ppt "СЛИКАЊЕ- ТЕХНИКА АКВАРЕЛ"

Сличне презентације


Реклама од Google