DIVLJE ŽIVOTINJE.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Digitalna kolekcija insekata Sofija Nestorović VII-4
Advertisements

Без Сунца не би било живота на Земљи
ЖИВОТИЊЕ У ПОВРТЊАКУ И НА ЊИВИ
ВОЋЊАК.
ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА 6. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ
ФЛОРА НАШЕ ЗЕМЉЕ.
ŽIVA BIĆA MORSKOGA DNA.
Olivera Hrnjaković, Marko Tot, Aleksandar Kupusinac, Rade Doroslovački
РИБЕ ДУНАВА.
Тежина завоја првог индивидуалног је око 50 гр.
БИОСФЕРА - VI разред основне школе -
BILJKE I ŽIVOTINJE- RIJEKA NERETVA
Ogulin Nika Pavlović 8.d.
Појам птице (Шта су птице?)
ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА
ОРИЈЕНТАЦИЈА.
ХИМАЛАЈИ Дана Дивнић Кристина Лукић II5.
SUNČEV SUSTAV.
Заштићена подручја и њихов утицај на повећање привлачности простора Републике Србије Стојановић Верица, Драгана Петраш Завод за заштиту природе.
САВРЕМЕНО ДРУШТВО И ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ
ПРИЛАГОЂАВАЊЕ БИЉАКА И ЖИВОТИЊА.
PRADOBA-STARO DOBA-SREDNJE DOBA-NOVO DOBA
Узвишења и удубљења Други разред.
Izradio: Dario Gašparić, 8.c 2010./2011. II. osnovna škola Čakovec
ZAŠTITA PRIRODE.
Гласно - тихо.
HORDATI (CHORDATA).
ENERGIJA IZRADILA:LORENA LAUŠ.
Укрштеница 1. Кућа од Аутомобили користе Чаша je од ...
ZADACI „MEĐUDJELOVANJE”
ЗАДАЦИ РАДА НА ФОРМИРАЊУ ОСНОВНИХ ПОЈМОВА ПОЗНАВАЊА ПРИРОДЕ И ДРУШТВА
PSIHIČKI POREMEĆAJI ODRASLIH
КВИЗ ЗНАЊА БИЉКЕ И ЖИВОТИЊЕ.
ПРАВИЛА САОБРАЋАЈА (БИЦИКЛ)
Osnovna škola Bartola Kašića Vinkovci
РАЗНОВРСНОСТ БИЉАКА Душанка Пивнички ОШ ,,Здравко Гложански" Бечеј
Притисак чврстих тела.
Hoplocampa testudinea
Горива.
Женски ликови у роману На Дрини ћуприја
ЛАВ И МИШ ЕЗОП.
Tales.
НАЦИОНАЛНИ ПАРК ТАРА.
Развој тржишта основних сточарских производа у Србији у контексту Европских интеграција Раде Поповић, Марија Кнежевић Биљана Штављанин Универзитет у.
Morske biljke i životinje
Nacionalni parkovi gorskog kraja
Koliko dobro poznajete šumu? 
4. OBRADA ZVUKA I VIDEOZAPISA
MORSKE ŽIVOTINJE Sandro Karić 6.a.
Najčudesnije pojave u prirodi
PUT DO KNJIGE Put do knjige.
Prisjetite se i objasnite kruženje vode u prirodi.
ŽIVA PRIRODA I ŽIVOT ŽIVOTINJA
KORIST OD ŠUMA, ONEČIŠĆENJE I ZAŠTITA.
Šuma LANA BISTROVIĆ, 7.a.
Sara Pleša 4.b BJELOGLAVI SUP.
ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА
RODE Роде су активне дању, са изузетком Ciconia abdimii која лови и ноћу. Врло су осјетљиве на нагле климатске промјене. На примјер, када пада киша или.
Živi svijet šoltanskih lokvi: vlažna staništa na Šolti
Lockheed SR-71 “Crna ptica” – Najveća brzina u vazduhu
DAN PLANETA ZEMLJE
Jelena Franić Rihter, prof.
Zabava, otkrivanje zavera, obrazovanje
MAČKE Marino Antolović 6.d.
DAN PLANETA ZEMLJE.
Слабљење српске државе
OBAVEZNA DOKUMENTACIJA
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ-ПРОТЕТИКА И ОРТОТИКА
Raskrižje u istoj razini
О притиску уопште Притисак чврстих тела Притисак у течностима
Транскрипт презентације:

DIVLJE ŽIVOTINJE

DIVLJE ŽIVOTINJE Naziv divlje životinje koristi se u pravilu za životinje koje žive u svom prirodnom staništu, podalje od čovjeka. U svakodnevnom govoru, pojedine vrste divljih životinja nazivaju se prema srodnim vrstama koje su domesticirane. Iako to nije jedina vrsta koju bi se moglo ubrajati u ovu skupinu. Danas bi se divljim konjima mogli nazvati još samo Pševalskijevi konji, no naziv se u širem smislu koristi i za mustange, iako su ustvari potomci domesticiranih konja koji su se kasnije odvojili od čovjeka i vratili se životu u prirodi.

ŽIVOTNI PROSTOR Gotovo svuda na svijetu postoje divlje životinje, no najmanje divljih životinja još živi u divljini koju nije čovjek na neki način preoblikovao. Svaka životinjska vrsta ima određene potrebe u odnosu na okoliš ,koje su u dovoljnoj mjeri zadovoljene i u područjima koje je čovjek prilagodio svojim potrebama. Neke su životinje čak razvile naviku korištenja prednosti blizine čovjeka .S druge strane, ljudske aktivnosti razorile su, ili u najmanju ruku osjetno smanjile površine na kojima inače žive divlje životinje.

VUK Sivi vuk je najveći pripadnik porodice pasa. Najveći vukovi žive na sjeveru , dok su predstavnici južnijih populacija upola manji. Prosječna je masa odrasloga vuka s područja Hrvatske 31 kg . Od vrha nosa do vrha repa dugački su prosječno 170 cm (rep = 42 cm), a prosječna im je visina u grebenu 70 cm.

VUK U Hrvatskoj mu je boja krzna uvijek siva; leđa i rep su tamnosive boje koja prema trbuhu i nogama prelazi u svijetlosivu. Na prednjoj strani podlaktice najčešće ima tamnu prugu, iako su pronađeni i primjerci bez nje. U različitim dijelovima svijeta žive vukovi kojima boja varira, u rasponu od bijele, preko svijetlosmeđe, crvenkaste, do sive i crne.

VUK

SMEĐI MEDVJED Naseljava prostrana planinska područja obrasla šumom. Naraste u dužinu i do 220 cm, a u visinu do 130 cm. Može biti težak i preko 300 kg. Glava, vrat, trup i noge su izuzetno snažne. Zubi mrkog medvjeda su tupasti jer su prilagođeni uglavnom biljnoj hrani, osim očnjaka koji su oštri i jaki i predstavljaju strašno oružje. Noge se završavaju jakim kandžama, kojim se odlično služi pri hranjenju. 

SMEĐI MEDVJED Medvjed je svežder. Zahtjeva istovremeno hranu i biljnog i životinjskog porijekla. Od biljne hrane jede razne nadzemne dijelove biljaka, plodove grmlja i drveća i razne žitarice. Od hrane životinjskog porijekla jede razne insekte i njihove razvojne forme, gmizavce, sitne glodare i lešine svih vrsta. Napada i domaću stoku, ali samo ako nema drugog načina da zadovolji svoje potrebe za mesom.

DIVLJA SVINJA Zubi, očnjaci, su tako postavljeni u vilici da se donji, sjekutići, uvijek preklapaju sa gornjim zubima.Dugi su 28 cm,nazivaju se brusači i sjekači,a kod ženke klice. Na taj način zubi se oštre. Očnjaci mužjaka najsnažniji su u petoj godini. Divlja svinja ima boju krzna smeđe boje, tako da se uklapa u okolinu. Mladi, kada se tek rode, imaju karakteristične uzdužne pruge koje im ostaju do drugog mjeseca.

DIVLJA SVINJA Masa im varira ovisno koje je godišnje doba i može prijeći 300 kg kod mužjaka vepra, dok ženke mogu biti teže od 150 kg. Ženke postaju spolno zrele sa 10 mjeseci, a mužjaci nekoliko mjeseci kasnije. Međutim, ne pare se prije navršenih 18 mjeseci, osim ako nije došlo do poremećaja prirodne ravnoteže.

IZRADIO:DANIEL VIDOVIĆ 6.c