Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Najčudesnije pojave u prirodi

Сличне презентације


Презентација на тему: "Najčudesnije pojave u prirodi"— Транскрипт презентације:

1 Najčudesnije pojave u prirodi
Radili: Sara Đurić i Miloš Milenković I5

2 „Vatrena atmosfera“

3 Vrata pakla Vrata pakla je plamteća rupa koja se nalazi u pustinji u Turkmenistanu blizu sela Derweze.Rupa gori još od godine, zbog ogromne količine gasa koja je tu nađena.Prečnik rupe je 70, a dubina 20 metara.

4

5 Vatreni tornado Vatreni tornado je pojava koja nastaje pri velikom požaru, koji se izdiže i do 30 metara u atmosferu usled jakog tornada.Jako su opasni i kreću se velikom brzinom, najčešće pojave su na područjima Australije i Severne Amerike.

6 „ČUDESA SA NEBESA“

7 POLARNA SVETLOST Polarna svetlost ili aurora borealis(na severu) i aurora australis(na jugu) je raznobojna svetlost emitovana usled sudaranja jona u jonosferi na visini od 80 do 150 km.

8 Oblaci u boji Polarni stratosferni ili sedefasti oblaci nastaju u stratosferi na visini od 15 do 25 km nastaju nakon što padne mrak ili pred zoru.Nastaju na temperaturi od -78C tako što kroz male kristale u oblacima prolazi sunčeva svetlost i emituje razne boje.Ova pojava se dešava u polarnim zemljama(Aljaska, Severna Kanada, Engleska i Škotska).

9 Venecuelanska večita oluja
Misteriozna „Relampago del Catatumbo“ je pojava večite oluje u Venecueli na mestu gde se reka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo.Ova večita oluja predstavlja razmenu munja između oblaka od 140 do 160 noći godišnje i to do 280 puta za jedan sat.Ovo mesto se smatra najvećim generatorom ozona na planeti, iz tog razloga dolazi do pražnjenja električne energije.Takođe predstavlja veliku turističku atrakciju.

10

11 KIŠA RIBA Ova pojava nastaje pri formiranju tornada na velikim vodenim površinama koji usisaju u sebe vodene organizme(žabe, ribe…), a nakon tornada sve padne na zemlju.Pojava je karakteristična za priobalske zemlje.

12 MISTERIJE DUBINA

13 Svetleći talasi Svetleći talasi su pojava koju izaziva posebna vrsta alge koja ima moć bioluminiscencije (emitovanje svetlosti).Pojava se dešava noću na toplim obalama širom sveta.

14 „SMRTONOSNI VATRENI BALONČIĆI“
Pojava se dešava u Alberti, gradu u Kanadi, u zaleđenom jezeru Abraham.Milion malih mehurića debelih i do 25 cm, koje prave vrsta bakterije, jako su eksplozivni.Pojava je vidljiva u periodu od novembra do marta i predstavlja pravu atrakciju za turiste.

15

16 CRVENE PLIME Crvene plime su pojava brzog razmnožavanja estuarskih, morskih ili slatkovodnih crvenih algi, koje vodi daju crvenu boju.Ove plime su vrlo opasne za biljni i životinjski svet, pa čak i za čoveka.

17 LITOSFERA

18 PUTUJUĆE KAMENJE Ova pojava se odigrava u blatnjavoj pustinji zvanoj „Dolina Smrti“.Nastaje preko noći kada se temperatura spušta u minus, a jaki vetrovi koji duvaju u raznim pravcima pomeraju ogromno kamenje.

19 REKA OD PESKA Ova ne tako retka, čudna pojava događa se u pustinji Rub el Hali na Arabijskom poluostrvu.Naučnici još nemaju objašnjenje zašto se ogromne količine peska i kamenja kreću u obliku reke.

20 KRAJ


Скинути ppt "Najčudesnije pojave u prirodi"

Сличне презентације


Реклама од Google