Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА

Сличне презентације


Презентација на тему: "ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА"— Транскрипт презентације:

1 ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА
ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА

2 БЛОБФИШ је морска риба која живи у дубоким водама Аустралије и Тасманије. Њен изглед помало личи на изглед човека. Дугачка је око 30 cm, а месо јој је као желатин који је само мало гушћи од мора. Такво тело јој омогућава да плута изнад морског дна. Не троши енергију на пливање, нити на храњење. Уместо да иде у лов, она лежи и чека да нешто јестиво прође поред ње.

3 МАДАГАСКАРСКИ ПРСТАШ или АЈ-АЈ је мала животињица која живи на острву Мадагаскар. Дужина тела му је од 36 – 44 cm, а тежак је до 3 kg. Има жбунаст реп који је дугачак 20 – 60 cm. Крзно му је црне или тамно – смеђе боје, а лице и доњи део тела су му бели. Очи су му сјајно жуте боје, уши клемпаве, зуби слични пацовима, дуги и танки прсти, од којих је најдужи средњи. Живи ноћу, а изузетно добар слух му помаже да се сналази по мраку. Спада у ноћне грабљивице, а плен су му, углавном, инсекти из дрвећа. Храни се на исти начин као детлић. Куцка по дрвећу тражећи бубе, па их онда, својим дугим средњим прстом вади из коре.

4 ВЕЛИКООКА АВЕТ спада у групу полумајмуна
ВЕЛИКООКА АВЕТ спада у групу полумајмуна. Висока је 15 cm и на округлој глави има велике буљаве очи и клемпаве уши. Очи су јој непомичне, али зато може окретати главу за 180˚. Живи на дрвећу и храни се инсектима и ситним животињама. Дугачак реп, велика стопала и јастучићи на дугим прстима помажу овој авети да се вешто пентра по дрвећу. Често је жртва птица и змија. Не може да поднесе да буде затворена у кавезима. Ако се догоди да буду затворене, у већини случајева изврше самоубиство.

5 НОСАТИ МАЈМУН има нос који личи на сурлу и велики стомак
НОСАТИ МАЈМУН има нос који личи на сурлу и велики стомак. Дугачак нос имају само одрасли мужјаци и он може достићи дужину око 17 cm( што је четвртина висине овог мајмуна). Једе семенке, суво воће и младо лишће биљака које једино живе на острву Борнео. Живи на дрвећу у близини воде и одличан је пливач. Једини непријатељи су им леопарди и крокодили. Групу мајмуна на опасност упозорава мужјак својим криком.

6 ТАПИРИ су сисари папкари са непарним бројем прстију
ТАПИРИ су сисари папкари са непарним бројем прстију. Живе у шумама и мочварним пределима Америке и Азије. Личе на свиње, крупни су и изгледају као троме и трапаве животиње. Имају коњасту главу и кратку, голу сурлу. Тело је покривено кратком полеглом длаком. Дању мирују, а по ноћи иду у потрагу за храном. Да би се заштитили од крвожедних инсеката, често се ваљају у блату. Сурла им је покретљива и помоћу ње хватају и чупају грање и лишће.

7 АРМАДИЛ има необичан коштани оклоп
АРМАДИЛ има необичан коштани оклоп. Живи у централним деловима Аргентине, на ливадама и пешчаном тлу. Дуг је од 9 до 11,5 cm, нема реп и има мали нос ружичасте боје. Уколико се уплаши има способност да се потпуно закопа у земљу за свега неколико секунди. Најчешће се храни мравима и то тако што близу њиховог мравињака избуши рупу и чека их у заседи. Понекад се храни црвићима, мањим пужевима и инсектима.

8 ЗВЕЗДАСТА КРТИЦА има звездаст нос
ЗВЕЗДАСТА КРТИЦА има звездаст нос. Пронађена је у Канади и Великој Британији. Живи на пољима и ливадама на којима је тло дубоко и влажно. Храни се инсектима, црвима, глистама и другим ситним животињама које живе испод земље. Веома је добар пливач. Прави тунеле испод земље, а излази из тих тунела су у води. Активна је и ноћу и дању и у свим годишњим добима.


Скинути ppt "ЖИВОТИЊЕ НЕОБИЧНОГ ИЗГЛЕДА"

Сличне презентације


Реклама од Google