Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ХИМАЛАЈИ Дана Дивнић Кристина Лукић II5.

Сличне презентације


Презентација на тему: "ХИМАЛАЈИ Дана Дивнић Кристина Лукић II5."— Транскрипт презентације:

1 ХИМАЛАЈИ Дана Дивнић Кристина Лукић II5

2

3 Хималајски масив или Хималаји
Хималаји су планински венац у Азији, који раздваја Индијско полуострво од платоа Тибета. На Хималајима се налази највиши врх на свету, Монт Еверест. Такође, то је назив великог планинског система који укључује Каракорум, Хиндукуш, као и друге, мање венце који се протежу из Памирског чвора. Хималаји се протежу кроз 5 држава: Пакистан, Индија, Бутан, Кина и Непал. Неке од највећих река на свету, као што су Ганг, Инд, Јангцекјанг, извиру на Хималајима. Отприлике 750 милиона људи живи у подручју ових река, а тај број укључује и Бангладеш.

4

5 Језера  На Хималајима се налазе стотине језера. Већина језера су на висинама мањим од 5000m. Што је већа висина то су мања језера. Највеће језеро је Пангонг Цо које се налази на граници Индије и Кинеског Тибета. Налази се на висини од 4600m, широко је 8km а дугачко је 134m. Планинска језера су настала глацијалном ерозијом.

6

7 Настанак Хималаја Хималаји, највиши планински масив на свету али и један од најмлађих планинских масива, чије је стварање почело пре око 70 милиона година, настали су када се индо-аустралијска плоча сударила са евроазијском плочом. Индо-аустралијска плоча се још увек креће брзином 67mm годишње, што доводи до раста Хималаја од 5 милиметара годишње.

8 Монт Еверест Монт Еверест од давнина привлачи како искусне планинаре, тако и почетнике жељне адреналина. Виско је 8848m и врх се налази у Тибету, близу границе са Непалом. Његова висина је први пут измерена године, а1865.године је добио по велшком географу Џорџу Евересту. Непалци Монт Еверест називају Сагармата, што значи Чело неба, док га на Тибету знају као Чомолунгму, то јест Мајку универзума. Први људи који су освојили овај врх су били новозеландски алпиниста и истраживач Едмунд Хилари и планинар Тензинг Норгај 29.маја 1953.

9

10 Занимљивости Прва жена на врху је била Јапанка Јунко Табеи а најмлађа особа тринаестогодишњи Џордан Ромеро године. Најстарија особа која се попела на Монт Еверест у својој 80-ој години је био Јапанац Јуичио Муира. Први човек из који се попео на Монт Еверест јесте Драган Јаћимовић, који је једини од двочлане експедиције Војске Југославије изашао на врх 26.маја 2000.године. Са њим је ишао и Горан Ферлан али је он одустао на око 200m због промрзлина. Јул је на планини најтоплији месец а тада је просечна температура близу врха -20 °C, док је зима позната по ветровима велике брзине( km/h). Људи који погину током успона углавном су напуштени: око 200 тела никада није покупљено. Неки лешеви су чак постали оријентир на планини.

11 Занимљивости У последњих 6 деценија више од 5000 људи се попело на Монт Еверест. Постоје 2 главна пута до врха, североисточни(кинеска страна) и југоисточни(непалска страна). Југоисточни се сматра лакшим и тим путем су ишли Хилари и Норгај 1953.

12 Флора и фауна Флора и фауна Хималаја варира са климом, земљиштем и надморском Због екстремних хладноћа при врху живе само екстремофилни организми(организми који успевају при екстремним условима). Хималајска вегетација разликује се у различитим климатским појасевима. На стрмим падинама планинског венца можемо да видимо бамбус. Индијски кестен је такође биљна врста која тамо расте.

13 Снежни леопард има природно окружење у снежним пределима
Снежни леопард има природно окружење у снежним пределима. Он воли да се креће по стрмим камнитим теренима па их је тешко уочити. Они су једна од угрожених врста. Имају мекано и дебело сиво крзно са кружним црним мрљама по којима су. Хималаје настањују и облачасти леопарди.

14 Црвена панда је угрожена врста и живи у умереној клими у листопадним шумама, где има бамбуса и шупњег дрвећа. Живи у источном делу Хималаја. Јак је говедо дуге длаке и налази се у индијском делу Хималаја и он спада у најкорисније животиње јер се поред меса и коже, користи и за ношење терета.

15


Скинути ppt "ХИМАЛАЈИ Дана Дивнић Кристина Лукић II5."

Сличне презентације


Реклама од Google