Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ОРИЈЕНТАЦИЈА.

Сличне презентације


Презентација на тему: "ОРИЈЕНТАЦИЈА."— Транскрипт презентације:

1 ОРИЈЕНТАЦИЈА

2 Оријентација помоћу сунца,сата и сенке
Оријентација помоћу сунца Код нас је сунце сваки дан у години у 6 сати ујутру на истоку, у 12 сати на југу, а у 18 сати на западу.То је по зимском рачунању времена, а по летњем у 7 сати ујутру је на истоку, у 13 сати је на југу, а у 19 сати на западу. Оријентација помоћу сунца,сата и сенке Сат се стави водоравно ( на длан,пањ,земљу) и у центар се вертикално постави оловка, дрвце, шибица, сламка...Предмет ће бацати своју сенку у смеру супротном од сунца. Тада часовник треба окретати, све док сенка не покрије малу казаљку часовника. Затим се угао, између правца мале казаљке и броја 12, преполови замишљеном линијом и она ће у продужетку показивати правац севера.

3

4 Оријентација ноћу Ноћу се оријентишемо помоћу звезда и месеца. Пун месец у поноћ је на северу.Ујутру је на западу, а увече на истоку. За време ведре ноћи, правац севера можемо одредити по Северњачи или Поларној звезди. Она се налази у сазвежђу Малих кола (Мали медвед), а најлакше ју је пронаћи помоћу Великих кола ( Велики медвед). Велика кола се састоје од 7 јасно видљивих звезда, распоређених тако да личе на запрежна кола. Странице “кола” формирају 4 звезде, а “руду” 3 звезде. И Мала кола се састоје од 4 звезде у “колима” и 3 звезде у “руди”. Звезда на самом врху руде Малих кола јесте Северњача.

5

6 Мала кола се нешто теже уочавају
Мала кола се нешто теже уочавају. Зато је, ради оријентације, најбоље кренути од задње странице Великих кола. 5 дужина те странице се дода на њену постојећу дужину. На крају тако продужене странице је Северњача. Она је најсјајнија звезда на том делу неба. Означава правац севера, а понекад је видљива и дању.

7 Други начини оријентације
Други начини оријентације Кора дрвећа је са северне стране храпавија и обично је обрасла маховином. Гљиве које живе на дрвећу, боље расту са северне стране, јер тамо има више влаге. Зидови и кровови зграда су са северне стране хладнији и тамнији. На четинарима се са јужне стране појављује знатно више смоле него са северне. На пању посеченог дрвета годови су ужи на северној, а шири на јужној страни. Мрави праве мравињаке обично с јужне стране пања, дрвета или жбуна. Јужна страна мравињака је блажег нагиба од северне.

8 Крајем зиме и почетком пролећа, могућа је оријентација по снегу
Крајем зиме и почетком пролећа, могућа је оријентација по снегу. Северни крај шуме ослобађа се снега једну до две недеље касније од од јужног краја.Око усамљеног дрвећа, пањева и стубова стварају се делови без снега, који су издужени према југу.На северним падинама снег се дуже задржава него на јужним. Пролећна трава је већа, гушћа и зеленија с јужне стране. А, када је суша, трава је дуже зелена са северне стране. Код православних цркава олтар је на истоку, а улаз на западу, а код католичких цркава је обрнуто. Крст на куполи, код свих цркава, постављен је у правцу север-југ. Хришћански гробови се пружају у правцу исток-запад, а споменик је на западној страни.


Скинути ppt "ОРИЈЕНТАЦИЈА."

Сличне презентације


Реклама од Google